22 de gen. 2010

Premis Blanc i Negre del Patrimoni de l'any 2009


Les 40 persones que assistiren al sopar seleccionaren una entre les quatre candidatures preseleccionades de cada un dels premis i el resultat va ser el següent:

Premi negatiu: Premi Negre del Patrimoni

Els resultats del premi negatiu va ser contundent, un 60% dels vots es decantaren cap al mateix. Per tant:

Premi Negre del Patrimoni a l’Ajuntament de Ses Salines, per la destrucció parcial del Quarter de Carabiners de la Colònia de Sant Jordi i el menyspreu demostrat cap al patrimoni històric que representa.

En Manel March per la venda del mobiliari de Son Galceràn i els responsables de la destrucció de Son Santiscle es varen dur a parts iguals la resta dels vots.

El premi negatiu no és tant un càstig com un toc d'atenció per a que es rectifiqui. ARCA té el convenciment que el Quarter de Carabiners es pot i s’ha de recuperar, perquè no podem perdre més patrimoni històric a la nostra illa.

Premi positiu: Premi Blanc del Patrimoni

Els resultats del premi positiu varen ser molt més igualats. El 30% dels vots decantaren el premi cap a:

Premi Blanc del Patrimoni a la Fundació Yannick i Ben Jakober per la seva tasca de promoció artística i cultural a la finca de sa Bassa Blanca.

Les tres candidatures restants es varen repartir la resta dels vots més o manco a parts iguals. Va merèixer gran reconeixement l'Exposició fotogràfica de l’arxiu de la Família Escalas, així com la rehabilitació i usos de Can Prunera i l’activitat incansable de Milana, Foment del Patrimoni a Puigpunyent.

Discurs del president, Pere Ollers

Al final del sopar el Sr. Pere Ollers pronuncià un discurs on passà revista dels esdeveniments que han afectat al patrimoni durant l’any passat a més de les nombroses activitats de l'entitat:


Bon vespre a tothom.

Gràcies per haver vengut a compartir una estona de descans, rialles i perquè no, una mica de reivindicació.

Hem acabat un any farcit d’esdeveniments que han afectat, per bé i per malament el patrimoni històric de Mallorca.

En poques línies intentaré passar revista de manera molt superficial per gran part d’ells.

Un any dóna per molt, si hi ha il·lusió i forces. Hem fet una exposició que encara genera activitat, posant en valor el patrimoni humil d’una barriada de l’Eixample, Pere Garau. També hem publicat un llibre i participat al jurat per designar el millor projecte pel futur nou mercat.

En Xavier ha posat en marxa les agro-rutes, activitats noves de gran acceptació. Hem demostrat la nostra preocupació per l’Escola de Son Espanyolet, el patrimoni agrícola de Son Bordoy, l’estat de abandó de Ses Capelletes de Palma, béns patrimonials de Calvià.... Sembla que l’edifici de l’Assai es conservarà a petició nostra, que el catàleg de Palma a la fi s’amplia. el molinar, Randa, Raixa, el Pont des tren i tants d’altres indrets han estat motiu de joies i tristors.... de clarobscurs en definitiva.

Na Concha, n’Antònia, na Marga, n'Aina i na Mercé obrien, i continuen obrint cada dia el local d’ARCA, i com ja és tradició, l’agost hem exposat una Mare de Deu amb intervenció artística. A més, el nostre local també ha acollit la presentació de llibres, d’actuacions musicals i nombroses activitats culturals. Entitats germanes, com Llegat Jueu i Rellotges de Sol, han ajudat a omplir de vida les nostres instal·lacions.

Xerrant de la nostra seu, des d’ARCA hem impulsat i aconseguit la compra de Can Weyler, empresa que ha ocupat i preocupat a moltes persones.

Mentres que el Plà E omplia Mallorca de cartells desproporcionats, inútils i lletjos, el nostre Biel passejava en nom d’ARCA centenars de persones que han participat als recorreguts embarca’t, coneixent i per tant estimant cada vegada més les nostres riqueses culturals. Per desgràcia, d’altres es dedicaven a destruir Son Mosson, precioses cases de possessió del segle XVIII. Noms com el del director de l’aeroport o els empresaris responsables de la demolició sense permís de Son Santiscle o de Ca Ses Bieles no passaran a la història blanca dels defensors del patrimoni.

En Josep ha assistit a les reunions de les comissions de patrimoni on tenim representació i a part hem descobert que hi havia un quarter de carabiners a Sa Colònia de Sant Jordi, a més d’un ajuntament que no sap escoltar ni te sensibilitat. Malgrat l’edifici està greument ferit, nosaltres continuem convençuts de recuperar.lo. Ara bé, no ens faciliten les coses des del Consell de Mallorca.

Entre reunions, rodes de premsa i comunicats amb participació d’en Joan, n’Àngels i jo mateix, hem pogut sentir orgull d’un regidorde l’ajuntament de Palma com Paco Donate que sap rectificar i escoltar conservant el pont sobre el torrent del Mal Pas i coordinar un equip de tècnics valuosos que han recuperat les Quatre Campanes.

Però també ha comés errors. Sense saber encara els motius hem perdut el monòlit de Sa Porta de Santa Catalina i estam dins el debat per a la conservació del monument de Sa Feixina. Quant costa posar-se d’acord a les persones que en el fons, pensam gairebé igual. El patrimoni s’ha d’entendre despullat d’ideologia tot d’una que és possible.

Fent un resum és inevitable deixar fora coses importants però si voleu informar-vos de manera exhaustiva de tot el que hem fet, feim i farem, mirau el blog d’ARCA Patrimoni, na Concha el té net i pulit i a més, estibat de continguts

L’any 2010 ha començat i la bona notícia ha caigut en forma de premi. El premi d’arquitectura més important a nivell local, ha recaigut enguany sobre una iniciativa d’ARCA i de la germana Fundació Amics del Patrimoni, la portalada dels Sagrats Cors, obra de l’arquitecte Elies Torres. Brindem per aquesta bona notícia i per a que les dolentes no arribin mai més. Per optimistes que no quedi!

21 gener 2010



diariodemallorca.es 23-1-2010 Sa Bassa Blanca y el Quarter de la Colònia, premios Blanc y Negre de ARCA

19 de gen. 2010

Candidatures dels Premis Blanc i Negre del Patrimoni Històric 2009

Seleccionades les candidatures als Premis Blanc i Negre del Patrimoni Històric de 2009.

El proper dijous, 21 de gener ARCA celebra el seu sopar anual amb els seus socis i simpatitzants.
Hora: 2o’30h.
Lloc: Restaurant Rodeo Grill. C/ Ramon i Cajal, 14

Al final del sopar es durà a terme la votació dels Premis Blanc i Negre del Patrimoni Històric de 2009.
Les candidatures d’aquesta edició són les següents:

PREMI BLANC
- Fundación Yannick i Ben Jakober: Per la seva tasca de promoció cultural i artística a la finca de sa Bassa Blanca.
- Milana Foment del Patrimoni: Per l’amor i la passió en la qual difonen el patrimoni històric i natural del municipi de Puigpunyent.
- Fundació Art i Tren: Per l’opertuta de Can Prunera, com a casa museu, tot un exemple de recuperació d’un bé històric a mans d’una empresa privada.
- Exposició fotogràfica de la família Escalas: L’arxiu fotogràfic de la família Escalas és únic a Mallorca per la seva qualitat i quantitat d’exemplars conservats, que repasen la història dels darrers 150 anys a Mallorca.

PREMI NEGRE
- Ajuntament de ses Salines: Per la destrucció parcial del Quarter de Carabiners de la Colònia de Sant Jordi i el menys preu al patrimoni històric que representa
- Bartomeu Cursach: Pel mal estat de conservació que presenta la possessió de Son Cabrer, bé catalogat i que la llei obliga al propietari a conservar.
- Alta Palmera SL: Per la destrucció de la possessió de Son Santiscle, bé històric del segle XVIII.
- Manel March: Per la venda del mobiliari de Son Galceran, declarat com a BIC i que ha sortit de l’illa incomplint la llei de patrimonio històric.

15 de gen. 2010

Visita a l'exposició Salvador Dalí i les revistes

13-1-2009
Aquesta exposició tracta de la col·laboració de Salvador Dalí amb el món de les revistes i la premsa escrita, que és sorprenent, variada i extensa. Dalí no es limita a escriure articles, sinó que també realitza cobertes, anuncis i il·lustra escrits tant seus com d'altres autors. Utilitza alhora la premsa com a suport, en forma de collage, de la seva obra, i com a font d'inspiració: una coberta, una imatge, un text apareguts a la premsa poden ser —i de fet alguns ho són— éssers transformats en una altra imatge, en una altra lectura, i convertits en obra seva. Tota aquesta activitat el porta a dissenyar fins i tot dos números d'una publicació sencera, el Dali News, on només es parla d'ell i de la seva obra. La voluntat de l'exposició és reflectir aquesta intensa i vehement intervenció de Dalí en la premsa escrita, que també utilitza per consolidar la imatge de l'artista que ell mateix ha anat construint. Per aquest motiu, aquesta mostra segueix l'estructura de les revistes, en diferents apartats, començant per les cobertes, seguint per articles interiors, anuncis, i acabant amb el disseny total.

14 de gen. 2010

ARCA alerta del gran nombre de possessions que hi ha a l’àrea de Son Bordoy i que podríen desaparèixer si urbanitzen tota la zona


Son Bordoy és una àrea de gran interès agrícola i paisatgístic, i un dels punts, que encara es deuen conservar i preservar de forma íntegre al municipi de Palma. A més si es contrueixen un total de 850 habitatges més les seves respectives equipacions, es corre el perill que desapareguin un gran nombre de possessions que hi ha a la zona.

La nostra entitat ha posat en coneixement davant del Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma un llistat del nombre de possessions, com són: Son Ferrando, sa Punta Vella, Son Morlanet, Son Antiquet i Son Pi, situades en aquesta àrea, per tal que siguin catalogades. A més, aquestes presenten uns sistemes hidràulics força interessants, com són sínies, molins, safareigs, sèquies,…que també mereixen un grau de protecció.

A part de preservar tot aquest patrimoni històric, amb el qual el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Palma s’han compromès a fer-lo, creiem que el més idoni davant aquesta situació de gran concentració de possessions, és preservar l’àmbit en el qual s’han desenvolupat tasques agrícoles durant centenars d’anys. Si es rompre l’equilibri o l’harmonia amb la construcció de 850 habitatges i les seves respectives equipacions, quedarà un paisatge totalment desvirtuat i haurem perdut una oportunitat més, per preservar una de les poques àrees agrícoles que ens queden a Palma.

13 de gen. 2010

Visita a l'exposició "Paisatge, ciutat i vida. L'arxiu fotogràfic Escalas (Mallorca 1974-1975)

Dimarts 12 de gener, ARCA i Foment del Turismo varen retre homenatge als membres de la família Escalas, hereus del llegat fotogràfic del qual una petita mostra està exposada a la Fundació Sa Nostra

La mostra reuneix 159 imatges procedents de l’arxiu Escales, un dels fons fotogràfics històrics privats més importants conservats aMallorca i que ocupa un lloc indiscutible en el patrimoni cultural local.

Imatge: Membres d'ARCA, de la família Escalas i del Foment del Turisme

La mostra fa un recorregut fotogràfic pel paisatge, la vida quotidiana i les transformacions urbanes de Mallorca des de finals del segle XIX fins el darrer terç del segle XX. Romandrà al Centre de Cultura (c/ de la Concepció, 12 de Palma) fins al 13 de febrer de 2010.

Posar a l’abast del públic els objectes artístics i que fan part del patrimoni cultural de les Illes és una de les línies d’actuació de l’Obra Social de “SA NOSTRA”, Caixa de Balears, i també és el propòsit de l’exposició que s’ofereix al Centre de Cultura de Palma.

Jaume Escalas Adrover i Jaume Escalas Real

Jaume Escalas Adrover (Santanyí, 1847-Palma, 1929) i Jaume Escalas Real (Palma, 1893-1979) foren metges de professió i fotògrafs per afició. També eren pare i fill. Compartiren inquietuds culturals i vocació ciutadana, com la curiositat pel patrimoni històric i la inclinació per la gestió de la medicina assistencial, més enllà d’una formació i d’un context històric diferents. Ambdós conservaren les imatges que feren i crearen un dels arxius fotogràfics privats més importants de Mallorca, tant en qualitat com en quantitat, d’un valor inqüestionable per al patrimoni fotogràfic local.


Estudi de més de 50.000 negatius


Per primera vegada, l’arxiu Escalas es difon de manera exhaustiva, després de l’estudi dels més de 50.000 negatius i diapositives en suport vidre i flexible, i també de les còpies positives, càmeres i material de laboratori, gràcies al patrocini de l’Obra Social de “SA NOSTRA”, Caixa de Balears.


L’exposició sintetitza la producció icònica d’ambdós fotògrafs al llarg del període 1894-1975, mitjançant un recorregut per la diversitat de temes i gèneres que treballaren i que respon, sens dubte, als seus interessos culturals i professionals:

  • El registre d’allò que els és familiar i proper
  • La plasmació del territori i del paisatge locals com a reclam turístic i la captació de la transformació urbana de la ciutat i la pèrdua del seu patrimoni arquitectònic
  • La vida quotidiana i d’esbarjo d’un sector de la població i la captació de la notícia d’actualitat
  • La documentació de sectors econòmics en vies de transformació
  • L’interès per deixar constància visual de la professió mèdica i de la seva gestió en l’àmbit sanitari asistencial
  • I finalment, altres esferes, com la fotografia de viatge

Tot i que a l’arxiu Escalas predomina la fotografia de temàtica local, s’han conservat abundants imatges dels viatges de Jaume Escalas Real a diverses localitats espanyoles i europees, a les quals es desplaçava per obligacions laborals o interès cultural.

Font texte i imatges de l'exposició: www.sanostra.es

11 de gen. 2010

ARCA demana la catalogació de Can Membre (Pla de na Tesa)

ARCA veu amb preocupació la desprotecció que pateix la casa popular vilatana, anomenada CAN MEMBRE, situada al carrer General Weyler, 16 del nucli del Pla de na Tesa (Marratxí).

Can Membre es tracta d’un dels pocs exemples d’arquitectura popular que romanen a aquest nucli de població, situat devora l’església, en ple centre. Quan ARCA feu la revissió del catàleg, l’any 1998, es feu una fitxa de protecció corresponent a aquesta casa i el seu àmbit, però finalment fou retirada del ple municipal de l’any 1999 i actualment no presenta cap seguretat jurídica.

Sabem que les normes subsidiàries de l’Ajuntament de Marratxí preveuen fer un aparcament al costat d’aquest immoble, on a dia d’avui hi ha un hort, el que suposària rompre l’estètica i l’àmbit d’aquest conjunt de tipologia popular.
Per aquest motiu ARCA ha demanat a l’Ajuntament de Marratxí i al Consell de Mallorca el següent:

1. La incoació com a bé catalogat de la casa de CAN MEMBRE, on també s’inclogui el seu hort com a àmbit de protecció.

2. I la paralització de qualsevol llicència que hi pugui haver en quant a la construcció de l’aparcament que contemplen les normes subsidiàries de l’Ajuntament de Marratxí.

5 de gen. 2010

ARCA demana a Cort crear una comissió per a conservar el monument de sa Feixina

Seria important que fos una comissió constituïda per una sèrie de persones que es caracteritzin pel seu sentit democràtic i visió real de la història, a part d'una sensibilitat patrimonial. Dita comissió hauria de determinar de quina manera, ja sigui amb una làpida explicativa o retirant qualque element decoratiu, pot quedar aquest monument contextualitzat i com element pedagògic per a la ciutat, cosa que fa molt d’anys que s’hauria d'haver fet i ARCA ha demanat repetidament.

Les empremtes arquitectòniques i escultòriques a més d’altres detalls de les ciutats ens expliquen el nostre passat.
És evident que l'època negra del franquisme no mereix cap tipus de reconeixement ni exaltació, i és per això que la modificació de noms de carrers o retirades d'estàtues eqüestres del dictador són i han estat necessàries (retirades, no destruïdes). Emperò pretendre netejar el cent per cent dels vestigis seria una equivocació.

Exemple dels camps de concentració.
Podem prendre exemple del recent cas del robatori de l’emblema d’entrada del camp de concentració nazi d'Auschwitz, “Arbeit machts frei”, (El trebell fa lliure) que ha provocat un trasbals i una sensació de profanació per al sentiment col·lectiu de vergonya i dolor pels morts, martiri i humiliacions de totes les persones que hi foren. No es vol que es perdi la lliçó que comporta el cinisme d’aquesta frase a aquesta ubicació.
Ningú no planteja avui esborrar els vestigis dels camps de concentració, al contrari, es volen conservar per no oblidar.

Conservar per no oblidar.
Aquest és el plantejament d'ARCA respecte al monument de sa Feixina. A més en aquest cas concret es va erigir en record de les víctimes de l’enfonsament del vaixell Baleares ja que moriren molts de mallorquins entre els quals una quantitat important eren al·lots que simplement havien estat obligats a enrolar-se. Evidentment, el règim dictatorial va utilitzar la seva inauguració i va destacar el victimisme i l’exaltació pròpies del feixisme.

Conservem una “Fita urbana”
Però hi ha un factor també molt important per a la seva conservació: els monuments com aquests ja son fites urbanes, referències dins les ciutats que ens ajuden a ubicar-nos i a rememorar històries personals.

4 de gen. 2010

ARCA obri un procés participatiu per a les candidatures a premi «Bo pel Patrimoni » i el «Dolent pel Patrimoni» de l’any 2009

Com cada any, ARCA atorgarà el premi bo i dolent pel Patrimoni històric en el transcurs d’un sopar que es celebrarà el proper dia 21 de gener.

Novetat participativa
Enguany, ARCA vol obrir un procés participatiu per a que a més de les persones associades a l’entitat també puguin presentar les seves propostes qualsevol altra que en tengui interès. La junta directiva en farà una selecció i la votació definitiva serà durant el sopar.

Qui vulgui participar pot enviar les seves propostes al següent enllaç arcainforma@arcapatrimoni.net o per telèfon al: 971 71 95 31

Recordam que els premiats de l’any 2008 varen ser per l’associació de veïns des Jonquet i pel Sr Director de l’aeroport de Palma per la previsible destrucció de Son Mosson, com així va succeir.