2 d’oct. 2024

UNIÓ PER RECUPERAR EL PAISATGE URBÀ DE CIUTAT


Un centenar de persones seguiren amb atenció el col·loqui organitzat per ARCA a ca n'Oleo "Palma, millorem el paisatge urbà"

La situació de partida va ser plantejada per la representant d'ARCA, Àngels Fermoselle ajudada per la projecció comentada de 50 fotografies. Es varen enumerar tots els conflictes i il·legalitats que es donen a Palma i s'han de corregir. (Rètols i vinils comercials, llums led cridaneres, ferratines, pintades, pantalles, papereres gegants, fons horroroses, obertures a façana fora de normativa, i una ocupació excessiva de terrasses, cables, bolardos...)

Tomeu Antich García, arquitecte, des de la seva experiència a Barcelona afirma que el paisatge urbà necessita una gestió. Que un Pla de Paisatge Urbà ha d'unificar totes les normatives i que necessita recursos. A Barcelona s'ha creat un Institut de Paisatge Urbà i qualitat de vida. La seva actuació és eficaç. És important que s'abasti tota la ciutat, no sols el Centre. Perquè quan millores la gestió i el control, s'incrementa la qualitat de vida.

Pedro Carretero de Oleza , director general d'Urbanisme, va afirmar que és fonamental arribar a la protecció del paisatge urbà i es tracta de veure que necessita la ciutadania i quin és l'interès col·lectiu. Va recordar la necessitat de regular la implantació de plaques solars.

Va dir que hi ha una clara voluntat política d'un canvi radical per reconduir, afinant els instruments.
Es vol fer una zonificació i una normativa única de paisatge urbà dissenyant uns criteris d'intervenció.

Toni Sorell Lliteras, dissenyador gràfic, va recordar la necessitat de mantenir l'empremta de la història també conservant in situ els rètols comercials i altres detalls. Embelleix i aporta en positiu perquè ajuda a mantenir la memòria col·lectiva.

Pilar Ribal Simó, directora general de Patrimoni, aportà la seva visió d'experta en art per reivindicar la neteja de les pintades vandàliques que no es poden qualificar més que d'agressió al paisatge. Recordà la necessitat de conservar en condicions les escultures de Ciutat i el potencial transformador de l'educació.

Nael Falo Alquézar, geògraf, analitzà els camins a recórrer des de l'administració per tal d'actuar amb eficàcia en la recuperació del paisatge urbà. Posà els exemples de nombroses ciutats on s'han duit endavant campanyes amb resultats positius. Recordà que fins i tot la UNESCO està implicada en aquest objectiu.

Un públic participatiu va aportar interessants intervencions al debat de més de dues hores de duració.

L'objectiu principal és que no es descontextualitzi la planta de baix a un edifici respecte al conjunt de l'edifici. Es tracta d'integrar l'activitat comercial sense que això impliqui agressió visual. Si hi ha una brega per fer-se més visibles entre els comerços, el resultat és que no es veu res i la sensació és de violència ambiental.


ES NECESSITA VOLUNTAT POLÍTICA CLARA I COMPROMÍS SOCIAL

També és vital l'eficàcia de l'administració i l'agilització i reforç de la disciplina urbanística. No oblidem que rètols, cablejat, etc depén d'Urbanisme.
A criteri d'ARCA aquest debat ha estat un punt de partida d'una feina constant que ha de implicar a tothom i ha d'obtenir resultats per aconseguir una ciutat més amable i a la que ens poguem reconèixer.


ARCA 2/10/2024