22 de març 2011

ELEMENTS MODERNS QUE VULNEREN LA IMATGE DEL NOSTRE PATRIMONI HISTÒRIC

ARCA vol presentar davant l’opinió pública dos exemples de manca d’incompatibilitat entre el progrès i la tradició històrica.

Els exemples que presentem no tenen present la importància històrica, ni la vàlua arquitectònica de dos béns culturals prou reconeguts i admirats per la ciutadania.

El primer d’ells és el convent de les Tereses, on des de fa un any s’ha restaurat la seva façana principal. Cal recordar que la Comissió de Rellotges de Sol d’ARCA participà en la restauració d’aquest element que es pot veure a la seva façana des de la via pública. Per tal d’il·luminar aquesta façana s’ha instal·lat a la voravia del convent un fust metàl·lic amb quatre focus que alteren la imatge i l’estètica d’aquest singular conjunt religiòs.

El segon exemple, és el conjunt de molins fariners del carrer de la Indústria. No és el primer cop que ARCA denuncia la instal·lació d’elements massa contemporanis, per part dels propietaris dels restaurants que hi ha presents. Aquest cop volem alertar de la instal·lació d’unes antenes parabol·liques, lletges que no fan més que embrutar la imatge i distorssionar el sentit original del que foren en un temps aquests elements de caire etnològic.

ARCA vol recordar que aquests dos béns culturals, a part de la seva importància històrica i arquitectònica, es troben catalogats per l’Ajuntament de Palma, llavors cal anar molt en compte sobre les alteracions que es puguin dur a terme, ja que fan malbé a la imatge d’aquests o altres elements patrimonials i de la pròpia Ciutat.

Demanem la intervenció de l’Ajuntament de Palma i del Consell de Mallorca, perquè facin complir la legalitat en temes patrimonials.