15 d’abr. 2008

Presentació del llibre "Les monedes de 30 sous mallorquins"

Presentació del darrer traball del publicista numismàtic Jaume Boada Salom titulat "Les monedes de 30 sous mallorquins de 1821".




www.numismaticabalear.com



L'any 1821, i a conseqüència del contraban, esclatà a Palma una terrible epidèmia de febre groga que, ens pocs mesos, va aniquilar una part important de la població de la capital balear, va paralitzar-ne tota l'activitat i va trasbalsar gairebé tota Mallorca. Enmig del caos, l'Ajuntament de Palma, única institució que actuà sobre el terreny, va haver de fer front al desastre amb una absoluta manca de mitjans. La ruïna financera de la Casa Consistorial no tardà gaire en arribar i l'equip de govern municipal només hi va veure la solució en l'encunyació de moneda de plata; aquesta operació es va endarrerir massa temps per la distància i la incomprensió del Govern central, però finalment el coratge dels regidors va permetre dur-la endavant.
Aquest llibre no és només un llibre sobre numismàtica que ofereix dades inèdites, parla dels aspectes més tècnics de l'encunyació d'aquesta moneda i en cataloga els errors, les variants, les proves i les falsificacions, en alguns casos per primera vegada. Amb abundós material arxivístic, sovint inèdit, l'autor ha provat de relatar els fets que motivaren i envoltaren l'encunyació d'aquesta moneda d'emergència, unes circumstàncies que formen part de la història de Mallorca.
L'ordenació cronològica dels fets i la forma narrativa l'apropa, segons molts lectors, a una novela histórica.

D'especial interès per als interessats en:

- Numismàtica balear i espanyola: emissions d'emergència, duros espanyols, etc.
- Història de Mallorca en general.
- Historiografia jueva.
- Historiografia sanitària i epidemiològica.