4 de juny 2021

ARCA demana mantenir l'1% cultural a les inversions dels Fons Europeus derivats de la Covid-19.

Parla poc a favor de la sensibilitat patrimonial de qui ha elaborat l'articulat del projecte de Llei, que hagin descartat aquest 1%, tan necessari pel manteniment del nostre Patrimoni.

 

El Patrimoni és un actiu econòmic de primera magnitud. De fet, la rehabilitació de Patrimoni hauria de ser considerat com una branca de la reactivació econòmica. Conservar el Patrimoni és conservar la qualitat de la nostra oferta cultural i l'activitat econòmica que se'n deriva.

Ens resulta incomprensible que qui hagi elaborat el projecte de Llei, hagi tengut la idea de retirar l'obligatorietat de l'1% cultural, quan és una mesura que vetlla pel respecte a l'interès general de preservar el Patrimoni. I volem recordar que a les inversions estatals de Fomento, l'inversió cultural derivada és de l'1'5%, encara major.

Sense dubte, l’1% s’ha de mantenir i fer-lo més eficaç s’hi cap. De vegades no es coneix prou o no es dóna participació suficient per decidir el seu destí òptim.

Havíem fet arribar al Govern, propostes per fomentar el Patrimoni amb aquests fons que es preveia arribassin d’’Europa 

ARCA havia fet arribar propostes per a la recuperació econòmica en el sentit de fomentar la rehabilitació, la investigació i la promoció del Patrimoni, com un pilar de la recuperació. La contesta a la nostra proposta no pot ser retirar l'1% cultural, una conquesta lluitada i guanyada, ja que va ser incorporada a la nostra Llei de Patrimoni

ARCA presentarà una alegació extensa al projecte de Llei i demanarà a tots els grups parlamentaris, que en el procés que encara queda, s'esmeni aquesta qüestió i que s'aprofiti aquesta inversió pel màxim de projectes patrimonials a més d'aquest imprescindible 1% cultural.