16 de maig 2017

Satisfacció per l'Informe jurídic per Catalogar sa Feixina.


Al muntatge fotogràfic es pot apreciar la inversió feta i el 
resultat és producte de l'acord polític unànime de fa uns anys.
ARCA manifesta la seva satisfacció per l'informe jurídic que proposa definitivament al Consell de Mallorca la catalogació del Monument de sa Feixina i per tant la seva conservació

ARCA creu que l'informe jurídic del Consell de Mallorca entra dins la via de l'objectivitat i en base al reconeixement d'uns valors patrimonials avalats pels informes de nombrosos tècnics, argumenta que el Consell de Mallorca té el deure de declarar com a Bé Catalogat de caràcter Insular el Monument de sa Feixina.

ARCA ha aportat molts informes

Per a aconseguir protegir el Monument, ARCA ha aportat diversos informes entre els quals el de Blanca Castaldo, professora de l'Escola Superior de Disseny de les Illes Balears; el de Jaume Llabrés, expert en Història; un més del Dr. Miquel Deyà, professor d'Història de la UIB i el de José Morata. Afegint a més, un redactat pels arquitectes Pere Nicolau, Carlos García Delgado i Pere Rabassa. Des de tots els punts de vista del patrimoni històric, material i inmaterial, artístic i arquitectònic els diversos autors expliquen la valúa patrimonial del Monument de sa Feixina

També ARCA lliurà al període d'al.legacions un llibre amb tot el contingut fotogràfic de l'exposició "Francisco Roca Simó. De Can Casasayas al Monument de sa Feixina", on es demostra la espectacular emprempta de l'arquitecte a Mallorca i a altres indrets de Mallorca, diverses comunitats autònomes i a l'Argentina.

Per últim presentàrem un informe elaborat pel misser Dr. Felio Bauzá, professor de Dret Administratiu , al qual es demostrava que el Monument està adaptat a la Llei de Memòria Històrica.

Aquestes aportacions  i d'altres, també l'informe d'ICOMOS que no ha estat discutit per l'Ajuntament de Palma, han sumat per aconseguir un informe acurat que desmonta sense paliatius les pretensions dels dirigents de Cort de destruir el Monument de sa Feixina. L'informe desmonta un a un els febles arguments de Cort per a la seva destrucció. 

Recorda també que perdeclarar  un bé catalogat no cal que es tracti d'un bé rellevant o excepcional cosa que alguns tècnics fins ara deien i s'erraven. També que l'espai de sa Feixina està dins el Conjunt Històric de Palma, mai discutit i per tant també objecte de protecció.

Els terminis urgeixen. ARCA presena un escrit recordant la obligació de resoldre

L'informe jurídic està signat de dia 7 d'abril. Ja fa 40 dies. Del mateix informe es dedueix molt clarament que dia 21 de Juliol es compleix un any de l'inici de l'expedient i per tant falta poc temps per a que caduqui. ARCA avui mateix ha presentat un escrit recordant aquesta obligació fonamental de resoldre del Ple del Consell de Mallorca.

Esperam que els responsables del Consell de Mallorca compleixin amb la seva obligació.

Es poden complir perfectament els terminis, però no hi ha temps a perdre.

Desitjam que es posi fi a una polèmica inútil i innecessària

Aquest informe i la declaració de Bé Catalogat com a la conseqüència lògica, posaria fi a una polèmica inútil sobre un monument que ja estava consensuat, adaptat a la Llei de Memòria Històrica i formant part, com a un més del conjunt de referèncires urbanes de la nostra ciutat, sentides per la major part de la població tal i com s'ha demostrat a les enquestes ciutadanes.


ARCA voldria que aquest episodi ja quedàs tancat i lamenta la quantitat de despessa inútil de doblers públics que ha suposat per part de les administracions.