31 d’ag. 2015

ARCA demana conservar el Monument de sa Feixina i que es crei Patrimoni nou.

ARCA insta a l'Ajuntament de Palma a respectar el Patrimoni que representa el Monument a les víctimes del Baleares.

ARCA proposa que en lloc de destruir Patrimoni, se'n creï de nou per fer un homenatge a les persones que defensaren la legalitat i les llibertats durant la guerra Civil i durant la dictadura franquista.

El monument a les víctimes de l'enfonsament del crucero Baleares, va ser impulsat per un diari local i molta gent va aportar doblers. És evident que la oiosa dictadura franquista degué aprofitar el fet per posar-se medalles i fer-se la foto de la inauguració, no obstant no podem ignorar que allistats a l'exèrcit franquista i per obligació enrolats al vaixell hi havia molts de joves mallorquins que en foren víctimes d'aquest enfonsament. Aquest va ser el motiu del monument.

Demostra incultura i odi, llevar els rastres de la història.
Els rastres de la història no es poden esborrar per dolenta que sigui. Són una oportunitat per explicar als nostres fills o néts la barbàrie que va suposar l'alçament i la destrucció de la voluntat popular amb conseqüències  tan dramàtiques. És necessari informar i educar perquè no torni a succeir. A més, els monuments amb el pas del temps, perden el sentit original i es transformen en elements de la ciutat, fites que ens ajuden a reconèixer el nostre paisatge.

Hi han molts pocs monuments que superin un test de drets humans.
Segurament poques  esglésies, palaus o fins i tot  les piràmides d'Egipte, superarien un test dels drets humans. Abogaríem destruir-les o desmuntar-les per això? La diferència entre aquests darrers exemples i el monument ubicat a sa Feixina és que els fets són més recents i mai hi ha hagut un reconeixement suficient a totes les persones que defensaren la legalitat i les llibertats, perquè ni la dictadura va fer res, al contrari, ni l'arribada de la democràcia ha fet suficient. I segurament ja és tard per satisfer a ningú.

ARCA proposa crear patrimoni i no destruir-lo.
ARCA opina i proposa que a un lloc cèntric de Palma es creï un element escultòric d'homenatge a les persones que varen defensar la legalitat i les llibertats durant la guerra Civil i durant la dictadura.

No ens podem conformar amb un parell de plaques als llocs on estaven ubicades les presons fascistes, ni haver d'anar al cementiri a retre homenatge davant un mural. Seria de justícia, didàctic i de valor patrimonial crear-ne un a un lloc cèntric de Ciutat.

Resulta incomprensible que forces polítiques que fa cinc anys varen consensuar mantenir el monument, ara el vulguin llevar i per tant destruir Patrimoni.
Resulta del tot incomprensible que els mateixos partits polítics que quan governava Aina Calvo, varen acordar conservar in-situ el monument, tot i que despullant-lo de tota inscripció o ornament laudatori, ara, pretenguin destruir-lo o desmuntar-lo, que ve a ser el mateix. 

Resulta del tot incomprensible que essent la regidora de Cultura, Nanda Ramón, reconeguda dirigent del PSM, s'instal.lasin  uns rètols en ferro troquelat i en diversos idiomes recordant el motiu original del monument i abogant contra les guerres, i que ara, els representants del seu mateix partit parlin de destruir-lo o desmuntar-lo, que ve a ser el mateix.

ARCA proposa construir patrimoni nou, però mai destruir un vestigi d'un drama per a molts de mallorquins com va ser perdre els seus essers estimats amb l'enfonsament del Baleares. Malgrat  sigui el mateix vaixell que bombardejà des de la mar de manera inhumana població civil a Andalusia. El monument tal i com va ser concebut no feia homenatge al Baleares, feia homenatge  a les víctimes de l'enfonsament.  I tot això ens permet ara fer pedagogia contra les guerres.

Demà reunió regidor Cultura Ajuntament de Palma.
Demà mantindrem una reunió amb el regidor de Cultura de l'Ajuntament de Palma i abordarem aquest tema instant-los a rectificar. També tractarem altres temes relacionats amb la cultura i l'activitat d'ARCA.