25 de gen. 2018

ARCA I EL GRUP D'ESTUDIS DE FORTIFICACIONS DE BALEARS (GEFB) DENUNCIEN LES OBRES SENSE CONTROL QUE AFECTEN A TORRE D'EN PAU

Abans de les excavacions es veia la galeria.
HAN TAPONAT LA GALERÍA D'EVACUACIÓ EXTERIOR DESCOBERTA A UN SOLAR ADJUNT, D'IMPORTANT VALOR PATRIMONIAL.

AHIR VAREM PRESENTAR DENÚNCIES FORMALS A L'AJUNTAMENT DE PALMA I AL CONSELL DE MALLORCA.

LA DIRECCIÓ INSULAR DE PATRIMONI VA PARALITZAR LES OBRES AHIR, GRÀCIES A LA NOSTRA INTERVENCIÓ.

ARCA i GEFB han presentat una denúncia conjunta i han aconseguit la paralització per part de la Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca d'unes obres que agredien un element patrimonial de la Torre d'en Pau.

Es tracta d'una galeria-sortida d'evacuació, la boca de la qual està ubicada a un solar adjunt al recinte de la Torre d'en Pau i del qual el Consell de Mallorca ha tramitat el seu estudi i protecció, incloent-lo dins la delimitació del BIC.

La maquina excavadora ha tapat la galeria.
Cartell de Llicència d'obres: Segons el rètol de llicència d'obres municipals penjat al solar les obres s'iniciaven el 22 de gener i amb llicència CN 2017/0211, a càrrec d'una constructora per compte d'una promotora (Tenassa 2014 SL) i amb tècnic director i tècnic coordinador de seguretat.

Aquesta llicència, no se podia haver donat ja que el solar està sotmés a suspensió pel Consell de Mallorca.

El dia 23 de gener, una pala excavadora de notables proporcions va taponar amb moviments de terra considerables la galeria esmentada i, no sabem si a més varen produir mals majors.

BIC (Bé d'Interès Cultural) ACTUALITZAT PEL CONSELL DE MALLORCA

Es tracta d'un solar que dóna als carrers Esculls,13 i Josep Mascaró i Passarius, 16, davora la Fortificació dita Torre d'en Pau. Es tracta d'un Bé d'INTERÈS CULTURAL des de 1949 i ara el Consell de Mallorca l'estava actualitzant segons l'Acord del Ple d'11 d'octubre de 2016, publicat el 27 d'octubre de 2016 (és a dir, encara en procediment administratiu en marxa per la final declaració de BIC).

VALORS CULTURALS
Entrada de la galeria en detall.
El solar té una sortida específica o poterna de la fortificació Torre d'en Pau que servia tant per evaquació d'aigües com per a funcions militars.

Aquest element patrimonial està descrit en un informe que també hem aportat a l'Ajuntament de Palma tot i que aquest coneixia, suposam, els valors històrics de la zona i del solar, sobre tot perquè s'ha incoat ja la redelimitació (o modificació) del BIC pel Consell de Mallorca.

Possible actuació municipal negligent

Com hem denunciat les dues Associacions en aquests moments l'Ajuntament de Palma no pot donar llicència d'obres a la zona, en tant està pendent de la concreta declaració i finalització de l'expedient de modificació de BIC del Consell de Mallorca (BOIB de 27 d'octubre de 2016).

I a més a més, aquesta llicència, en afectar a un monument, ha de tenir expressa i prèvia autorització del Consell de Mallorca, que tampoc no la pot donar en aquests moments.

I per si això fos poc, incomprensiblement l'Ajuntament de Palma ha actuat amb passivitat total.

Bona actuació de la Direcció Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca

La Direcció Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca avisada d'urgència per correu electrònic des de les nostres entitats al capvespre de dimarts 23, al dia següent, dimecres 24 va paralitzar les obres segons hem pogut saber. De fet, ahir, dia 24 de gener, han estat interromputs els treballs i els obrers han partit.

La reflexió final del cas és que, encara avui, 2018, l'Administració urbanística de Palma no funciona correctament  i lamentablement no protegeix el patrimoni històric declarat i conegut (quant més encara podem témer què passa amb el patrimoni més ocult o desconegut). També és una trista realitat que alguns tècnics i professionals vulguin participar en actuacions com aquesta.

Per una altra les nostres associacions ARCA i GEFB agraeixen a la ciutadania que les seves telefonades, correus i denúncies, són les que vertaderament ens donen informació en temps real i efectivament permeten dur a terme accions com la d'ahir que han paralitzat una possible malifeta al patrimoni, ja sigui que el promotor particular actuàs per errada, per negligència o per altres motius.Ara demanam que les denúncies se tramitin i s'arribi a les darrers conseqüències.