22 d’abr. 2008

Acte de lliurament de plaques ARCA-Legat Jueu

Miquel Ferrà i Martorell i la Llibreria Embat reben les “Plaques de Reconeixement 2008” de Arca Llegat Jueu.
L’escriptor ha pronunciat durant l’acte celebrat a la seu de la entitat la conferencia “Viatge oníric pel mapa dels Cresques”

Arca Llegat Jueu ha distingit aquest any amb les seves “Plaques de Reconeixement” la labor realitzada pel escriptor Miquel Ferrà i Martorell i la Llibreria Embat. El lliurament d’aquestes distincions ha tingut lloc avui a la seu de la entitat (Carrer de la Pau, 5, Palma) durant un acte que ha contat amb la presencia del director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, així com dels regidors de l’Ajuntament de Palma Andreu Ferrer i Nanda Ramon, i durant el qual Ferrà i Martorell ha pronunciat la conferencia “Viatge oníric pel mapa dels Cresques”.

L’escriptor Miquel Ferrà i Martorell (Sóller, 1940), autor de llibres com “Contes del call", “El xueta”, “El dia que Himmler va anar als toros” o “El call de Palma: ciutat passa a passa”, ha estat premiat “per la seva labor de investigació i divulgació de la cultura jueva, i de la historia dels descendents dels jueus conversos de Mallorca”, segons paraules del president d’Arca Llegat Jueu, Manuel Quadreny. A aquest respecte, Miquel Ferrà i Martorell, ha afirmat: “Tota la meva literatura ha estat dedicada a defendre minories que han estat poc considerades i que han tingut que patir injustícies”.
Durant la seva dissertació sobre el mapa d’Abraham i Jafuda Cresques, el investigador va confirmar que es troba preparant un llibre sobre la gran obra d’aquests dos cartògrafs, el seu mapamundi de 1375. “És una obra cabdal per a entendre el descobriment d’Amèrica i una nova visió del món. El mèrit és haver desenvolupat un atlas tan precís des de Mallorca en una època en la que no n’hi havia comunicacions, només la informació que arribava de viatgers i mariners”.

Per altre banda, la Llibreria Embat, dirigida por Glòria Forteza-Rey, ha rebut aquest reconeixement “per la seva labor de difusió de llibres relacionats amb la cultura jueva, única a Palma que ofereix un apartat dedicat a aquesta temática”, ha assegurat Quadreny. Forteza-Rey ha afirmat que “és una satisfacció que una entitat civil com es Arca Llegat Jueu reconegui un treball professional”. Sobre la seva aportació anual a la Jornada Europea de la Cultura Jueva, pera la que han preparat en anteriors edicions monogràfics com “Aproximació bibliogràfica als jueus i conversos de la Corona d’Aragó” o “La creació literària i el món jueu”, Forteza-Rey ha avançat que aquest any podria dedicar-se a la “Literatura sobre els camps de concentració del nazisme”.
Aquest es el quint lliurament de les “Plaques de Reconeixement” d’Arca llegat Jueu, i la primera a la que aquesta distinció es doble. En anys anteriors han rebut aquest guardó els investigadors i historiadors Jaume Riera, Álvaro Santamaría, Gabriel Llompart i Ramon Rosselló Vaquer.

Text: www.arcallegatjueu.com/


Diari de Balears Digital