Josep Borne, Pere Ollers (president d'ARCA) i Jaume Mayol. |
ARCA inicià ahir un cicle homenatge a la figura i obra de l'arquitecte Guillem Forteza i Pinya (Palma, 1892-1943), que espera comptar amb el suport de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma.
ARCA vol continuar en la línea de destacar i donar a conéixer les figures més representatives de l'arquitectura mallorquina, que ens han llegat un Patrimoni Cultural de gran vàlua històrica i artística. En aquest sentit, ja hem fet exposicions dedicades als arquitectes Gaspar Bennazar i Moner i Francesc Roca i Simó.
Cicle divulgatiu sobre la seva obra
ARCA dugué a terme ahir dimarts 18 de setembre una conferència que duia per títol: “Guillem Forteza. L'evolució del regionalisme”, a càrrec de Jaume Mayol Amengual, arquitecte i autor del llibre “L'arquitectura escolar de Guillem Forteza Pinya”.
La seu d'ARCA al carrer de Can Oliva, 10 estigué plena amb més de 40 persones que vingueren a escoltar el punt de vista de l'arquitecte Jaume Mayol, qui pogué estudiar a Forteza en profunditat quan dugué a terme la sevi tesi doctoral.
Com a complement a aquesta conferència es durà a terme un itinerari urbà dimecres 26 de setembre a les 18'00h i durà per títol: “Guillem Forteza, molt més que un arquitecte escolar”, a càrrec de Josep Borne Mas, professor d'història i divulgador.
Les places de l'itinerari s'han exhaurides!!!!
Guillem Forteza, un arquitecte singular
Jaume Mayol durant la conferència. |
Guillem Forteza i Pinya fou un arquitecte, urbanista i polític mallorquí, destacat per la projecció d'un gran nombre d'escoles a Mallorca des del 1921 fins a la fi de la Segona República.
La seva formació la realitzà a Barcelona on es titulà el 1916. Fou arquitecte diocesà (1919), director de construccions escolars (des del 1921), professor de l'Escola d’Arts i Oficis (1925-30), delegat de belles arts a les Balears (1931) i arquitecte municipal de Palma des del 1933.
Entre els edificis i projectes realizats per Forteza durant quasi trenta anys com a arquitecte destaquen els que apareixen a continuació:
-Cínica Munar (Hostal Arxiduc), Palma (desaparegut)
-Plaça García Orell, Palma, 1934
-Grup escolar Jaume I, Palma, 1935
-Grup escolar Manuel Bartolomé Cossio (actualment CP Joan Mas i Verd), Montuïri, 1935
-Cas Metge Ferrando, Montuïri
-Celler Cooperatiu "Es Sindicat", Felanitx, 1921
-Casa Mossén Salvador Galmés, Sant Llorenç des Cardassar, 1923
-Palau de Marivent, Palma, 1924
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada