15 de febr. 2021

ARCA DEMANA LA CATALOGACIÓ URGENT D'UNA CASA A SA COLÒNIA DE SANT JORDI (SES SALINES).

Per escrit, via correu certificat, l’Associació ARCA, que defensa la conservació del patrimoni cultural de Mallorca, demana a l’Ajuntament de ses Salines que catalogui urgentment una casa xalet de gran valor patrimonial i que potser corri perill atesa la normativa i els interessos de la propietat. Es tracta de la casa de Carrer Ponent, 7, de sa Colònia de Sant Jordi, ben devora la costa i amb escar, cantonada del carrer Pescadors i Cabrera.


És una casa xalet d’estiueig anomenada Can Sitjar, construïda a principis dels anys 20, amb una vista immillorable, un escar, i una tipologia constructiva especial, singular, exemples de la qual n’hi ha pocs i que mereix protecció.

Recordam que sa Colònia de Sant Jordi té un patrimoni històric molt apreciable i una història enorme amb arrels talaiòtiques, púniques, d’arqueologia industrial (amb sa Salinera i construccions de pescadors), agrària (colònia agrària i finca de Joan March, S’Avall i jardí botànic) i construccions d’estiueig de diferents tipologies.

Tot això en un entorn natural d’especial interès i de gran valor paisatgístic, marítim i mediambiental.

Per tot plegat el casal o xalet del carrer Ponent, 7 mereix la protecció urgent, per evitar qualsevol temptació d’esbucar-lo o de fer-hi una construcció que n’alteri el paisatge marítim i costaner, especialment valuós.