23 de jul. 2019

Cristina Lorente i Bernat Pujol diuen NO a les pintades vandàliques.

L'arquitecta Cristina Lorente.
Dos nous suports a la Campanya d'ARCA «No Pintades Vandàliques»
L'arquitecta Cristina Lorente i el director teatral Bernat Pujol.

Cristina es fotogafia davant un edifici de l'Eixample que es mereix una rehabilitació integral respectant els seus valors paisatgístics. Les pintades contribueixen a la seva imatge de degradació i afavoreix l'aparició de pintades a edificis ben cuidats del seu entorn.

Bernat Pujol es fotografia a la façana lateral de Can Dameto, d'un edifici històric de Palma. L'agressió de pintades sobre marès és especialment greu i demostra la incultura i menyspreu de qui ho fa.

Cristina Lorente, arquitecta, alma mater d'Arquitectives. Una apassionada de l'urbanisme participatiu i de l'educació als més petits en la implicació i respecte al seu entorn, amb principis de respecte, civisme, crítica i capacitat de proposar millores. Tot de manera creativa i responsable.

Davant les pintades vandàliques l'envaiex un sentiment d' "Incomoditat i alhora disgust per entendre que hi ha un sector de la població que no conceb la ciutat com a seva i que no valora ni respecta allò que és de tots".

Cristina aboga per la necessitat de conèixer el Patrimoni Cultural i històric, aprendre a observar i valorar l'entorn, des dels petits fins als grans, ens durà a respectar-lo i a ser més crítics amb allò que tenim envoltant. Creu que s'ha de treballar més amb els joves adolescents perquè també és responsabilitat dels adults que es sentin integrats.

Cristina Lorente proposa l'adequació d'espais que permetin a la gent jove "expressar-se amb llibertat i que fins i tot els convidin a fer-ho... En definitiva, donar-los veu suposaria una passa en positiu cap a la integració i/o inclusió d'aquest col·lectiu. El seu empoderament pel que fa a la ciutat i els seus espais comuns tindria com a conseqüència una millora en les seves relacions socials, tant cap els altres com cap tot allò que els envolta”.

També aboga per "l'eliminació immediata de les pintades vandàliques actuaria probablement com a dissuasiu, fent desistir els autors o convidant-los a cercar alternatives menys agressives".

De la campanya d'ARCA opina que "suposa una visibilització del problema, que és la primera passa per a la seva solució. El fet de quantificar-lo ajudarà a conscienciar la ciutadania i als gestor polítics”.

Bernat Pujol. Director teatral, ara encarregat dels col.lectius Taula Rodona i Sa Boira. És qui des de fa molts anys dirigeix la representació de l'obra "L'Adoració dels tres Reis d'Orient", interpretada per persones de distintes activitats culturals, empresarials i polítiques.

El director teatral Bernat Pujol.
Davant les pintades vandàliques l'envaeix «un sentiment de ràbia extrema al veure com destrossen les parets de cases, edificis catalogats, monuments, escultures, etc. En veure el desastre que han fet en el conjunt escultòric de Guinovart en el Parc de la Mar, “sento vergonya de la humanitat. I no només pel centre, també a les barriades, el panorama no és millor".

Creu que és necessari un "respecte total per l'entorn que ens envolta i que aquestes persones (si es poden dir persones) prenguin d'una vegada per totes consciència de la destrossa visual i emocional que aquestes grolleries comporten. És completament inacceptable aquesta brutor: les nostres parets i les nostres pedres no es mereixen aquest comportament incívic".

Per possar solució i recuperar el paisatge proposa "Que es faci un seguiment molt fort, amb unes penalitzacions econòmiques o jurídiques, d'aquestes persones que destrossen la bellesa de Palma. Que s'activi, d'una vegada, algun tipus de protocol de vigilància".

De la campanya d'ARCA opina que és "Una campanya molt ben pensada i completament necessària per aturar aquest greu problema que ens afecta a tota la societat".


ARCA valora positivament els anuncis de l'Ajuntament de Palma de que engegarà la neteja de les pintades ben aviat. No obstant continuarem amb la nostra campanya per implicar a tota la societat en la responsabilitat i l'exigència d'un comportament cívic, vigilància i neteja.