5 de gen. 2010

ARCA demana a Cort crear una comissió per a conservar el monument de sa Feixina

Seria important que fos una comissió constituïda per una sèrie de persones que es caracteritzin pel seu sentit democràtic i visió real de la història, a part d'una sensibilitat patrimonial. Dita comissió hauria de determinar de quina manera, ja sigui amb una làpida explicativa o retirant qualque element decoratiu, pot quedar aquest monument contextualitzat i com element pedagògic per a la ciutat, cosa que fa molt d’anys que s’hauria d'haver fet i ARCA ha demanat repetidament.

Les empremtes arquitectòniques i escultòriques a més d’altres detalls de les ciutats ens expliquen el nostre passat.
És evident que l'època negra del franquisme no mereix cap tipus de reconeixement ni exaltació, i és per això que la modificació de noms de carrers o retirades d'estàtues eqüestres del dictador són i han estat necessàries (retirades, no destruïdes). Emperò pretendre netejar el cent per cent dels vestigis seria una equivocació.

Exemple dels camps de concentració.
Podem prendre exemple del recent cas del robatori de l’emblema d’entrada del camp de concentració nazi d'Auschwitz, “Arbeit machts frei”, (El trebell fa lliure) que ha provocat un trasbals i una sensació de profanació per al sentiment col·lectiu de vergonya i dolor pels morts, martiri i humiliacions de totes les persones que hi foren. No es vol que es perdi la lliçó que comporta el cinisme d’aquesta frase a aquesta ubicació.
Ningú no planteja avui esborrar els vestigis dels camps de concentració, al contrari, es volen conservar per no oblidar.

Conservar per no oblidar.
Aquest és el plantejament d'ARCA respecte al monument de sa Feixina. A més en aquest cas concret es va erigir en record de les víctimes de l’enfonsament del vaixell Baleares ja que moriren molts de mallorquins entre els quals una quantitat important eren al·lots que simplement havien estat obligats a enrolar-se. Evidentment, el règim dictatorial va utilitzar la seva inauguració i va destacar el victimisme i l’exaltació pròpies del feixisme.

Conservem una “Fita urbana”
Però hi ha un factor també molt important per a la seva conservació: els monuments com aquests ja son fites urbanes, referències dins les ciutats que ens ajuden a ubicar-nos i a rememorar històries personals.

4 comentaris:

Manel ha dit...

Sa Feixina no té cap valor artístic, arquitectònic ni urbanístic. és massa gran, desproporcionat enmig d'un conjunt enjardinat, inexpressiu i intimidatori, sense cap alegria ni tendresa. És dur i sec.

El passat queda ben explicat a través dels llibres d'Història, molts i bons, que poblen les nostres biblioteques. A més d'arxius fotogràfics, cinematogràfics, testimonis gravats, etc. No cal conservar-ho tot.

La conservació d'Auschwitz és necessària per no oblidar. Per la mateixa raó, cal preservar el Valle de los Caidos a Espanya, que igual que Auschwitz té un caràcter simbòlic, pel record, i també es troba a les afores d'un nucli urbà. Això no ho compleix Sa Feixina. S'hauria conservat Auschwitz de trobar-se enmig de Berlín...?

Esbucar el monument no vol dir eliminar l'homenatge al Baleares, sóc coses diferents. Es pot mantenir l'homenatge amb una figura escultòrica molt més petita, discreta i sentida. I afegir el record de tots els represaliats perquè sigui el monument de tots.

No es pot conservar tot allò que caracteritza una ciutat, si una part d'aquesta fou agredida i humiliada amb la seva presència. Sa Feixina és un monument de victòria, de triomf, d'imposició. Amb placa o sense, amb homenatge o sense. No té cap valor en si mateix.

Sento dir-ho, però no teniu raó. Pesen més les raons emocionals que tècniques. Comprensible, però cal fer un esforç per superar-les i substituir el monolit per un record molt més amable. I ocupeu-vos d'altres temes patrimonials, menys imponents però molt més necessaris.

Però m'indigna que digueu que cal "una comissió amb sentit democràtic i visió real de la història". Aixo què és? voleu dir que no són autèntics demòcrates ni tenen la formació necessària aquells que han de decidir-ne i temeu que podrien arribar a una conclusió diferent a la vostra?

Amb perdó: és intolerable suggerir que són antidemòcrates o ignorants si no us agrada el que fan. Perquè això és el que esteu dient. Heu provat de dir-los a la cara aquestes paraules?

Salutacions

ARCA ha dit...

Benvolgut Manel,

Gràcies pel teu missatge. Aprofitam per aclarir que quan des d’ARCA proposam la creació d’una comissió amb representants demòcrates, de cap manera proposam excloure a qui no pensa com ARCA. En qualsevol cas, no podem compartir la teva opinió sobre que no te valor artístic el monument i molt menys parlar d’absència de bellesa o proporcionalitat. Tenim articles i estudis tècnics que avalen el seu interès artístic. Sempre pot haver opinions i gustos diversos i la perspectiva patrimonial, no únicament tècnica, efectivament ha de contemplar tots els factors, també el sentimental. I quan diem sentimental ens referim més aviat al valor paisatgístic i de referència dins la ciutat, no tant al motiu per erigir un monument. Recordi que totes les persones menors de 70 anys, hem conviscut amb el monument i una minsa part sabia a què era dedicat. El pas dels anys fa oblidar els continguts ideològics i és, efectivament als llibres i als estudis on hem d’acudir per esbrinar-ho. En qualsevol cas des d’ARCA insistim en que es pot fer pedagogia i contextualitzar el conjunt monumental deixant clara l’aberració del cop d’estat i les injustes conseqüències.

Anònim ha dit...

A ARCA
M'ha disgustat el vostre posicionament a favor del monument de la Feixina, aixecat pel genocida Francisco Franco, amb la col·laboració de molta mala gent, tots contraris als drets humans.

Per respecte a tots els innocents que patiren, per fer-me respectar i reivindicar el respecte per qualsevol vida, vull deixar constància escrita i pública, que no dono suport al vostre posicionament, i per coherència al que vull per mi, i l'amor als valors dels meus avantpassats, m'he donat de baixa de la vostra associació.
Sofia Alomar i Canyelles. Palma

Publicada avui al Diari de Balears. Alguna reflexió sobre aquesta carta?
Guillem Bassa

Manel ha dit...

Les vostres raons continuen sense convencer-me.

Estudis tècnics en poder haver, a favor i en contra. Podem parlar d'un "empat tècnic". I aquí és on entren en joc les reaons sentimentals per desnivellar la balança.

Que totes les persones menors de 70 anys han conviscut amb el monument no justifica la seva conservació. Durant els primers 30 anys va ser una presència forçada, i compte amb les paraules: molta població no ha "conviscut" si no que els han "imposat" el monument. Força gent encara no passa per davant perquè se'ls oprimeix el pit: supervivents, o descendents. Perquè aquest mal no desapareixerà amb els testimonis d'aquesta època.

Dir que una minsa part sabia a què era dedicat és totalment fals: que no es veuen el jou i les fletxes dalt de tot, la inscripció i (fins fa poc) el mariner amb la salutació feixista? aquest monument ha estat present durant 70 anys... i gran part de la població desconeix la seva finalitat, si el propi Franco va venir a inagurar-lo?

Per favor, aquests arguments no se sostenen per enlloc. Fer pedagogia es pot fer de moltes maneres, inclús amb un petit monument que substitueixi l'actual. El record seria el mateix, ara sí, per a tots.

Suposo que el factor sentimental sí té pes per un altre costat: les pressions dels amics i familiars que els dirigents d'ARCA sofreixen perquè no s'esbuqui, fetes sense atendre a cap raó de manera visceral/atemorida i enterbolint la visió del tema. Comprensible, però haurien de quedar apart.

Durant un temps vaig pensar de fer-me soci d'ARCA per la seva ingent tasca de preservació patrimonial.

Ara, he canviat d'idea.