7 de febr. 2014

Article sobre la nova seu d'ARCA a Última Hora a càrrec de Benet Bohigas

Magnífic reportatge del nostre amic i company Benet Bohigas ahir al diari Última Hora, on parla de la història del nou local d'ARCA al carrer de Can Oliva cantonada amb La Rambla.

ARCA es trasllada a Can Ripoll

Benet Bohigas

ARCA, l’Associació per la Recuperació dels Centres Antics i Defensa del Patrimoni, ja té nova seu a l’edifici conegut com Can Ripoll, del passeig de la Rambla, número 7, de Palma. El mateix edifici on du molts d’anys el conegut comerç Musical Via Roma.

El nou local d’ARCA té l’entrada pel carreró de Can Oliva, 10; carrer citat en vàries ocasions per l’escriptora Carme Riera a Temps d’Innocència. Riera, de nina vivia, just al costat, al carrer de Can Pueyo.
Can Ripoll és un edifici amb caràcter, té uns 116 anys. El nom li ve de Miquel Ripoll Pons, que el va fer construir poc abans de morir. Finà el 27 de juny de 1899, als 45 anys. Era un ric comerciant de Sóller (de Can Puça) que es va instal·lar a Ciutat. Viatjava sovint a Mèxic, on hi tenia negocis. Part dels seus descendents encara viuen a l’edifici. La titularitat de l’edifici va passar a la família Reynés per matrimoni. La seva filla Catalina Ripoll es casà amb Gaspar Reynés Font (metge), germà del gran arquitecte Guillem Reynés Font (1877-1918).

En aquest local, a principis del segle passat estava el fotògraf i pintor G. Torres. A la dècada dels 60, hi va haver el taller de gravats per a impremtes Grabados Mallorca. També fou taller de reparacions i magatzem d’Eléctrica Ramblas, un comerç que hi havia al proper carrer de la Riera. Fins fa poc era l’estudi-galeria Circulo Art. I ara, serà la nova seu d’ARCA, durant molts d’anys. Té zona per a reunions, projeccions, despatx, biblioteca i magatzem. Molt cèntric i fàcil de trobar. Els socis d’ARCA estan de sort i molt il·lusionats per les perspectives i possibilitats del nou local, un espai que els ve com anell al dit.


Durant 23 anys, Can Weyler fou la seu d’ARCA, però en comprar-lo el Consell de Mallorca, varen haver d’abandonar-lo, per poder dur a terme la rehabilitació de l’immoble, amb la promesa de què els guardarien un espai al renovat casal. Però ja han passat tres anys i l’edifici continua igual, entrant l’aigua per la malmesa teulada i fent-se malbé. Fins ara, provisionalment, estaven acollits a la Casa dels Missioners dels Sagrats Cors.