10 d’oct. 2022

ARCA demana que davant els reconeguts valors patrimonials de sa Feixina, s'abandoni la confrontació.

DAVANT LA PROVIDÈNCIA DEL TRIBUNAL SUPREM 6-10-2022 RATIFICA LA PROTECCIÓ DE SA FEIXINA COM A BÉ CATALOGAT

ARCA recorda que són quatre els pronunciaments judicials coincidents
en la protecció del Monument de Sa Feixina com a Bé Catalogat:


- la Sentència del Jutjat Contenciós n. 3: 27 de febrer de 2020.
- la Sentència del Tribunal Superior: 26 de juny de 2021.
- Una altra Sentència de cassació del Tribunal Superior.
- I ara la inadmissió del recurs final davant el Tribunal Suprem. En aquest procediment per cert ja NO COMPAREIXEN ni l’Ajuntament de Palma ni el Consell de Mallorca. 

Els tribunals, com no podia ser d’altra manera, apliquen la LleiSón massa anys de pèrdua de temps, des d’aquell llunyà 12 de juliol de 2017, en que la Ponència Tècnica, per majoria, en el Consell de Mallorca, ja havia votat a favor de la PROTECCIÓ DEL MONUMENT DE SA FEIXINA, vetant així la seva destrucció. 

L’interès d’ARCA com demostren els fets és la protecció d’un bé cultural, de tota la ciutadania, dels cataliners i dels palmesans, amb una documentada informació històrica i artística que ja en l’expedient davant el Consell de Mallorca vàrem aportar per justificar la nostra petició (entre 22 de desembre de 2015 i 12 de juliol de 2017) que, ara s’ha vist ratificada pels tribunals.  

Rebutjar les sentències per motius d’opinió significa sempre postergar la Justícia (i l’aplicació de la Llei). 

ARCA es reafirma en els valors culturals del Monument de Franscesc Roca i Simó, un arquitecte que el va dissenyar (en temps difícils i d’horror) posant però una fita de bona arquitectura que, com hem demostrat durant aquests 7 anys, es reconeguda pels palmesans, ja que la ciutadania no ha entès ni comparteix la proposta d’alguna part de destruir-lo. 

Recordam també que al 2010 ja l’Ajuntament de Palma va eliminar alguns elements del monument que, podrien evocar la Dictadura i hi va posar, decidit per unanimitat, un missatge de descontextualització i de pau al voltant de la font, en contra de les guerres i les dictadures.

D'altra banda volem recordar una vegada més que el monument mai ha estat un monument a un vaixell, sempre ha estat un monument a les víctimes, del seu enfonsament, més de 800 homes, entre els quals molts que varen ser enrolats obligatòriament. Víctimes que també mereixen un respecte tal com diu la Llei de Memòria Històrica.

En resum, feim una crida a les institucions que ens representen a tota la ciutadania, a reconèixer la vàlua cultural del Monument i abandonar la via de la confrontació.