15 de jul. 2024

ARCA demana mantenir el monument i el ficus al seu lloc actual a la Plaça del Mercat de Palma.


Monument i ficus de la Plaça del Mercat de Palma

També demanam un tipus de
 trispol que afavoreixi la filtració de aigua pels arbres i mantenir la diferènmcia d’alçada entre l’espai peatonal i el de circulació

Hem presentat propostes al depMOartamento de Infraestructures sobre la reforma

La  proposta d’ARCA planteja que millorem la Plaça del Mercat, conservant en el lloc actual tant el ficus existent, arbre de gran presència, com el monument al polític Antoni Maura, que va ser creat sota la direcció de l'arquitecte Gaspar Bennazar i la col·laboració de l'escultor Mariano Benlliure.

Aquesta proposta la feim una vegada consultades persones expertes en matèria d'arbrat i de patrimoni escultòric.

ARCA, una vegada analitzats els precedents i valorant que la plaça del Mercat és un indret amb un valor patrimonial incalculable en tot el seu entorn,  (esglèsia, edifici singular de Bennàzar, arquitectura tradicional, edificis racionalistes i el modernisme més destacat de Palma), consideram que l’objectiu ha de ser conservar l’ambient històric del lloc, fer als vianants els protagonistes, conservar els elements singulars al lloc on són i evitar la proliferació de terrasses de bars. I a més que el nou projecte incrementi el valor patrimonial del lloc, evitant la despersonalització amb elements com pilons, jardineres o mobiliari inadequat.

Per tot això feim arribar a l’Ajuntament de Palma aquestes propostes que desitjam siguin acceptades per a la redacció d’un projecte que consideram será més econòmic i adient.

1. Podríem aventurar que ficus i monument són gairebé coetanis. En qualsevol cas, és gairebé segur que han conviscut durant prop de 100 anys, ja que el monument va ser aixecat l'any 1929.

2. Aquest monument va ser ubicat en aquell precís lloc a una de les places més importants arquitectònicament i històricament de la ciutat, ja que gairebé tots els edificis que l'envolten tenen gran interès patrimonial. Millor diríem, tots els edificis que ara la conformen. La tria de l'espai va ser meditada i els valors patrimonials, no tan sols són els intrínsecs a l'element, sinó també a la ubicació i l'orientació

3. Actualment el ficus no està provocant perill a l'estructura del monument, tan sols l'ha "abraçat" una mica per una de les cantonades de la base, sense que això pugui provocar cap alarma, ni per a l'estabilitat de l'arbre ni del monument.

4. El trespol dur i impermeable de la plaça no afavoreix un creixement sa dels arbres. Seria apropiat establir un tipus de trespol tou i permeable que afavoreixi la infiltració d’aigua de pluja i millori la presencia de CO2 al sòl en les zones on hi ha arbrat i a tota la plaça en general.

5. Canviar el monument d'ubicació suposaria perdre una part de l'autenticitat històrica i provocaria un efecte pantalla sobre els elements arquitectònics de la zona. Seria molt més costós, i sempre hi ha el risc de fractura dels elements originals en el desmuntatge.

6. Rebutjam la disposició del trespol com a plataforma única. Consideram que aquesta tendència lleva personalitat a les places dels nostres pobles i ciutats. Per separar la zona peatonal i la de circulació a més, des de l’administració es proposa col•locar fileres de pilons que vulgaritzen el paisatge. És igual si fossin jardineres, també implicaría dspersonalització. Conservar el desnivell amb vorera de pedra seria el més adient. També garantiria la seguretat del infants, que a una plataforma única és molt més fàcil que envaeixin la zona de circulació de vehicles, sigui aquesta limitada o no. Evidentment l’accessibilitat ha d’estar garantida amb petites rampes a tots els indrets necessaris.

7. El mobiliari hauria de ser estudiat en harmonia amb tot l’eix del Born –Rambles, que inclou també Plaça Joan Carles I i la convergència del carrer Unió amb Rambles.

Des d'ARCA, amb l'assessorament dels tècnics , creim que allò que afecta el ficus i el monument de la plaça del Mercat s'hauria de repensar en els termes de manteniment de la convivència en l'actual ubicació.

Confiam que aquestes propostes fetes de manera totalment altruista, siguin tengudes en compte.

Manifestam la nostra voluntat de continuar participant en aconseguir de manera consensuada el millor projecte.

Junta Directiva d’ARCA

15 juliol 2024