27 de febr. 2013

Rentadors des Jonquet. Espai explicatiu de Santa Catalina i Es Jonquet

ARCA PRESENTARÀ AQUESTA PROPOSTA A L’AJUNTAMENT DE PALMA

RENTADORS DES JONQUET

ESPAI EXPLICATIU DES JONQUET I SANTA CATALINA

Una proposta d’ARCA, entitat que vetlla pel Patrimoni

ARCA vol aportar una idea en positiu per posar en valor els Rentadors des Jonquet i també donar-li un ús que ajudarà a valorar i comprendre la visita a les dues barriades limítrofes: Es Jonquet i Santa Catalina.

Els rentadors és l’espai ideal per volumetria i per ubicació per crear un “Espai Explicatiu des Jonquet i Santa Catalina”

Donar-li aquesta utilitat a més ajudarà a la conservació de l’immoble.

Seria també una aposta per l’atractiu turístic d’altres indrets de Ciutat destinat a un turisme respectuós amb els valors singulars i atractius de la personalitat de cada barriada. No oblidem que tant Es Jonquet com Santa Catalina són les barriades més antigues fora murades.

Valors patrimonials de l’edifici
Els Rentadors des Jonquet és un element singular a la ciutat de Palma. La fitxa de catàleg recull textualment un dels motius: “és una de les poques mostres de l’arquitectura pública utilitària de la fi del S XIX” Afegeix la fitxa de catàleg: “Cal destacar la seva visual, especialment des del Passeig Marítim”

Rehabilitació any 1990
L’any 1990 va ser restaurat l’edifici i des de llavors ha estat dedicat a oficina turística i a lloc d'instal·lacions artístiques temporals. Fa uns anys que roman tancat. Aquesta rehabilitació va implicar la retirada dels rentadors que suposam estaran recollits a qualque magatzem municipal.

Doble objectiu de la proposta d’ARCA:
1.     Posar en valor i comprendre l’edifici dels Rentadors.
2.   Aprofitar l’espai per instal·lar una sèrie de panells informatius sobre la història i els atractius de les dues barriades limítrofes: Santa Catalina i Es Jonquet.

1.  L’edifici és un atractiu en sí mateix com a rentadors públics d’una època ja llunyana. ARCA considera que s’ha d'estudiar seriosament la reubicació dels rentadors originals convenientment restaurats per permetre la comprensió de l’espai. Dins el nostre projecte s’instal·laria un pannell informatiu sobre el propi edifici, el seu valor i la seva història.
2. Es col·locarien diversos pannells informatius sobre la història i els valors patrimonials de les dues barriades, Es Jonquet i Santa Catalina, amb itineraris de visites marcats.

Aquesta és una proposta tan sols en esborrany que a la nostra entitat li agradaria poder desenvolupar i dur a terme.

Ens avala l'experiència ja demostrada a l’estudi i l'exposició sobre la barriada de Pere Garau, de gran acollida i que perfectament, si aquella barriada tengués un espai públic adient, podria estar permanentment de cara al públic.

Petita crítica a propostes aparegudes als mitjans
No podem deixar aquí de criticar les propostes manifestades des de l’Ajuntament de Palma al Diari de Mallorca fa unes setmanes on es manifestava la possibilitat d'instal·lar cartells lluminosos amb fotografies a les finestres dels Rentadors. També, i encara pitjor, es manifestava la possibilitat de modificar el planejament per permetre la instal·lació d'un restaurant o bar.

Les dues idees ens sembla que no són gens respectuoses amb el patrimoni i qui ho planteja demostra que no sap que és precisament l’edifici dels Rentadors, sense alteracions, allò que és atractiu per qui habita la illa i qui ens visita i és aquest element patrimonial el que s’ha de posar en valor per a que sigui precisament aquest element patrimonial, que mostram amb orgull i cuidam, el que actuï com a activador de l'economia i el benestar.