29 de jul. 2024

ELS BANCS DESTRUÏTS I RESTAURATS GRÀCIES A LA INICIATIVA D'ARCA TORNEN A L'ESGLÉSIA DES PONT D'INCA




Aquest passat cap de setmana tingué lloc el retorn dels bancs abandonats per la pròpia parròquia l'estiu de 2022, quan aparegueren gairebé destruïts a la plaça de l'Església d'aquesta localitat.
Finalment, gràcies a la intervenció d'ARCA, la col·laboració altruista de Raúl Fullana, fuster artesà des Pont d'Inca, i el suport de l'Ajuntament de Marratxí, els bancs han tornat de bell nou a l'església parroquial, on romandran en una de les capelles del temple. El simbòlic acte de retorn ha tengut lloc coincidint amb els actes festius al voltant de Santa Catalina Thomàs, patrona des Pont d'Inca.

El 8 de juliol de 2022 ARCA va denunciar l'abandonament, per part de la parròquia d'aquesta localitat, d'uns bancs centenaris a la plaça de l'Església. La denúncia del fet i la ràpida reacció de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Marratxí impedí la recollida selectiva -i la destrucció, segurament- dels bancs, que varen ser traslladats a un dipòsit municipal a l'espera d'una possible restauració que permetés rehabilitar-los.

Després d'un acurat treball i gràcies a la iniciativa d'ARCA i la feina altruista de Raúl Fullana Aguirre, mestre artesà i veí del Pont d'Inca, aquests bancs foren recuperats de nou per al poble. Tot i que no va ser possible recuperar-los en el seu estat original a causa de la considerable destrossa que varen patir, se'n va recuperar considerablement la seva essència.

Temporalment, una vegada restaurats, els bancs foren ubicats a l'Escola Vella del Pont d'Inca. Però no era el lloc idoni i el nou rector de la parròquia havia manifestat el seu desig que els bancs retornassin de bell nou a l'Església.
UNA PLACA PER RECORDAR ELS FETS

ARCA, una vegada aconseguida la restauració, ha gestionat també, junt amb la parròquia i l’Ajuntament de Marratxí, el retorn dels bancs al seu lloc original.

A més, s’ha col·locat una petita placa explicativa en un dels laterals dels bancs, per no oblidar els fets que ha viscut aquest humil però valuós patrimoni de l'església parroquial.

A l'acte de retorn dels bancs a la parròquia pontdinquera foren presents un representant d'ARCA, el batle de l'Ajuntament de Marratxí, la regidora de Cultura, el regidor d'Educació i un familiar de Bartolomé Salvà Beltrán, "s'Inquero", el fuster que construí aquests bancs fa gairebé 100 anys.

ARCA

29 juliol 2024

18 de jul. 2024

S'HA LLEVAT DE LA TERRASSA DEL BALUARD LA MAJORIA DELS MURS AIXECATS I QUE HAVÍEM DENUNCIAT





ARCA SOSPITA QUE A CONTINUACIÓ VOLEN DUR ENDAVANT UN PROJECTE MOLT SIMILAR A L'ANTERIOR
17 juliol  2024 
24 juny 2024

DEMANAM RECTIFICACIÓ I QUE L'ADMINISTRACIÓ NEGOCII UNA TERRASSA DISTINTA


ARCA ha pogut veure que han estat retirats gran part de les parets baixes i separacions que havien estat aixecades per construir un bar restaurant de gran impacte visual a la Terrassa del Baluard.

Tot i que podria semblar una bona notícia, probablement la intenció sigui tornar a executar una terrassa molt similar amb l'impacte visual pràcticament igual.

ÉS EL MOMENT DE RECTIFICAR I DE LA TRANSPARÈNCIA

Des d'ARCA pensam que ara és el moment que l'administració rectifiqui, obligui a aturar i torni a replantejar una terrassa distinta, no invasiva i respectuosa amb el Patrimoni.

Des d'ARCA continuam alerta pels moviments que puguin suposar una alteració del valor patrimonial de la Terrassa del Baluard i per garantir el gaudí per a tota la ciutadania d'aquest espai que és un mirador públic.

I demanam transparència i informació perquè la ciutadania té dret a saber el que es fa a la seva ciutat amb la suficient anticipació i garanties.

300 SIGNATURES EN DOS DIES CONTRA LA TERRASSA

ARCA ha presentat recentment a Ajuntament de Palma per registre les 300 signatures recollides, en tan sols dos dies, en contra del beach club a la Murada. Una reacció tan ràpida de la gent és una prova del cansament de la sobreexplotació i la pèrdua d'autenticitat.

Demanen a les tres administracions, Govern Balear, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma, membres del Patronat del Museu Es Baluard de Palma, que es replantegin el tipus de terrassa que s'ha permès al Baluard, donant les pases necessàries  per aconseguir una terrassa lliure de parets separadores, tendals,  grans jardineres, mobiliari innecessari  i apropiació d'un espai públic de gran valor patrimonial.

També ha de deixar suficient espai lliure en tot el perímetre, a fi que tota la ciutadania pugui gaudir d'aquesta important terrassa-mirador lliurement.

Igual que qualsevol terrassa ubicada ara a l'espai públic de Palma, aquesta hauria de tenir taules, cadires i algun para-sol i res més. És a dir, hauria d'estar subjecte a les mateixes normes que marca la normativa d'ocupació de la via pública de Palma.

Es Baluard de Sant Pere va ser declarat BIC (Bé d'Interés Cultural) el 1942 i té la major qualificació patrimonial de l'Ajuntament de Palma, A1.

NO VOLEM UN BEACH CLUB AL BALUARD L’ADMINISTRACIÓ HO HA D’ EVITAR

ARCA

18 juliol 2024