22 de nov. 2021

Visita cultural i reivindicativa a la torre de defensa de Cala en Basset (Andratx).

El passat dissabte 20 de novembre ARCA, el Grup d'Estudis de Fortificacions de Balears (GEFB) i la plataforma Salvem Andratx varem realitzat una activitat cultural i reivindicativa que pretenia posar en valor i conscienciar a les administracions i ciutadania de l'estat de perill i abandonament que pateix la torre de defensa de Cala en Basset (Andratx), construïda a 1581, la qual s'ha deixat degradar durant les darreres dècades.

Fotografia: Michel.
 

Les explicacions varen anar a càrrec de l'investigador i membre del GEFB, Àngel Aparicio Pasqual qui ens va contar l'evolució històrica d'aquesta torre de defensa i la seva relació amb altres construccions d'aquestes característiques.

Les persones assistents pogueren comprovar de primera mà l'estat de degradació en el qual es troba aquesta torre de defensa, la qual mereix una intervenció urgent per evitar el seu deteriorament i que no passi a formar part de la llista negra del patrimoni perdut a Mallorca.

Al finalitzar la visita, Aina Jiménez Vidal de la plataforma Salvem Andratx va llegir un manifest que a continuació compartim:


MANIFEST DE COMPROMÍS EN DEFENSA DEL PATRIMONI

La torre de cala en Basset està en perill

Fotografia: Michel.

Quan la veu dels ciutadans, disconformes amb una realitat destructiva del patrimoni, és sistemàticament desoïda i ningunejada, alguna cosa està fallant.

Quan com avui, aquests ciutadans prenen la decisió d'unir-se en un front comú per a defensar-lo, com a darrera opció, alguna cosa molt greu deu passar.

Quan les agressions al patrimoni es multipliquen fins a l'infinit sense que cap poder els posi fre, alguna cosa està fallant.

Quan es pretén, amb discursos maniqueus que deformen la veritat, que el patrimoni gaudeix de bona salut mentre veiem casos així, que ni es persegueixen, ni es castiguen, alguna cosa està fallant.

Quan sense la menor dissimulació, es permet des de l’Administració que es facin actuacions que fan estremir a qualsevol, com la consentida en aquesta torre, sense cap classe de control, alguna cosa està fallant.

Fotografia: Michel.

Quan un grup de persones ha de defensar, ha de reivindicar aquesta situació, fallen moltes coses, massa, de cap a cap de les nostres Illes. I quan una cosa falla, cal canviar-la. Cal canviar actituds, models, plans i actuacions. I cal canviar les lleis perquè puguin emparar, protegir, impulsar i garantir aquest canvi. Perquè, per a la nostra desgràcia, el patrimoni que vàrem heretar i hem permès que es vagi destruint, ja no el podrem recuperar mai. Però si ens quedem plegats de braços, el poquet que encara conservem acabarem perdent-ho per a sempre, i el que és pitjor, abans del que pensem. I llavors només ens quedarà un opció: acotar el cap i lamentar-nos.

És per això amics, que avui, ens estem manifestant davant d’un exponent del que està succeint, per a expressar col·lectivament, una vegada més, la nostra disconformitat amb aquesta degradació continuada i silenciada, i la nostra exigència a aquells que des del poder tenen la capacitat i l’obligació d’aturar-la, i, que des d’un primer moment, que és ara i no més endavant, donin els passos necessaris per aturar aquesta destrucció i encetar un període de reflexió, indispensable per a elaborar amb el màxim consens social, les noves lleis i els nous models que garanteixin que sigui un instrument de la ciutadania i no una burda tapadora administrativa que afavoreixi la deixadesa i la desídia.


Moltes gràcies a totes i tots