La mostra reuneix 159 imatges procedents de l’arxiu Escales, un dels fons fotogràfics històrics privats més importants conservats aMallorca i que ocupa un lloc indiscutible en el patrimoni cultural local.
Imatge: Membres d'ARCA, de la família Escalas i del Foment del Turisme
La mostra fa un recorregut fotogràfic pel paisatge, la vida quotidiana i les transformacions urbanes de Mallorca des de finals del segle XIX fins el darrer terç del segle XX. Romandrà al Centre de Cultura (c/ de la Concepció, 12 de Palma) fins al 13 de febrer de 2010.
Posar a l’abast del públic els objectes artístics i que fan part del patrimoni cultural de les Illes és una de les línies d’actuació de l’Obra Social de “SA NOSTRA”, Caixa de Balears, i també és el propòsit de l’exposició que s’ofereix al Centre de Cultura de Palma.
Jaume Escalas Adrover i Jaume Escalas Real
Jaume Escalas Adrover (Santanyí, 1847-Palma, 1929) i Jaume Escalas Real (Palma, 1893-1979) foren metges de professió i fotògrafs per afició. També eren pare i fill. Compartiren inquietuds culturals i vocació ciutadana, com la curiositat pel patrimoni històric i la inclinació per la gestió de la medicina assistencial, més enllà d’una formació i d’un context històric diferents. Ambdós conservaren les imatges que feren i crearen un dels arxius fotogràfics privats més importants de Mallorca, tant en qualitat com en quantitat, d’un valor inqüestionable per al patrimoni fotogràfic local.
Estudi de més de 50.000 negatius
Per primera vegada, l’arxiu Escalas es difon de manera exhaustiva, després de l’estudi dels més de 50.000 negatius i diapositives en suport vidre i flexible, i també de les còpies positives, càmeres i material de laboratori, gràcies al patrocini de l’Obra Social de “SA NOSTRA”, Caixa de Balears.
L’exposició sintetitza la producció icònica d’ambdós fotògrafs al llarg del període 1894-1975, mitjançant un recorregut per la diversitat de temes i gèneres que treballaren i que respon, sens dubte, als seus interessos culturals i professionals:
- El registre d’allò que els és familiar i proper
- La plasmació del territori i del paisatge locals com a reclam turístic i la captació de la transformació urbana de la ciutat i la pèrdua del seu patrimoni arquitectònic
- La vida quotidiana i d’esbarjo d’un sector de la població i la captació de la notícia d’actualitat
- La documentació de sectors econòmics en vies de transformació
- L’interès per deixar constància visual de la professió mèdica i de la seva gestió en l’àmbit sanitari asistencial
- I finalment, altres esferes, com la fotografia de viatge
Tot i que a l’arxiu Escalas predomina la fotografia de temàtica local, s’han conservat abundants imatges dels viatges de Jaume Escalas Real a diverses localitats espanyoles i europees, a les quals es desplaçava per obligacions laborals o interès cultural.
Font texte i imatges de l'exposició: www.sanostra.es
1 comentari:
Publica un comentari a l'entrada