8 de febr. 2018

ARCA PRESENTA LES TRES CANDIDATURES A PREMI PROTECCIÓ  DEL PATRIMONI D'ENGUANY.

- EL POBLAT TALAIÒTIC DE CAPOCORB VELL.
- EL RENOVAT MUSEU DE MANACOR.
- PRODUCTORA CINÉTICA PEL PROGRAMA “UN LLOC AMB HISTÒRIA”.

ARCA cada any nomina tres candidatures al seu premi Protecció del Patrimoni a aquelles persones o entitats que s’han destacat durant l’any per les seves actuacions en defensa de qualque element patrimonial.

CANDIDATURES als PREMIS PROTECCIÓ DEL PATRIMONI

Poblat de Capocorb Vell.
POBLAT TALAIÒTIC DE CAPOCORB VELL (Llucmajor) i concretament a Lucía Fiol, propietària i cuidadora del Poblat. Gràcies a la família de na Lucía, que és  la propietària de la finca des de fa molts anys, aquesta zona arqueològica es conserva en condicions óptimes per ser visitada. Ella vigila, inverteix temps, doblers i energia en mantenir-lo amb particular atenció i cura permanent. El poblat de Capocob Vell és potser,  un dels espais arqueològics –d’època  talaiòtica- més valuosos i ben conservat de Mallorca. Na Lucía -i per extensió la propietat- des de fa 50 anys, essent nina,  ajuda a matenir-ho. Si hi ha un passeig agradable per fer a Mallorca és arribar al Poblat de Capocorb Vell explorar les meravelles de pedra i després prendre un pa amb oli elaborat per na Lucía amb la mateixa cura que es dedica a conservar les pedres històriques del Poblat. És una candidatura excel.lent pel premi protecció del Patrimoni perquè significa reconèixer els mèrits de totes les persones que, silenciosament, vetllen pel patrimoni i hi dediquen la seva vida, des de la seva vessant de propietaris/gestors d'un bé cultural.

Museu de Manacor.
MUSEU DE MANACOR, personalitzat en la seva directora, Magdalena Salas i el seu equip. Aquest any han remodelat les sales d'arqueologia especialment la d'art paleocristià. Les sales remodelades recullen des del talaiòtic fins a l'epoca àrab. La sala més espectacular és la d'art paleocristià que està dedicada a la basílica de Son Peretó. Estàn esplèndidament exposats els mosaics. Hi ha muntatges molt didàctics i és un museu visualment molt atractiu. A més, fan moltes activitats culturals amb l'associaciò Amics del Museu.També inverteixen en excavacions que enriqueixen el fons del museu. Consideram que aquesta és una passa seriosa d'un Museu local poc conegut cap a la recerca i la difusió, que mostra el camí a moltes altres institucions locals que mereix coratje i il·lusió.

Productora Cinética que ha realitzat
"Un lloc amb història".
PRODUCTORA CINÉTICA PEL PROGRAMA UN LLOC AMB HISTÒRIA, personalitzat en Lluís Hortas i Victòria Morell , amb la col.laboració de Tomàs Vibot. Un lloc amb història es presenta com un nou format de programa que pretèn apropar a tots els públics la història de les Illes Balears de la mà de personatges emblemàtics que van ajudar al desenvolupament econòmic, cultural i social de les nostres illes en els períodes compresos entre els segle XIII i XX. Tretze programes d’Un Lloc amb Història han acostat el Patrimoni Històric, arquitectònic, etnològic i paisatgístic a la ciutadania de les Balears. ARCA vol premiar la tasca de divulgació, tan important per a aconseguir el coneixement i la defensa del Patrimoni. 300 hores gravades amb historiadors per poder nodrir la seva investigació, cada programa presentat als pobles protagonistes, milers de telespectadors que ho hem gaudit…. Una candidatura excel.lent també pel premi d'ARCA pel seu caràcter de difusió del patrimoni amb total dignitat i en un llenguatge universal com és el cinema, el documental, amb rigor i sense perdre sensibilitat pel gran públic. 

LA CANDIDATURA GUANYADORA ES CONEIXERÀ DURANT EL SOPAR ANUAL D’ARCA
La candidatura guanyadora es coneixerà durant el Sopar anual d'ARCA que celebrarem el dia 15 de febrer a l’Hotel Portixol (El Molinar). Totes les persones que assisteixin al sopar emetran el seu vot. En qualsevol cas, per nosaltres, les tres candidaturas mereixen el premi i les tres són guanyadores.


Els propers dies decidirem les candidaturas al premi Destrucció del Patrimoni i lesfarem públiques, però avui volem destacar el bon fer d'aquestes tres candidaturas al Premi Protecció del Patrimoni que vos hem detallat.