10 d’abr. 2008

ARCA demana una millor conservació per la Torre d'Electricitat d'Alaró, considerada BIC

ARCA s’ha fet ressò per part d’un grup de veïns del poble d’Alaró de l’estat en el qual es troba la Torre de l’antiga fabrica d’electricitat d’Alaró.

Cal esmentar que aquesta construcció fou declarada Bé d’Interès Cultural amb la categoria de monument (B.I.C.) en data de 19 de maig de 2000. És una construcció de 1901 i suposà tot un avanç tècnic per aquest poble.

A les imatges adjuntes es pot veure la manca de deixadesa d’aquest edifici històric, però no és d’estranyar si recordem o feim un poc la vista enrera. Abans de que fos protegit com a B.I.C., va ser un edifici en perill, i tal fou aquest, que unes màquines destructores l’amenaçaven directament. Gràcies a l’avís dels veïns d’Alaró i la nostra ràpida intervenció, denunciant el cas al Consell de Mallorca i la Guàrdia Civil paralitzant les màquines quan anaven a derruir aquesta edificació, que suposà un abans i un després per aquesta localitat del pla de Mallorca.

Hem demanat al Consell de Mallorca i a l’Ajuntament d’Alaró que recuperi i enalteixi els valors històrics i patrimonials d’aquesta construcció.

I que aquest edifici rebi un manteniment adequat, perquè es tracta d’un Bé d’Interès Catalogat (B.I.C.) i és l’obligació d’ambdues institucions vetllar per la seva correcta conservació, sinó estaríem davant una negligència.

MEMÒRIA HISTÒRICA

L’especialització d’Alaró en la fabricació de calçat a partir de l’any 1870 es va complementar amb la concessió de les primeres explotacions carboníferes de lignit. En aquest marc de modernització s’explica el funcionament de la central elèctrica, la primera que s’establí a Mallorca.

La fàbrica es va construir baix el patrocini dels germans Gaspar i Josep Perelló, comerciants locals de sabó i oli. S’inaugurà el 16 d’agost de 1901. Era una central tèrmica moguda per una màquina de vapor de 100 C.V. i dues calderes que alimentaven dues dinamos que giraven a 800 r.p.m., produint energia elèctrica que es distribuïa a 150 voltis. La instal·lació també servia per a moure la màquina de tallar marbre i fusta i per a la fabricació de sabó i oli.

L’arribada de l’electricitat a Alaró és un clar indicador del nivell de modernitat assolit pel poble a finals del XIX. Gràcies a l’arribada llegada de l’electricitat, Alaró seguí un procés d’enriquiment econòmic i uns canvis socials únics a Mallorca, ja que, a diferencia de la resta de municipis, deixà de dependre únicament de l’agricultura
com a sector econòmic.

D’aquesta primera fàbrica d’electricitat tan sols resta en peu el primer cos de xemeneia conegut com la «Torre de l'Electricitat». Es troba a partir de dos murs concèntrics de forma tronc piramidal i base octogonal. L’exterior de mamposteria conserva una petita cornisa; l’interior és de bloc. Entre les dues hi ha una escala que condueix fins a la cornisa.

Al valor arquitectònic d’aquesta construcció, com a característica de la morfologia urbana d’Alaró, s’uneix el seu interès com a element d’arqueologia industrial, únic testimoni del primer esforç industrialitzador de Mallorca.