6 d’abr. 2021

ARCA DEMANA UNA PROTECCIÓ ELEVADA DEL PARC DE LA MAR A LA FITXA DE CATÀLEG.

EL PARC HA DE TENIR UNA CERTA FLEXIBILITAT EN DETERMINATS ELEMENTS; PERÒ DE CAP MANERA HA DE PERDRE ELS TRETS ESSENCIALS DE LA SEVA CONCEPCIÓ

 

 

PERE NICOLAU HA COL.LABORAT AMB ARCA EN LA REDACCIÓ DE LA PROPOSTA DE LA FITXA DE CATÀLEG

El Projecte de Parc de la Mar, dissenyat pel grup Zócalo i guanyador del concurs convocat l’any 1977 per l’Ajuntament de Palma, és un element paisatgístic i arquitectònic únic que ha de ser reconegut per la seva gran qualitat conceptual en tots els detalls. El Parc va ser inaugurat l’any 1984.

ARCA ha comptat amb l'ajuda d’un dels autors del projecte, l’arquitecte Pere Nicolau per a poder presentar una proposta completa de fitxa de catàleg per a ser inclosa al catàleg municipal d’elements protegits.

Ara, l’Ajuntament obri un procés d’estudi en base al nostre document i una vegada sigui aprovat, servirà de base per a qualsevol intervenció que es necessiti fer a aquell espai principal de la nostra ciutat.

EL PARC SUBORDINAT AL QUE JA EXISTIA: EL CONJUNT MONUMENTAL DEL CENTRE HISTÒRIC I L’AUTOPISTA

El Parc va ser concebut per donar protagonisme a l’espectacle que s’obre passat el bastió d'en Berard, la contemplació de la façana monumental del Centre Històric amb la Catedral, l’Almudaina i el Palau Episcopal com a edificis centrals.

Es va recuperar el reflexe de la Catedral a l’aigua de la mar amb la creació del llac i es va integrar l’existència de l’autopista, passada la qual es preveia, i potser es realitzi en qualque moment, la segona part del Parc de la Mar.

CADA DETALL ESTÀ PENSAT

La geometria, l’orientació de les peces de marés del trèspol, el seu tamany, l’orientació, els bancs originals, les files de palmeres i no un altre arbre, la pinada per tapar l’edifici d’habitatges militars, ara ja derruït, les fites escultòriques, els fanals...

LA FITXA DE CATÀLEG PERMETRÀ MODIFICACIONS QUE NO AFECTIN AL MÉS ESSENCIAL

Està clar que un parc d’ús ciutadà ha de contemplar petites modificacions, reparacions i substitucions ja que el pas del temps i, de vegades uns usos intensos, li provoquen desperfectes. No obstant això, al nostre criteri una protecció elevada del Parc és compatible amb aquest fet. Al contrari, si no s’afronta ara aquesta tasca de protecció, el Parc podria degenerar per intervencions desafortunades que haurien provocat una pèrdua d’un conjunt únic com és el nostre Parc de la Mar.

PRODUCTE D’UNA LLUITA CIUTADANA

A la proposta de fitxa de catàleg hem incorporat una memòria de la història, on està inclosa la reivindicació ciutadana, aquella exitosa campanya amb el lema Parc sí, parking no.

Des d’ARCA confiam que aquesta catalogació sigui estricta i arribi a bon port.