16 d’oct. 2024

ARCA ES REUNEIX AMB LA BATLESSA DE LLOSETA I LI DEMANA QUE NO DESTRUEIXI LA PLAÇA




Ahir horabaixa representants d'ARCA es varen reunir amb la batlessa de Lloseta i altres membres de l'equip de Govern municipal per treslladar-los personalment la petició que descartin definitivament la idea de destruir l'actual plaça de Lloseta.

L'Ajuntament, aprofitant una subvenció de Comerç, havia convocat un concurs entre els arquitectes locals on els convidaven a presentar idees per a la remodelació de la plaça. "Únicament es va presentar un projecte, del qual ha transcendit a l'opinió pública la idea principal que és rebaixar la plaça al nivell inferior del carrer.
Aquest fet implicaria la destrucció de la plaça actual, que actualment està elevada i circumdada per murs de pedra de Lloseta i que té 80 anys d'antiguitat. La plaça va ser dissenyada per l'arquitecte Gabriel Alomar Esteve l'any 1942; el mestre d'obres va ser Toni Salvà Torres, qualificat com un mestre excepcional a les memòries de l'arquitecte Alomar, i els professionals de la pedra ("canteros") llosetins foren Joan Mut, Joan Mut Abrines i Miquel Mut Abrines.

ARCA va apuntar als representants municipals les errades de fons que al nostre judici s'han comès.
1. Que al concurs d'idees no varen posar com a condicionant que s'haguessin de mantenir els trets principals de la plaça, per conservar la memòria patrimonial del lloc i la memòria col·lectiva dels habitants de Lloseta.
2. Que atès que tan sols es va presentar un projecte, no s'hagués replantejat la situació.
3. Que donat el rebuig social que dins Lloseta ha produït la proposta, fet que es demostra per la campanya iniciada amb la recollida de signatures amb el títol "Salven la plaça de Lloseta", l'Ajuntament no hagi canviat un mil·límetre el full de ruta del concurs i continuï demanant informes que justifiquin o no la proposta presentada i avançant innecessàriament.

A la reunió, que va transcórrer en un ambient de màxima cordialitat tot i les discrepàncies òbvies, assistiren per part de l'Ajuntament la batlessa, Angelina Pérez Sánchez, el regidor de Cultura, Xavier González Bordas, i la regidora d'urbanisme Antònia Massanet Fernández. Per part d'ARCA hi assistiren Àngels Fermoselle Paterna, vicepresidenta de l'entitat, i Benet Bohigas Moreno, membre de la junta directiva. Els acompanyà també el llosetí Joan Mut Morro, familiar dels professionals de la pedra que executaren la plaça.

ARCA va mantenir la petició que, pel bé del Patrimoni, de la història i del respecte per la memòria individual de les persones del poble, es canviàs la proposta municipal per una millora global de la plaça, la seva superfície, el seu arbrat i els seus acabats. I sobretot que es renunciï a cap transformació dels trets característics d'una plaça elevada única a tota Mallorca i que s'adapta a la orografia del poble, tot ell en pendent.

Recordam també que els Jardins d'Aiamans parteixen d'una alçada similar a la de la plaça i que es troben adjacents a aquesta.

16 octubre 2024
ARCA