28 d’abr. 2008

ARCA visita el Port de Palma amb l'ONCE

El passat dissabte, dia 26, la nostra entitat oferí un recorregut pel Port de Palma, a un grup de l'ONCE, els qual pogueren gaudir dels pocs vestigis històrics que encara queden al voltant de la badia.
La visita començà a la Llotja, on comprovarem les obres de restauració a les quals es sotmet aquest edifici en l'actualitat. Seguidament, ens moguérem cap a la part posterior d'aquest edifici, per xerrar de la Porta del Moll Vell i l'edifici del Consolat de Mar, actual seu de presidència de la CAIB.
Posteriorment, vàrem creuar el passeig Sagrera, per contemplar l'original oratori de Sant Elm, traslladat aquest indret l'any 1947, per decisió de la Junta d’Obres del Port de Palma.
Un cop vista i explicada aquesta zona del moll vell, ens dirigirem amb bus de línia fins a la zona de Portopí, i més concretament al Castell de Sant Carles, actual museu històric - militar de Mallorca. Aprofitem per agrair el tracte rebut del seu personal i felicitar la tasca de renovació del museu, que es du a terme en aquests moments.
Des del terrat de la torre, poguérem explicar l'evolució històrica de la rada de Portopí i dels elements històrics, encara existents, com son la torre Paraires, el far de Portopí, l'oratori de Sant Nicolauet (o Sant Pere Claver) i com no, el castell de Sant Carles, construcció de 1612 i ampliada el 1662.
Cal fer esment, a la bateria avançada, que mira cap a Cala Major, construïda cap a 1762, però separada de la fortalesa de Sant Carles, cap a 1940, quan es feu la carretera que es dirigeix cap al dic de l'Oest. Actualment, la bateria es troba totalment abandonada, desprotegida i amb un deteriorament visible.