22 de gen. 2010

Premis Blanc i Negre del Patrimoni de l'any 2009


Les 40 persones que assistiren al sopar seleccionaren una entre les quatre candidatures preseleccionades de cada un dels premis i el resultat va ser el següent:

Premi negatiu: Premi Negre del Patrimoni

Els resultats del premi negatiu va ser contundent, un 60% dels vots es decantaren cap al mateix. Per tant:

Premi Negre del Patrimoni a l’Ajuntament de Ses Salines, per la destrucció parcial del Quarter de Carabiners de la Colònia de Sant Jordi i el menyspreu demostrat cap al patrimoni històric que representa.

En Manel March per la venda del mobiliari de Son Galceràn i els responsables de la destrucció de Son Santiscle es varen dur a parts iguals la resta dels vots.

El premi negatiu no és tant un càstig com un toc d'atenció per a que es rectifiqui. ARCA té el convenciment que el Quarter de Carabiners es pot i s’ha de recuperar, perquè no podem perdre més patrimoni històric a la nostra illa.

Premi positiu: Premi Blanc del Patrimoni

Els resultats del premi positiu varen ser molt més igualats. El 30% dels vots decantaren el premi cap a:

Premi Blanc del Patrimoni a la Fundació Yannick i Ben Jakober per la seva tasca de promoció artística i cultural a la finca de sa Bassa Blanca.

Les tres candidatures restants es varen repartir la resta dels vots més o manco a parts iguals. Va merèixer gran reconeixement l'Exposició fotogràfica de l’arxiu de la Família Escalas, així com la rehabilitació i usos de Can Prunera i l’activitat incansable de Milana, Foment del Patrimoni a Puigpunyent.

Discurs del president, Pere Ollers

Al final del sopar el Sr. Pere Ollers pronuncià un discurs on passà revista dels esdeveniments que han afectat al patrimoni durant l’any passat a més de les nombroses activitats de l'entitat:


Bon vespre a tothom.

Gràcies per haver vengut a compartir una estona de descans, rialles i perquè no, una mica de reivindicació.

Hem acabat un any farcit d’esdeveniments que han afectat, per bé i per malament el patrimoni històric de Mallorca.

En poques línies intentaré passar revista de manera molt superficial per gran part d’ells.

Un any dóna per molt, si hi ha il·lusió i forces. Hem fet una exposició que encara genera activitat, posant en valor el patrimoni humil d’una barriada de l’Eixample, Pere Garau. També hem publicat un llibre i participat al jurat per designar el millor projecte pel futur nou mercat.

En Xavier ha posat en marxa les agro-rutes, activitats noves de gran acceptació. Hem demostrat la nostra preocupació per l’Escola de Son Espanyolet, el patrimoni agrícola de Son Bordoy, l’estat de abandó de Ses Capelletes de Palma, béns patrimonials de Calvià.... Sembla que l’edifici de l’Assai es conservarà a petició nostra, que el catàleg de Palma a la fi s’amplia. el molinar, Randa, Raixa, el Pont des tren i tants d’altres indrets han estat motiu de joies i tristors.... de clarobscurs en definitiva.

Na Concha, n’Antònia, na Marga, n'Aina i na Mercé obrien, i continuen obrint cada dia el local d’ARCA, i com ja és tradició, l’agost hem exposat una Mare de Deu amb intervenció artística. A més, el nostre local també ha acollit la presentació de llibres, d’actuacions musicals i nombroses activitats culturals. Entitats germanes, com Llegat Jueu i Rellotges de Sol, han ajudat a omplir de vida les nostres instal·lacions.

Xerrant de la nostra seu, des d’ARCA hem impulsat i aconseguit la compra de Can Weyler, empresa que ha ocupat i preocupat a moltes persones.

Mentres que el Plà E omplia Mallorca de cartells desproporcionats, inútils i lletjos, el nostre Biel passejava en nom d’ARCA centenars de persones que han participat als recorreguts embarca’t, coneixent i per tant estimant cada vegada més les nostres riqueses culturals. Per desgràcia, d’altres es dedicaven a destruir Son Mosson, precioses cases de possessió del segle XVIII. Noms com el del director de l’aeroport o els empresaris responsables de la demolició sense permís de Son Santiscle o de Ca Ses Bieles no passaran a la història blanca dels defensors del patrimoni.

En Josep ha assistit a les reunions de les comissions de patrimoni on tenim representació i a part hem descobert que hi havia un quarter de carabiners a Sa Colònia de Sant Jordi, a més d’un ajuntament que no sap escoltar ni te sensibilitat. Malgrat l’edifici està greument ferit, nosaltres continuem convençuts de recuperar.lo. Ara bé, no ens faciliten les coses des del Consell de Mallorca.

Entre reunions, rodes de premsa i comunicats amb participació d’en Joan, n’Àngels i jo mateix, hem pogut sentir orgull d’un regidorde l’ajuntament de Palma com Paco Donate que sap rectificar i escoltar conservant el pont sobre el torrent del Mal Pas i coordinar un equip de tècnics valuosos que han recuperat les Quatre Campanes.

Però també ha comés errors. Sense saber encara els motius hem perdut el monòlit de Sa Porta de Santa Catalina i estam dins el debat per a la conservació del monument de Sa Feixina. Quant costa posar-se d’acord a les persones que en el fons, pensam gairebé igual. El patrimoni s’ha d’entendre despullat d’ideologia tot d’una que és possible.

Fent un resum és inevitable deixar fora coses importants però si voleu informar-vos de manera exhaustiva de tot el que hem fet, feim i farem, mirau el blog d’ARCA Patrimoni, na Concha el té net i pulit i a més, estibat de continguts

L’any 2010 ha començat i la bona notícia ha caigut en forma de premi. El premi d’arquitectura més important a nivell local, ha recaigut enguany sobre una iniciativa d’ARCA i de la germana Fundació Amics del Patrimoni, la portalada dels Sagrats Cors, obra de l’arquitecte Elies Torres. Brindem per aquesta bona notícia i per a que les dolentes no arribin mai més. Per optimistes que no quedi!

21 gener 2010



diariodemallorca.es 23-1-2010 Sa Bassa Blanca y el Quarter de la Colònia, premios Blanc y Negre de ARCA