26 d’ag. 2010

La remodelació de la Platja de Palma destrueix Patrimoni. ARCA proposa evitar-ho

ARCA creu que la remodelació de la Platja de Palma és necessària, però no té en compte els bens patrimonials més senzills.

ARCA està preparant al·legacions al projecte però mentrestant vol fer pública la seva discrepància.

Per ara hem detectat quatre aspectes patrimonials que estan en perill i pels quals demanam rectificació:

1) Casa rural, casa de trencadors de pedra, casa de saliners, molins i canteres tot ubicat a l’oest de la zona humida de Ses Fontanelles junt a l’entrada des de l’autopista. Aquests elements, senzills i únics, ja varen ser objecte fa un any per part de ARCA de una proposta de protecció amb un informe aconsellant un itinerari cultural i paisatgístic. La contesta del consorci ha estat ignorar-lo. De fet, proposen la construcció d’un macrocentre d’oci i comercial a sobre.

2) Xalets dels anys 30 i 40, ubicats a la franja que volen expropiar entre els carrers Virgili, Horaci i Sant Antoni de la Platja. L’alternativa seria recuperar o crear un ambient de poble d’estiueig tal com es volia en un principi. Les cases conegudes com Can Monroy al carer Virgili, i Can Pomar i Can Ortega al carrer Horaci han de ser protegides per la seva singularitat. Sobre totes elles pesa l’amenaça d’expropiació.

3) Les canteres de marès formen part del patrimoni etnològic de la nostra illa. El Consorci pretén utilitzar-les com un enorme contenidor per projectes de serveis de luxe sense adonar-se que són un patrimoni únic i es poden aprofitar turísticament pel seu interès paisatgístic.

4) Patim que la domesticació de tota la costa que es vol fer amb passarel·les de passeig, sense especificar com, pugui fer malbé els petits escars o les canteres de marès aferrades a la mar.

Catàleg insuficient

El catàleg d’elements patrimonials que el mateix consorci va encarregar, ha de ser ampliat amb molts de petits elements que encara es conserven. De totes les canteres tan sols es protegeix una i cases particular i d’altres elements, en falten bastants..

Des d’ARCA estam analitzant el projecte per presentar al·legacions i cada dia trobam nous elements patrimonials que valen la pena i no s’han considerat. Concretament a l’Arenal som conscient de que hi ha més cases particulars amenaçades i que tenen valors singulars.

No es pot castigar a qui ha conservat el legat dels antecessors i no ha especular.

Resulta especialment injust que sembli que s’hagi triat expropiar aquells espais amb menys construcció, que són precisament els d’aquelles persones que no han volgut mai entrar al joc de la especulació (si haguessin construït els seus solars ara seria una finca vulgar de pisos més) Tots diuen “Ens castiguen per haver conservat” i és així.

ARCA creu necessària una regeneració de la Platja de Palma. Però incorporant un criteri fonamental: El PATRIMONI és un actiu turístic de primer ordre. És el futur.

Demanam criteris proteccionistes amb el patrimoni, que són perfectament compatibles amb altres iniciatives modernes o emblemàtiques ubicades a indrets que no suposin la destrucció dels primers.

Cap comentari: