Grup d'ARCA davant l'empresa Ramaders Agrupats. |
ARCA amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears va organitzar el passat dissabte 15 de setembre la tercera visita del programa “Agricultura, paisatge i patrimoni”.
La idea d'aquest projecte és visitar diferents indrets de producció agrícola-ramadera, perquè els visitants puguin conèixer de primera mà com s'elaboren els productes i com es treballa al camp. Volem donar la visió que el camp de Mallorca encara és viu, on hi ha unes persones que el treballen i gràcies a elles, conservem un paisatge natural que és patrimoni d'aquesta illa i que ha alimentat a tantes generacions durant la nostra història i que encara té la seva importància en l'economia mallorquina.
Sobrassades produïdes per Ramaders Agrupats. |
La visita a l'empresa de Ramaders Agrupats (Felanitx) es complementà amb una visita posterior al puig de Sant Salvador, on ja es documenta un primer oratori a l'any 1349. L'actual ésglésia és del segle XVIII, on figura el retaule Passio Imaginis (1448) i l'hostetgeria es començà a construir al segle XVII i finalitzà al segle XVIII.
Ramaders Agrupats és una societat agrària de transformació (SAT) que es troba situada a la zona de Felanitx. L’empresa es dedica a la cria de bestiar i a l’elaboració i venda de carn i embotits de tota casta. Compta amb una infraestructura completa per realitzar tot el procés: explotacions de bestiar, escorxador, sala d´especejament, laboratori, màquines de transformació i xarxa de distribució per a la venda directa a carnisseries, restaurants, hotels, etcètera.
Església de la Mare de Déu de Sant Salvador. |
L’any 1982 un grup de 39 ramaders de la zona de Felanitx i voltants es juntaren per constituir una SAT. Inicialment tenien una carnisseria al centre de Felanitx, però com aquesta quedà petita per tota l’activitat que desenvolupaven, decidiren arribar a un acord amb l’ajuntament perquè es pogués habilitar l’antic escorxador, que es trovava en desús i reformaren unes instal·lacions, que avui en dia estan totalment modernitzades, amb les darreres tecnologies i adaptades a les normatives europees. L’empresa ha crescut durant els darrers anys i a dia d’avui dóna feina a més de 50 persones, sent un referent del sector primari de la zona de llevant de Mallorca.
La propera visita es durà a terme dissabte 29 de setembre a vins Mesquida Mora (Porreres) i es complementarà amb una visita al puig de Monti-sion i al cementiri de Porreres, lloc de trist record durant els anys de la Guerra Civil.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada