8 de febr. 2011

CASES DE SON AMETLLER: rehabilitació per a nous usos SÍ, destrucció del seu esperit NO

ARCA adverteix que la rehabilitació que es vol fer a Son Ametller roba l’esperit de les cases i demana una rectificació a l’Ajuntament

El projecte actual considera Son Ametller un contenidor de nous serveis i poc més. ARCA va votar en contra a la Comissió de Centre Històric i Catàleg.

La barriada del Vivero i properes, guanyarien molt més amb una rehabilitació correcta i modèlica: tindrien els espais que necessiten i es conservaria l’autenticitat dels valors culturals i històrics.

ARCA ha demanat a l’Ajuntament fer una visita a les cases per poder valorar in situ les possibilitats de millora del projecte previst.

A la Comissió de Centre Històric i Catàleg ARCA va votar en contra del projecte esmentat, ja que no conservaven l’esperit de Son Ametller ni recuperaven ni mantenien els valors tradicionals de les cases. Recordem que la gairebé desapareguda pèrgola (deien que era la més gran de Mallorca) va merèixer l’atenció de pintors importants com Antoni Gelabert, l’any 1928

El projecte actual, tan sols pretén aprofitar una estructura existent (la que ara es reforçarà com a primera intervenció) i adaptar-la als usos futurs, com si fos merament un contenidor. Resulta inexplicable, per exemple, perquè pretenen canviar la ubicació de l'escala.

Des d’ARCA volem fer les següents valoracions:
1) Son Ametller és un immoble públic, i per tant, l’administració pot i ha de donar exemple en rehabilitar de manera respectuosa amb el passat de l’edifici i l’entorn, ja que és precisament per aquest motiu pel qual es rehabilita i no s’esbuquen.

2) L’Ajuntament ha deixat fer malbé Son Ametller des de fa més de deu anys, tot i ser responsable de la seva conservació i ara, aquesta desídia no ha de servir d’excusa per fer destruir l’esperit del que encara roman, que és molt.

3) Hem de recuperar i no deixar perdre l’ànima de Son Ametller. Hem d’entendre l’edifici amb una mirada, tot i donar-li usos actuals adaptats a les necessitats de les barriades veïnes. Les dues coses són perfectament compatibles.

Per tant, demanam diàleg i canvis cap a una conservació real de Son Ametller. Estam a temps.
Foto: Pàgina web Possessions de Palma.
Pintura: Antoni Gelabert.

1 comentari:

Víctor ha dit...

Estic content que finalment hagin mogut fitxa per Son Ametler, s'estat de la possessió fa anys que és deplorable, tot i així, molt bona crítica, d'aquests punts en concret res se'n podia llegir als diaris, a mem si s'ajuntament pren nota!