19 d’oct. 2020

Visita cultural i reivindicativa a la torre de Cala Figuera (Calvià).


ARCA i el Grup d'Estudis de Fortificacions de Balears (GEFB) organitzen una visita a la torre de Cala Figuera (Calvià).

La visita fou dirigida per Àngel Aparicio i Pasqual, historiador i especialista en fortificacions, membre del Grup d'Estudis de Fortificacions de Balears (GEFB).

L'activitat cultural i reivindicativa tengué la intenció de posar en valor i conscienciar a les administracions i ciutadania de l'estat de perill i abandonament que pateix la torre de defensa de Cala Figuera (Calvià), la qual s'ha deixat degradar durant les dues darreres dècades.

La visita comptà amb una desena de persones participants que volgueren mostrar el seu suport, perquè l'antiga torre de defensa no es segueixi degradant i sigui restaurada quan més aviat millor. Un cop acabada la visita, lleguirem el següent manifest per la defensa de la cultura i del patrimoni. 

 

La torre de cala Figuera (Calvià)

Veient-la no hi calen paraules.

No s’hauria de permetre, per negligència, deixadesa o passivitat extrema, deixar malmenar un element patrimonial declarat Bé d’Interès Cultural tan representatiu de l’arquitectura balear.
 

La història li atorga uns drets, i la sensibilitat hauria d’estar per damunt de connotacions polítiques i d’especulació.   Davant aquest estremidor i preocupant cas, és imprescindible fer una passa endavant, i l’Administració Pública ha de fer cap, prenent la iniciativa per retornar la dignitat a la torre de cala Figuera, guanyada amb el servei prestats durant tants segles i robada en un parell d’anys.
 

No posarem noms perquè no és el dia, però sí que s’ha de dir clar i llampant que subterfugis i artificis que freguen la il·legalitat han permès i permeten eludir o retardar els deures i obligacions legals.
 

No volem sentir-nos culpables ni estremir-nos de veure com cada cop més s’està esfondrant sense haver lluitat per a salvar-la.

Als que aquí avui estem, ens uneix un denominador comú: estimam el Patrimoni. Ara, més que mai, quan l’essència del compromís es dilueix en moments tan difícils i complicats, ha de ser un clam i una crida a la responsabilitat perquè la propera passejada, quan tornem, no sigui per plànyer al costat d’un claper de pedres.



Calvià, a 17 d’octubre de 2020