8 de jul. 2019

ARCA rep el suport d'Àlex Volney i Eusèbia Rayó dins la campanya "No Pintades Vandàliques".

Eusèbia Rayó davant l'Hostal Terminus.
Fotografiats davant dos edificis patrimonials maltractats per les pintades: Eusèbia Rayó davant un Hostal Términus irreconeixible i Àlex Volney davant l'edifici senyorial Can Ribas de Pina.

ARCA rep dos nous suports a la seva campanya: "No Pintades Vandàliques". En aquest cas són dues persones significatives dins el món de les Lletres: Eusèbia Rayó i Àlex Volney.

Eusèbia Rayó diu sentir disgust, ràbia i impotència davant la proliferació de pintades que destrueixen el nostre paisatge.

"La societat no pot permetre el vandalisme. És una manca de respecte envers el patrimoni i envers les persones", diu Eusèbia. "És necessari més vigilància policial, més col·laboració ciutadana en denunciar els fets, neteja immediata de les pintades i obligar als culpables a restituir les coses a l'estat original...".

Àlex Volney lamenta especialment el menyspreu que les persones que fan les pintades tenen cap allò que hem heretat tots, ells també. "No són conscients que som aquí de pas i que com a mínim ho hem de conservar com és".

Àlex manifesta la seva preocupació perquè: "sembla que la barbàrie és la que regna avui". Per combatre el fenomen proposa: “Contundència. Tocar-los la butxaca i ràpid. Contundència o si no, desaparició del Patrimoni dels nostres avantpassats". Adverteix que després de la destrucció ve la suplantació d'identitat.

Pintades sobre pedra, una lesió molt major i imperdonable.
No esborrar-les atreu més pintades

Àlex Volney davant Can Ribas de Pina.
Els dos edificis que es mostren darrera els nostres escriptors, són edificis històrics i de pedra marès. La seva rehabilitació és molt més costosa i difícil. Per això la indignació encara és major quan es fa una pintada vandàlica sobre pedra viva o marès.

En qualsevol cas l'administració ha d'actuar de manera immediata per esborrar-les en les condicions tècniques correctes, ja que es tracta d'edificis catalogats.

No esborrar-les suposa una atracció per noves pintades i el cas de l'Hostal Términus és un exemple claríssim.

Cada setmana un home i una dona, més coneguts o menys, donaran la cara contra les pintades, aportant el seu suport a la campanya d'ARCA: "No Pintades Vandàliques".

Fins ara hem fet públics els suports d'Anna Moilanen, Defensora de la Ciutadania; el de Bartomeu Bestard, Cronista de la Ciutat i el de Joan Carles Bestard, actor, i el seu personatge Madò Pereta.