27 de set. 2018

ARCA va concloure ahir un cicle en homenatge a l'arquitecte Guillem Forteza i Pinya

Josep Borne dirigeix les seves explicacions davant el
col·legi Rei Jaume I.
ARCA va conclure ahir un cicle homenatge a la figura i obra de l'arquitecte Guillem Forteza i Pinya (Palma, 1892-1943), que espera comptar amb el suport de la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Palma.

Ahir dimecres 26 de setembre es dugué a terme un itinerari urbà titulat: “Guillem Forteza, molt més que un arquitecte escolar”, a càrrec de Josep Borne Mas, professor d'història i divulgador. Unes 40 persones s'uniren al recorregut.

Fou el complement a una conferència que es durgué a terme el passat 18 de setembre titulada “Guillem Forteza. L'evolució del regionalisme”, a càrrec de Jaume Mayol Amengual, arquitecte i autor del llibre  “L'arquitectura escolar de Guillem Forteza Pinya”.

Capella de les Reparadores.
L'itinerari començà davant el col·legi Rei Jaume I, una de les escoles que dissenyà Forteza, posteriorment poguerem entrar a la capella de les Reparadores al carrer de Can Campaner, on volem agraïr que la secretaria general de la Conselleria de Salut del Govern de les Illes Balears ens obrís les portes per poder contemplar aquest magnífic espai construït entre 1920 i 1924 per l'il·lustre arquitecte. També poguerem visitar la capella del Santíssim Sagrament a la parròquia de Santa Eulàlia i finalitzarem el recorregut a l'oficina de la Banca March del carrer de Sant Miquel, iniciada per Gaspar Reynés i finalitzada per Guillem Forteza.

ARCA vol continuar en la línea de destacar i donar a conéixer les figures més representatives de l'arquitectura mallorquina, que ens han llegat un Patrimoni Cultural de gran vàlua històrica i artística. En aquest sentit, ja hem fet exposicions dedicades als arquitectes Gaspar Bennazar i Moner i Francesc Roca i Simó.

Guillem Forteza, un arquitecte singular

Capella del Santíssim Sagrament a la
parròquia de Santa Eulàlia.
Guillem Forteza i Pinya fou un arquitecte, urbanista i polític mallorquí, destacat per la projecció d'un gran nombre d'escoles a Mallorca des del 1921 fins a la fi de la Segona República.

La seva formació la realitzà a Barcelona on es titulà el 1916. Fou arquitecte diocesà (1919), director de construccions escolars (des del 1921), professor de l'Escola d’Arts i Oficis (1925-30), delegat de belles arts a les Balears (1931) i arquitecte municipal de Palma des del 1933.

Entre els edificis i projectes realizats per Forteza durant quasi trenta anys com a arquitecte destaquen els que apareixen a continuació:

-Cínica Munar (Hostal Arxiduc), Palma (desaparegut)
-Plaça García Orell, Palma, 1934
-Grup escolar Jaume I, Palma, 1935
-Grup escolar Manuel Bartolomé Cossio (actualment CP Joan Mas i Verd), Montuïri, 1935
-Cas Metge Ferrando, Montuïri
-Celler Cooperatiu "Es Sindicat", Felanitx, 1921
-Casa Mossén Salvador Galmés, Sant Llorenç des Cardassar, 1923
-Palau de Marivent, Palma, 1924