7 de juny 2021

Patrimoni diu que Can Sitjar ha de ser protegit.

Patrimoni del Consell de Mallorca informa que Can Sitjar té valors patrimonials i ha de ser inclòs al Catàleg de Ses Salines.

ARCA havia manifestat la seva preocupació per aquest immoble únic de la Colònia de Sant Jordi i havia demanat la seva protecció.

Patrimoni considera a un informe tècnic i jurídic sobre l'immoble, que aquesta casa singular i gairebé única de la Colònia de Sant Jordi, s'ha de conservar pel seu estil i qualitat formal i afegeix que constitueix un exemple interessant del que eren les construccions costaneres d'estiueig de les famílies benestants de la primera meitat del segle XX.

Can Sitjar té l'entrada de la casa al carrer Ponent 7 i la façana posterior i més coneguda, dóna a la mar. És la més espectacular casa de primera línia de la Colònia de Sant Jordi.

ARCA havia demanat que el Consell de Mallorca estudiàs declarar aquesta preciosa casa de primera línia de la Colònia de Sant Jordi, Element Catalogat d'Interès Insular.

L'informe que ha elaborat la direcció insular de Patrimoni analitza les característiques constructives i arquitectòniques i conclou que en lloc de Bé catalogat d'interès insular, la protecció que li pertoca és una protecció efectiva a través del Catàleg Municipal de ses Salines.

Ara ARCA ha traslladat a l'Ajuntament de ses Salines la necessitat que actuï iniciant un expedient de catalogació amb urgència. No oblidem que tot apunta al fet que la intenció de la propietat és esbucar aquesta casa singular.

INFORME DE PATRIMONI

Diu que aquest immoble s'ha de preservar per la seva significació en l'evolució del nucli de la Colònia de Sant Jordi, com a zona d'estiueig i per les seves característiques formals i constructives i que per tot això ha de ser inclòs al Catàleg del Patrimoni Històric de Ses Salines.

Se pot llegir a l'informe també: "Can Sitjar està ubicada a la part més antiga de la Colònia de Sant Jordi, un nucli de població fundat pel marquès del Palmer als voltants del 1879, com a colònia agrícola, en els camps de sa Vall, un indret anteriorment només ocupat per barraques de pescadors i ara majoritàriament amb ús residencial, principalment de segones residències i d'estiueig”.

A nivell estilístic, s'insereix en el panorama arquitectònic del moment de la seva construcció, anterior als inicis del turisme de masses.

L'informe descriu les quatre façanes, les obertures, els materials, la teulada i també el seu interior, on destaca un arc assentat sobre pilars, tot de pedra. Les finestres i portes estan allindades i tot que l'edifici presenta una austeritat formal, de línies senzilles, amb influència de l'anomenat "modernisme popular", i de l'arquitectura regionalista. En tot cas, es tracta d'un edifici que exemplifica una arquitectura construïda per mestres d'obres o picapedrers seguint les indicacions del propietari i que incorpora, en edificis modestos, diferents solucions del repertori formal del modernisme i del regionalisme culte, de manera eclèctica.

Creim que el municipi de ses Salines i tot Mallorca guanya molt quan s'evita una destrucció i s'aconsegueix una protecció patrimonial. Ara s'ha d'actuar per fer-la efectiva.