18 de gen. 2023

ARCA recupera els bancs de Marratxí gràcies al fuster Raúl Fullana.

ARCA RECUPERA ELS BANCS DE L'ESGLÉSIA D'ES PONT D'INCA

Raúl FULLANA, fuster, els ha recuperat sense voler cobrar res per la feina realitzada

El passat 8 de juliol l'Associació per a la Revitalització dels Centres Antics – ARCA va lamentar  l'abandonament per part de la parròquia d'es Pont d'Inca d'uns bancs centenaris a la plaça de l'Església. La denúncia del fet i la ràpida reacció de la Regidoria de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Marratxí impedí la recollida selectiva -i la destrucció, segurament- dels bancs, que varen ser traslladats a un dipòsit municipal a l'espera d'una possible restauració que permetés rehabilitar-los.

Bancs abans de la recuperació.

Ara, després d'un acurat treball i gràcies a la iniciativa d'ARCA i la feina altruista de Raúl Fullana Aguirre, mestre artesà i veí del Pont d'Inca, aquests bancs han estat recuperats de nou per al poble. Tot i que no ha estat possible recuperar-los en el seu estat i mida originals a causa de la considerable destrossa que varen patir, se n'ha recuperat considerablement la seva essència i, per tant, s'han salvat aquests elements patrimonials amb totes les vivències i la memòria històrica que comporten. Efectivament, en la primera meitat del segle XX, en plena postguerra, es va encarregar al fuster Bartolome Salvà Beltran la realització dels bancs,  encàrrec que li va suposar un canvi de domicili, traslladant-se des de la seva Inca natal al Pont d'Inca, fet que al poble li va valer el malnom de "s'Inquero". Els bancs eren d'estil clàssic per a l'època, realitzats en fusta massissa de sapel·li i pi mallorquí, composts originalment per dos cossos de seients units amb un peu central separador i dos peus de tancament en els seus laterals. Eren bancs robusts i construïts per a durar, proveïts de filigrana de marqueteria en la part superior, en forma de gelosia. Sorprenentment, com s'ha assenyalat, aquests bancs van ser rebutjats per l'església sota el pretext que presentaven deterioració pel corc, però res que no es pogués solucionar.

La recuperació d'aquests bancs -comenta Raül Fullana- s'inicià després de veure per l'Instagram d'ARCA una foto en què apareixien romputs i deixats a la plaça de l'Església per a la seva recollida selectiva. “Era una pena perdre aquests bancs, que al cap i a la fi formen part del patrimoni del nostre Municipi. Una vegada vist el que quedava dels bancs, vaig veure que era possible recuperar-ne una part, encara que no en les mesures originals, però sí respectant l'origen constructiu. Durant un parell de mesos, sense presses, vaig anar realitzant la restauració al meu taller de fusteria”. Amb la finalitat de deixar constància del treball realitzat, va fer diferents fotos del procés de restauració, de les quals s'adjunten un parell.

Bancs recuperats, gener de 2023.

Segons fons provinents del propi Ajuntament de Marratxí, els bancs restaurants seran instal·lats en el vestíbul de la recentment restaurada Escola Vella del Pont d'Inca, junt amb una placa on s'explicarà breument la seva història. D'aquesta manera les persones del poble podran tornar a gaudir de la seva elegant presència i recordar així el significat i protagonisme que al seu moment varen tenir per a la ciutadania de Marratxí.