28 d’ag. 2008

Itineraris culturals a Formentor

Els dies 25, 26 i 27 d'agost es varen celebrar a Pollença les Converses Literàries a Formentor, amb l'objectiu de recuperar l'esperit literari que es va viure al mític Hotel Formentor a finals dels anys'50 i principis dels'60.



Juntament amb la Conselleria d'Educació i Cultura, ARCA va organitzar tres itineraris culturals que van contribuir a dibuixar el context en què varen tenir lloc les primeres converses literàries.

La feina d’ARCA tractava en complementar l’oferta cultural de les Converses literàries a Formentor. Un cop finalitzades aquestes, cap al voltant de les 13h, els convidats anaven a dinar i posteriorment cap a les 17h, una part dels participants es reunien al vestíbul de l’hotel Formentor, punt d’inici i presentació de tots els recorreguts.

Aquests foren desenvolupades per diferents especialistes i amb una temàtica diferent i concreta a cada un dels dies. La duració de cada un d’ells era de 2 hores, així que a les 19h els participants de les Converses partien cap a Palma amb autocar o amb el seu propi vehicle. ARCA vetllava perquè tothom arribés correctament al medi de locomoció que l’havia de transportar.

El programa de recorreguts fou el següent:

1) Dilluns, 25 d’agost. L’historiador i arxiver de Pollença, Pere Salas ens parlà de Formentor i la història. Des de l’hotel Formentor partirem a peu amb un grup d’unes 25 persones aproximadament, en direcció cap a les cases de possessió de Formentor. Perquè el trajecte fos més segur, anàrem per un camí rural, propietat de l’hotel Formentor, per evitar el trànsit de cotxes.

Durant l’itinerari, l’historiador Pere Salas ens començà a introduir en la història i la geografia de la península de Formentor i en l’origen d’aquest topònim, que encara a dia d’avui presenta discussió científica. Abans d’arribar a les cases de possessió feu vàries aturades, tenint en compte que la duració del nostre itinerari era de 2’5Km. fins arribar a les cases de Formentor.

Un cop el grup arribà a les cases de Formentor, l’historiador Pere Salas ens pogué explicar en profunditat la història d’aquestes i les famílies que l’han ostentat al llarg de la història fins a l’actualitat que són propietat de l’hotel Formentor quan Adan Diehl comprà aquests terrenys per fer l’hotel a finals dels anys’20.

L’aspecte més interessant d’aquestes cases, quan ens trobem a la seva clastra, és la seva torre defensa. El seu interior quasi infranquejable presenta un vestíbul d’entrada i a ma esquerra hi ha una cuina tradicional mallorquina decorada amb els seu estris.

Sortint de la torre de defensa, hi ha el cos de la dreta que presenta al seu interior una habitació on es situa un molí de sang per moldre la farina o altres productes durant la seva època d’explotació agrícola.

A les 19h un autocar vingué a buscar als participants del recorregut a les cases de possessió de Formentor, per dur-los fins a l’hotel i altres per transportar-los fins a Palma.

2) Dimarts, 26 d’agost. El catedràtic de llatí, Bernat Cifre ens parlà de Formentor i la poesia. Sortirem des del vestíbul de l’hotel Formentor i allà ens organitzarem en cotxes, per dirigir-nos fins a la Fundació Rotger Villalonga, la qual es troba a 3’5 Km. de l’hotel. El grup estava compost per un total de 30 persones aproximadament.

Allà envoltats dins un ambient agradable i plàcid ens va rebre el president de la fundació, qui ens introduí i explicà la tasca que desenvolupava la seva institució, la qual es basava en la recuperació de la memòria i estudi de l’obra del gran poeta Miquel Costa i Llobera, que tants d’estius va passar, concretament a les cases de possessió de Formentor i pogué conèixer amb profunditat tot aquest paratge natural per expirar-se en part de la seva obra.

Seguidament prengué la paraula el Sr. Bernat Cifre qui ens introduí en la vida de Miquel Costa i Llobera i des del punt de vista cronològic ens narrà la seva i obra. El punt més emotiu de la jornada esdevingué quan el Sr. Cifre començà a recitar alguns dels poemes de Costa i Llobera, el qual li impregnà un punt d’emoció i passió a cada un d’ells, que fou capaç d’arribar a l’anima dels assistents que pràcticament omplien l’auditori de la Fundació Rotger Villalonga.

Un cop el Sr. Cifre acabà la seva dissertació sobre la vida i obra de Costa i Llobera, el grup es dirigí fora de l’auditori, fins a un bust que la fundació ha dedicat a la memòria del poeta. Allà vingué el moment més emotiu d’aquell horabaixa, on el nostre protagonista recità el poema més famós de Costa i Llobera, lo pi de Formentor. Tot i la calor d’aquella tarda, el recitador aconseguí congelar l’atmosfera durant un interval de dos minuts, que fou el temps que trigà en recità els 40 versos d’aquest magnífic poema.

Per finalitzar, els assistents pogueren gaudir de la col·lecció pictòrica, literària, etc. que hi ha dipositada a la seva seu i de la capella decorada amb uns frescs d’estil naif.

3) Dimecres, 27 d’agost. La professora de la UIB, Francisca Lladó ens parlà de Formentor i la pintura. Aquest fou el recorregut més còmode de tots, ja que es dugué a terme en els mateixos jardins de l’hotel Formentor.
La professora Lladó feu una dissertació baix la pèrgola dels jardins, situades en el primer tram d’aquests, pròximes a l’edifici principal. Durant uns 40 minuts, un grup nombrós d’assistents, compost per unes 45 persones aproximadament pogueren gaudir còmodament baix l’ombra de la pèrgola, dels coneixements de la professora titular de la UIB.

La dissertació es basà en els pintors argentins que estigueren en la península de Formentor i que crearen amb la seva obra, un lloc emblemàtic per a la inspiració artística, com s’ha demostrat posteriorment. Junt a tots aquests pintors, hi ha la figura d’Adan Diehl, personatge que decidí dur a terme la construcció d’aquest magnífic hotel d’estil racionalista, el qual s’integra perfectament dins aquest paratge natural, sense que el seu skyline superi l’alçada dels pins, que són l’element realment distintiu d’aquest indret del nord de Mallorca.

Un cop la professora Lladó acabà el seu fenomenal discurs, els assistents pogueren passejar pels jardins i veure des de la distància l’hotel. Al final, s’obri un plec de preguntes i sortiren noves dades sobre les primeres cases construïdes en aquesta península.

L’Associació per a la Revitalització dels Centres Antics (ARCA) ha pogut comptabilitzar que el total de persones que han assistit a aquests recorreguts durant els dies 25, 26 i 27 d’agost de 2008 ha estat un total de 100 persones, nombre que ha incrementat dia a dia.