30 d’abr. 2025

Conferència del Dr. Miquel Oliver sobre les Murades de Palma



La murada de Palma era molt més que un perímetre

El Dr Miquel Oliver Monserrat omplí la sala de Ca n'Oleo a una conferència organitzada per ARCA. 

L'arquitecte, que va fer la seva tesi doctoral sobre les Murades de Palma és, probablement un dels investigadors  que millor coneix els sistemes defensius i l'arquitectura militar en el desenvolupament de la trama urbana de la ciutat de Palma en els segles XVII al XIX.

A la conferència mostrà els límits de la murada al llarg de la història, la lentitud en la seva construcció i com aquests elements que perviuen han de ser tractats amb criteri patrimonial per al gaudi de la ciutadania. 

Va dir que no tot el Patrimoni ha de tenir un ús rendible econòmicament. Està bé preservar els espais per poder entendre la seva utilització original. 

Va parlar de les zones polèmiques, del desviament de la Riera, dels enginyers militars, dels distints baluards i dels distints noms al llarg del temps...

Va ser molt crític amb la cafeteria instal·lada al Baluard de Sant Pere i altres actuacions com la de la Fortalesa Avençada al Castell de Sant Carles que hauria de recuperar el seu estat retirant totes les obres de  frustrat bar Lolita. 

ARCA ha treballat i ho continua fent per evitar aquestes dues mostres de menyspreu pel Patrimoni. 

El conferenciant va ser presentat per Blanca Castaldo, qui va fer una dissertació sobre els requisits d'ICOMOS sobre la preservació de l'arquitectura militar.

Un públic participatiu reivindicà una senyalització acurada dirigida no únicament als visitants, sinó especialment a la ciutadania local. 

Futura exposició sobre sa Murada al local d'ARCA

En unes setmanes el Dr Miquel Oliver tendrà enllestida una exposició sobre sa Murada de Palma que es podrà gaudir al local d'ARCA. Pròximament informarem de l'esdeveniment.

ARCA
30 ABRIL 2025

26 d’abr. 2025

ARCA MOSTRA I EXPLICA LA PALMA DE BARTOMEU FERRÀ

Avui matí ARCA ha fet una ruta guiada per la Palma de Bartomeu Ferrà. 

40 persones, de la mà de Juanjo Soler Martínez, historiador de l'art, han conegut com era la Palma dels records de Ferrà, la que ell visqué Durant la Seva vida i en els seus darrers dies, i alhora com s'ha transformat en l'actualitat. I no només en l'aspecte físic sinó també en la dimensió immaterial, de tradicions i costums. 

Han fet un viatge a la ciutat del s. XIX confrontant-la a l'actual.
El títol de l'activitat ha estat "CIUTAT HA CENT SEIXANTA ANYS" un títol que imita l'obra de Ferrà "Ciutat ha seixanta anys", on l'autor es dol per les pèrdues de la ciutat que ell coneixia tan bé. 

Aquesta activitat està emmarcada dins el cicle que ARCA ha dedicat al polifacètic Bartomeu Ferrà, gran defensor del Patrimoni. L'any passat es varen complir 100 anys del seu traspàs. 

Aquest any ARCA amb la complicitat d'altres entitats vol aconseguir que Ferrà sigui declarat Fill Il·lustre per l'Ajuntament de Palma. 

Aquesta activitat ha comptat amb la col·laboració de l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Palma 

ARCA

26 abril 2025


19 d’abr. 2025

Ruta guiada CIUTAT HA CENT SEIXANTA ANYS



RUTA GUIADA 

CIUTAT HA CENT SEIXANTA ANYS

A CÀRREC DE JUAN JOSÉ SOLER MARTÍNEZ Historiador de l'Art

DISSABTE 26 abril 2025

A les 10'30 h

Punt trobada: ARCA
Carrer Can Oliva, 10. Palma

ORGANITZEN ARCA I AJUNTAMENT DE PALMA

Activitat gratuïta

Places limitades
Imprescindible inscripció al TF 651425987
També per WhatsApp

Continuem el cicle d'activitats en record i homenatge a la figura de Bartomeu Ferrà i Perelló, i ho feim amb una nova sortida guiada titulada "Ciutat ha cent seixanta anys", inspirada en el llibre de Ferrà "Ciutat ha seixanta anys". 

De la mà de Juanjo Soler, historiador de l'art, coneixerem com era la Palma dels records de Ferrà, la que ell visqué en els seus darreres dies, i alhora com s'ha transformat en l'actualitat. I no només en l'aspecte físic sinó també en la dimensió immaterial, de tradicions i costums. Un viatge a la ciutat del s. XIX.

15 d’abr. 2025

ARCA PRESENTA A MARGA PROHENS 10 PREOCUPACIONS SOBRE PATRIMONI


ARCA VA SER REBUDA EN AUDIÈNCIA PER LA PRESIDENTA

Una representació d'ARCA va ser rebuda ahir horabaixa per la presidenta Marga Prohens en una audiència a la qual també assistí el Conseller de Turisme, Cultura i Esports, senyor Jaume Bauzá. En nom de l'entitat defensora del Patrimoni assistiren el president, Pere Ollers, la vicepresidenta Àngels Fermoselle i el vocal de la Junta Adrià Clapes.

A la reunió agraírem la recepció i explicàrem que són dos els objectius principals d'ARCA: la difusió del coneixement del Patrimoni i la seva reivindicació. Dos puntals inseparables. 

Temes plantejats breument a la trobada:

1. Llei de Patrimoni. Revisió i millora. Hi ha temes fonamentals pendents, com ara fer obligatòria la redacció de Catàlegs de béns patrimonials als municipis i garantir la preservació dels béns que marquin els informes del Consell. 

2. Plantes fotovoltaiques i ara eòliques.Demanem coordinar planificació energètica i territorial i estalvi. No es pot consentir la transformació del sòl agrícola en industrial amb la consegüent pèrdua en tots els aspectes i també el paisatgístic. El paisatge és la nostra personalitat. Demanam la derogació de l’article 2.2 de la Llei 14/2019, de 29 de març, de Projectes industrials estratègics, el qual permet l'excepció d'implantar energies renovables en sòl rústic comú. Explicàrem a la presidenta que aquesta excepció permet que es pugui ubicar un parc fotovoltaic superior a quatre hectàrees en qualsevol lloc del sòl rústic. Tenim el cas ben recent de Talapi, per exemple. 

3. Sa Llonja. Elaboració d'una audioguia i compromís de deixar-la lliure d'exposicions un determinat temps durant  l'any. 

4. Escars i elements de costa. Garantir-ne la protecció.

5. Preocupació per la modificació del Pla del port de Palma i per com pot afectar el moll de Paraires, menys alterat històricament amb el Castell de Sant Carles,  la Torre de Paraires i el port històric de Portopí.

6. Ajudar a impulsar el 7Jardí Botànic de Palma. El Govern pot participar en la Fundació que el gestioni de la mà del Jardí Botànic de Sóller. Facilitar-ne la declaració d'equipament estratègic.

7. Impulsar la implantació d'un Pla de paisatge a totes les poblacions, a fi de solucionar els problemes de rètols, pantalles, llums i cablejat... En aquest sentit, la Llei de telecomunicacions estatal és una espasa de Damocles que s'hauria de modificar.

8. Impost turístic. Destinació del fons i increment de la seva quantia. Prioritzar la despesa en inversions en el Patrimoni natural i històric. Entre les finalitats, eliminar la idea de "pot comú" i incloure  ajudes al Patrimoni en mans dels particulars amb algun tipus de contrapartida.

9. Evitar curses invasives de tota mena, especialment a la Serrai als paratges protegits; com també marxes massives pels seus camins, que provoquen erosió i desvirtuació. 

10. Finalment, demanam un esforç específic per recuperar el valuosíssim Patrimoni de l'Arxiduc Lluís Salvador.

La  reunió va transcórrer en un ambient cordial. La presidenta prengué nota dels distints temes i agraí la tasca altruista d'ARCA. 

ARCA

15 abril 2025

14 d’abr. 2025

ARCA PRESENTA AL.LEGACIONS PER SON BUSQUETS



CONSERVAR EL MÀXIM D'ELEMENTS DE LA CASERNA ÉS POSSIBLE
ARCA, entitat d’àmbit de les Illes Balears i que concentra la seva feina en la defensa del Patrimoni Històric i Cultural de Mallorca, ha presentat  al·legacions a l’Avanç del Pla especial d’ordenació de l’ARU de Son Busquets.
PLANTEJAMENT GENERAL DE LES AL:LEGACIONS D’ARCA

ARCA va ser la primera entitat ciutadana que va alertar l’any 2016 sobre la importància de replantejar l’urbanisme a Són Busquets

Son Busquets no era ni és un solar buit. És una antiga caserna de artilleria que componia gairebé una petita població on habitaven unes 1000 persones. Els edificis existents es componien  amb garites de control elevades a les cantonades.  De tot queden testimonis en prou bon estat de conservació. També hi havia hort, pati d’armes, cantina, calabós i carrers i arbres que comunicaven aquell interior organitzat.
Conservar tot allò que es pugui de les instal·lacions esmentades hauria de ser l’objectiu d’un urbanisme modern i ecològic que cerqui preservar l’empremta de la història i aportar , per tant, personalitat a aquest nou barri dins Ciutat.

No fa falta dir que els metres quadrats de Son Busquets no poden resoldre les necessitats de tots els barris de l’entorn i d'equipaments sanitaris, ni educatius ni d'habitatge de la ciutat, per tant, tot s’ha de pensar amb mesura i és important dotar els barris d’altres solars o espais propers per Centre de Salut o Institut de Ensenyança, tal com es reivindica, Si volem ficar tot això a Son Busquets, ens quedam sense un Son Busquets equilibrat. Ja és molt ficar més de 800 habitatges, casal de barri, dotacionals, etc
Amb aquests criteris previs, passam a enumerar les nostres al·legacions en forma de propostes numerades.

Al·legació- Proposta 1.
Els edificis de més alçades se disposaran als carrers Alfons el Magnànim i Sant Vicenç de Paul. En el cas del segon carrer esmentat les alçades seran proporcionals als edificis ja existents a l’altra vorera.

Al·legació- Proposta 2.
Es conservarà l’edifici de còmandament ubicat a l’esquerra de l’entrada actual des de Carretera de Valldemossa. Es pot adequar per usos diversos, podria ser un excel·lent casal de barri.

Al·legació- Proposta 3.
Es conservaran alguns fragments del tancament exterior per tal de conservar a primera vista la memòria del paisatge i dels usos. 

Al·legació- Proposta 4.
Es conservaran els edificis destinats a calabós i el d'habitatges per oficials i sotsoficials que tenen entrada des de Carretera Valldemossa.  Aquest edifici és transformable reduint l’amplitud dels habitatges actuals en petits apartaments i podria ser un equipament dotacional amb personalitat i solera.

Al·legació- Proposta 5.
Que les entrades als garatges dels nous edificis i equipaments siguin des dels carrers Sant Vicenç de Paul i Alfons el Magnànim per evitar el trànsit interior. 

Al·legació- Proposta 6.
Que es conservin la majoria de les naus existents i es reconverteixin en lofts, espais per fires per exemple de productes locals o artesans o exposicions i altres equipaments. Coworking, gimnàs….. espais creatius per tallers artístics…

Al·legació- Proposta 7.
JAM proposa i compartim la idea, la ubicació  de la guarderia aprofitant algunes de les naus centrals.

Al·legació- Proposta 8.
Relacionada amb l’anterior, rebutjam la ubicació proposada a l’avanç de la guarderia al carrer Alfons el magnànim. És una tudada d’espai i una tria inapropiada pel benestar dels infants.

Al·legació- Proposta 9.
Conservar la benzinera, el dipòsit d’aigua i les garites existents in situ. Si per motius de força major l’espai que ocupen hagués de ser menester per qualque nou equipament, seran traslladats amb criteris patrimonials de desmuntatge i recol·locació dins un altre indret del recinte.

Al·legació- Proposta 10.
La distribució d’alçades de les noves edificacions seran escalonades prenent com a referència les naus existents i els edificis de l’entorn.

Al·legació- Proposta 11.
Als nous edificis la coberta inclinada amb teula, seria preferible per adequar-se als materials de l'illa i de l’antiga caserna.

Al·legació- Proposta 12.
Proposam que siguin reutilitzats els materials d’aquelles naus que per ubicació inadequada s’hagin de desmuntar. 

Al·legació- Proposta 13.
Que el trànsit interior sigui mínim, per tant se podria plantejar un son Busquets gairebé sense asfalt, amb trespols més permeables i tous.

Al·legació- Proposta 14.
Conservar lliure el pati d’armes com gran plaça pública central

Al·legació- Proposta 15.
Preservar els arbres existents que sigui possible

Al·legació- Proposta 16.
Dotar l’espai d’un pla de paisatge que eviti la proliferació desordenada de rètols comercials, pantalles, llums, dipòsits, generadors etc

Al·legació- Proposta 17.
Que el pla d’usos eviti la concentració de bars i restaurants etc com ha passat a s’Escorxador.   

Palma 14 abril 2025

8 d’abr. 2025

VISITA AL METROPOLITAN

Representants d'ARCA hem pogut assistir a la visita a l'edifici del Metropolitan recentment adquirit per l'Ajuntament de Palma. En companyia del batle de Palma i d'altres representants municipals i d'entitats del barri hem recorregut sales, escales i hall. Hi roman alguna maquinària, mobiliari i cartelleria que hauríem de ser inventariades.  No sabem si les pantalles podrien ser reutilitzades a qualque indret. 

El nou edifici de qualque manera podria recordar el rastre d'un cinema que va tenir la sala més grossa i moderna de l'illa. 

Concha Gallego i Àngels Fermoselle, autores del llibre "Pere Garau, un barri amb història",  editat per ARCA, han fet entrega d'un exemplar al batle Jaime Martínez. Al llibre es recull com Pere Garau era el barri dels cinemes amb el Fantasio, Hispania, Metropol, més tard transformat en Metropolitan i  Chaplin. A dia d'avui no n'hi ha cap en funcionament.

El monument de sa Feixina s'ha d'incloure al catàleg d'elements patrimonials.




Així ho exigeix una sentència judicial

ARCA ha lluitat pel manteniment del monument de sa Feixina  que és una fita dins ciutat i, 
una vegada desprovist de qualsevol simbologia anterior, ara representa un clam per la Pau i contra les Dictadures. ARCA ha reclamat conservar el consens de tots els partits aconseguit l'any 2010 durant el Govern d'Aina Calvo i recorda que, probablement, hi ha pocs monuments que superin al 100% un test de drets humans, de criteris ecològics, de justícia social o de igualtat entre homes i dones. El pas de la història deixa la seva empremta en elements patrimonials i ens ajuda a conéixer , entendre i no repetir errades.

El valor patrimonial del monument està reconegut per una sentència judicial i ha de formar  part del catàleg d'elements protegits per l'Ajuntament de Palma i al del Consell de Mallorca. 

El monument de sa Feixina, originalment erigit en record de les 788 víctimes de l'enfonçament del creuer Baleares durant la Guerra Civil l'any 1939, va ser creat per l'arquitecte Francisco Roca Simó, junt al seu fill Antonio

L'any 2010, governant Aina Calvo, per decisió unànime de tots els grups municipals, es va adequar a la Llei de Memòria Històrica. Les obres suposaren una inversió de 39.000€. 

Quedà així el monument gairebé nu, recordant un gratacel Art dècó, aixecat  en un moment en que en l'arquitectura i el mobiliari, el disseny més de moda era aquest tant a Europa com a Amèrica. 

A més es va decidir instal.lar un rètol troquelat en ferro amb una inscripció que diu que "Avui el monument és símbol de la voluntat democràtica de no oblidar mai els horrors de les guerres i les dictadures."

ARCA
8 abril 2025

El paper pintat: vestigis d'un Patrimoni a conservar

Pere Ollers, Magdalena Bennàsar, Pilar Ribal, Pep Pomar, Isabel Pérez, Juanjo Soler


La sala de l'orgue de Can Balaguer es va omplir ahir per a escoltar la conferència organitzada per ARCA "El paper pintat. Vestigis d'un patrimoni a conservar". 

Aquesta fou a càrrec dels investigadors Magdalena Bennàsar Binimelis i Josep M. Pomar Reynés, que presentaren de manera molt amena la història i el desenvolupament del paper pintat a Europa i Mallorca. 

També, cortesia de la família Pomar, es mostrà part de la seva amplíssima i important col·lecció de papers pintats, molts heretats del desaparegut comerç emblemàtic "Casa Pomar Flores".

Igualment, gràcies a la col·laboració de l'Ajuntament de Palma i Can Balaguer, es mostraren alguns fragments conservats del paper pintat que existí a aquest casal de Ciutat. Agraïm als ponents aquesta oportunitat de conèixer i fer valdre un patrimoni tan fràgil i alhora tan expressiu del nostre passat domèstic.

Hi ha pendent la catalogació d'una col·lecció de paper pintat donada al Museu de Mallorca per la família Pomar, que sense dubte serà una referència a nivell de tota Espanya per a consultes de persones expertes. 

ARCA, amb l'organització d'aquesta conferència ha volgut col·laborar en la tasca de difusió d'un tipus de Patrimoni fràgil, el del paper pintat. La difusió del coneixement junt amb la catalogació i la restauració són els pilars sempre de la conservació. 

ARCA
6 abril 2025