25 de juny 2021

ARCA valora positivament la tasca que han dut a terme els Donats de Sant Miquel.

ARCA creu que el Patrimoni ha guanyat amb Els Donats de Sant Miquel de Campanet i anima a l’Església a explorar la seva continuitat

ARCA valora molt positivament la tasca dels Donats de Sant Miquel i creu que el Patrimoni, Mallorca i l’Esglèsia sortirien guanyant si es troba una solució per a la continuítat del projecte.

 

ARCA creu que gràcies als Donats de Sant Miquel la gent de Mallorca i els visitants hem pogut gaudir de conèixer un bocí de cultura i Patrimoni de la nostra terra. Fins llavors, pràcticament mai es trobava oberta l’interessant església de Sant Miquel i el seu entorn.

L’amor que han demostrat, la Cooperativa dels donats de Sant MIquel per l’indret i el seu impuls social, dins la senzillesa de l’espai, és el que ens va moure a que fos Premi ARCA Conservacó del Patrimoni a l’any 2019.

Des d’ARCA feim una crida a l’Església per a que explori la via del diàleg per fer possible la continuitat d’un projecte que juga a favor de fer visible el Patrimoni i ajuda al seu coneixement i la seva vivència.


23 de juny 2021

ARCA ha presentat al·legacions a l’estudi de tramvia fins a l’Hospital de Son Espases.

ARCA com a entitat que vetlla per la defensa del Patrimoni cultural a Mallorca ha presentat al·legacions a l'estudi previ que preveu executar un projecte de línia de tramvia que pretén arribar fins a l'Hospital Universitari de Son Espases.

Possible alternativa ZERO

Aquest estudi preveu diverses alternatives, però segons el nostre punt de vista també hauria de contemplar l'alternativa ZERO, que implicaria reforçar les línies de bus, l’estratègia de la bicicleta, facilitar el transport interurbà, i millorar l’entorn de l’Hospital perquè sigui més viable anar a peu i altres alternatives. Una nova infraestructura sempre serà més costosa i onerosa pel territori, per les expropiacions i per la despesa pública i a més s’haurà de computar el manteniment i la gestió de la infraestructura.

 

El projecte afecta el Patrimoni hidràulic

Aquest estudi en les seves diferents alternatives contempla l'afectació en major o menor grau d'uns elements culturals d'una gran importància històrica i patrimonial, com serien les Fonts de la Vila, de Mestre Pere i d'en Baster, les quals presenten un grau màxim de protecció amb la declaració de Bé d'Interès Cultural (BIC) per part del Consell de Mallorca.

Un informe d'EMAYA destaca els valors històrics i culturals d'aquests elements patrimonials i a més destaca el valor econòmic i d’abastament d’aigua potable d’importància per al municipi de Palma.

Des d’ARCA consideram que s’afecta greument aquests Béns d'Interès Cultural.

Altres béns culturals es veuen afectats

La possessió de Son Pax dels Fassers presenta un grau de protecció A2 segons el Catàleg de Patrimoni de l'Ajuntament de Palma. Aquesta protecció no només ordena la conservació de les cases, sinó que també inclou els camins, el jardinet, l’aqüeducte del costat sud de l’edifici i l’aljub.

Si finalment es projecta una plataforma o l’andana o baixador dins d'aquest espai cultural, s'haurà de tenir en compte en el projecte un Estudi d'Impacte Ambiental.

El projecte no contempla la inversió de l'1% cultural

Segons l’article 80 de la Llei 12/1998 i la Llei 16/1985, de 15 de juny, del Patrimoni Històric Espanyol s'ha d'explicitar aquest punt, degut que el pressupost de l’obra pública, supera els 300.000 euros.

Cal recordar que aquesta inversió de l'1% cultural no és per “corregir” els excessos o les afectacions del projecte, sinó per conservar i enriquir el patrimoni històric, un concepte distint legalment determinat.

ARCA demana consens i participació ciutadana en la projecció d'aquesta línea ferroviària ateses les afeccions que presenta preliminarment.

11 de juny 2021

Presentació: “Cooperació ciutadana i prevenció de la corrupció en urbanisme”.

 

L’arquitecta i urbanista ITZIAR GONZÁLEZ presenta la seva darrera investigació “Cooperació ciutadana i prevenció de la corrupció en urbanisme”. ITZIAR GONZÁLEZ també vol manifestar el seu suport a la campanya Pere Garau, molt més que Nuredduna.
 
 
Acte organitzat dilluns 14 de juny a les 18,30h a l’Estudi General Lul.lià per ARCA i Flipau amb Pere Garau, amb la col.laboració de Palma XXI, l’arquitecta i urbanista explicarà més àmpliament aquests dos punts acompanyada del també arquitecte Tomeu Duran. La xerrada de l’horabaixa també es podrà seguir per streaming a través del canal de Youtube de Palma XXI.

7 de juny 2021

Patrimoni diu que Can Sitjar ha de ser protegit.

Patrimoni del Consell de Mallorca informa que Can Sitjar té valors patrimonials i ha de ser inclòs al Catàleg de Ses Salines.

ARCA havia manifestat la seva preocupació per aquest immoble únic de la Colònia de Sant Jordi i havia demanat la seva protecció.

Patrimoni considera a un informe tècnic i jurídic sobre l'immoble, que aquesta casa singular i gairebé única de la Colònia de Sant Jordi, s'ha de conservar pel seu estil i qualitat formal i afegeix que constitueix un exemple interessant del que eren les construccions costaneres d'estiueig de les famílies benestants de la primera meitat del segle XX.

Can Sitjar té l'entrada de la casa al carrer Ponent 7 i la façana posterior i més coneguda, dóna a la mar. És la més espectacular casa de primera línia de la Colònia de Sant Jordi.

ARCA havia demanat que el Consell de Mallorca estudiàs declarar aquesta preciosa casa de primera línia de la Colònia de Sant Jordi, Element Catalogat d'Interès Insular.

L'informe que ha elaborat la direcció insular de Patrimoni analitza les característiques constructives i arquitectòniques i conclou que en lloc de Bé catalogat d'interès insular, la protecció que li pertoca és una protecció efectiva a través del Catàleg Municipal de ses Salines.

Ara ARCA ha traslladat a l'Ajuntament de ses Salines la necessitat que actuï iniciant un expedient de catalogació amb urgència. No oblidem que tot apunta al fet que la intenció de la propietat és esbucar aquesta casa singular.

INFORME DE PATRIMONI

Diu que aquest immoble s'ha de preservar per la seva significació en l'evolució del nucli de la Colònia de Sant Jordi, com a zona d'estiueig i per les seves característiques formals i constructives i que per tot això ha de ser inclòs al Catàleg del Patrimoni Històric de Ses Salines.

Se pot llegir a l'informe també: "Can Sitjar està ubicada a la part més antiga de la Colònia de Sant Jordi, un nucli de població fundat pel marquès del Palmer als voltants del 1879, com a colònia agrícola, en els camps de sa Vall, un indret anteriorment només ocupat per barraques de pescadors i ara majoritàriament amb ús residencial, principalment de segones residències i d'estiueig”.

A nivell estilístic, s'insereix en el panorama arquitectònic del moment de la seva construcció, anterior als inicis del turisme de masses.

L'informe descriu les quatre façanes, les obertures, els materials, la teulada i també el seu interior, on destaca un arc assentat sobre pilars, tot de pedra. Les finestres i portes estan allindades i tot que l'edifici presenta una austeritat formal, de línies senzilles, amb influència de l'anomenat "modernisme popular", i de l'arquitectura regionalista. En tot cas, es tracta d'un edifici que exemplifica una arquitectura construïda per mestres d'obres o picapedrers seguint les indicacions del propietari i que incorpora, en edificis modestos, diferents solucions del repertori formal del modernisme i del regionalisme culte, de manera eclèctica.

Creim que el municipi de ses Salines i tot Mallorca guanya molt quan s'evita una destrucció i s'aconsegueix una protecció patrimonial. Ara s'ha d'actuar per fer-la efectiva.

4 de juny 2021

ARCA demana mantenir l'1% cultural a les inversions dels Fons Europeus derivats de la Covid-19.

Parla poc a favor de la sensibilitat patrimonial de qui ha elaborat l'articulat del projecte de Llei, que hagin descartat aquest 1%, tan necessari pel manteniment del nostre Patrimoni.

 

El Patrimoni és un actiu econòmic de primera magnitud. De fet, la rehabilitació de Patrimoni hauria de ser considerat com una branca de la reactivació econòmica. Conservar el Patrimoni és conservar la qualitat de la nostra oferta cultural i l'activitat econòmica que se'n deriva.

Ens resulta incomprensible que qui hagi elaborat el projecte de Llei, hagi tengut la idea de retirar l'obligatorietat de l'1% cultural, quan és una mesura que vetlla pel respecte a l'interès general de preservar el Patrimoni. I volem recordar que a les inversions estatals de Fomento, l'inversió cultural derivada és de l'1'5%, encara major.

Sense dubte, l’1% s’ha de mantenir i fer-lo més eficaç s’hi cap. De vegades no es coneix prou o no es dóna participació suficient per decidir el seu destí òptim.

Havíem fet arribar al Govern, propostes per fomentar el Patrimoni amb aquests fons que es preveia arribassin d’’Europa 

ARCA havia fet arribar propostes per a la recuperació econòmica en el sentit de fomentar la rehabilitació, la investigació i la promoció del Patrimoni, com un pilar de la recuperació. La contesta a la nostra proposta no pot ser retirar l'1% cultural, una conquesta lluitada i guanyada, ja que va ser incorporada a la nostra Llei de Patrimoni

ARCA presentarà una alegació extensa al projecte de Llei i demanarà a tots els grups parlamentaris, que en el procés que encara queda, s'esmeni aquesta qüestió i que s'aprofiti aquesta inversió pel màxim de projectes patrimonials a més d'aquest imprescindible 1% cultural.

1 de juny 2021

Recorregut embARCA't: "El Parc de la Mar: la ciutat i la mar. La segona fase".

Dissabte 12 de juny a les 18'30h.

PLACES EXHAURIDES !!!!

"El Parc de la Mar: la ciutat i la mar. La segona fase", dirigit per Pere Nicolau Bover, arquitecte i autor del projecte.

El recorregut comptarà amb tres punts d'aturada i abordarà els aspectes més importants d'aquest projecte, dissenyat pel grup Zócalo, guanyador del concurs convocat per l'Ajuntament de Palma a l'any 1977. Posteriorment, el Parc de la Mar fou inaugurat a l'any 1984 i Pere Nicolau com a autor del projecte ens parlarà de la seva integració en el conjunt històric-artístic de la Seu i l'Almudaina.

Preu socis: 5 euros, no socis: 8 euros.

Punt de trobada: Esplanada de s'Hort des Rei.

Inscripció prèvia, places limitades 

arcainforma@arcapatrimoni.net 

IMPORTANT: Obligatori l'ús de mascareta i guardar distància de seguretat durant tota la visita.