2 d’abr. 2008

ARCA demana la retirada d'unes plaques solars al centre històric de Biniaraix (Sóller)

La nostra entitat s’ha fet ressò de la col·locació d’unes plaques solars a la teulada d’un habitatge, situat al carrer Sant Guillem, 2 de la localitat de Biniaraix (Sóller). La col·locació d’aquests elements en llocs tan emblemàtics com el centre històric de Biniaraix, suposa un impacte paisatgístic i una ofensa cap al patrimoni històric.

ARCA creu que hem de respectar la imatge dels nostres nuclis històrics tradicionals, perquè son el millor exemple que ens queda de la Mallorca tradicional i que encara, gràcies a la seva preservació a dia d’avui, son indrets que es poden oferir com a oferta complementaria de turisme cultural de qualitat.

Ve essent freqüent a la Mallorca actual, l’alteració dels nostres conjunts històrics, per tal d’adaptar-los les comoditats modernes d’avui dia, a les quals no ens oposem, però si que creiem que quan tractem o intervenim damunt el patrimoni històric els criteris curatius haurien de ser majors i a vegades com succeeix en aquest cas, no hi ha una legislació prou eficaç que eviti aquests agravis contra el nostre patrimoni històric.

La nostra reflexió és, si seguim amb aquestes alteracions dels nostre llegat històric, que ens quedarà d’aquí 100 anys?

Per aquests motiu hem instat al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament de Sóller, per demanar-los el següent:

1. La retirada immediata d’aquestes plaques solars de l’habitatge situat al carrer Sant Guillem, a Biniaraix (Sóller), per la mala imatge que dóna a aquest nucli històric.

2. Que s’aprovi una legislació que no permeti la col·locació d’aparells moderns d’aquest tipus o altres en centres històrics com el que estem parlant, per tal de no alterar la seva tipologia.