14 de març 2019

Son Busquets. Patrimoni i urbanisme es donen la mà.

ARCA ahir va celebrar una tertúlia sobre Son Busquets. Un nou Urbanisme, conservant el Patrimoni és possible.

Ahir horabaixa es va omplir la sala d'ARCA per assistir al col.loqui organitzat per l'entitat al qual també participaren Joves Arquitectes de Mallorca (JAM) i l'Associació de Veïnats de Cas Capiscol.

Son Busquets ha de ser el germe d'un nou urbanisme a la ciutat de Palma.

Aquest va ser el missatge il.lusionant del debat, al qual assistiren entre un públic interessat també representants del COAIB, la Degana i el president de la demarcació de Mallorca, altres arquitectes, enginyers, l'ex president de l'Associació de Promotors , representants de “Ciutat d'Elles” i de distints partits polítics.

Hauria de quedar ja per sempre enrera, l'amenaça d'una ordenació urbanística que ha estat a punt de aprovar-se i que considerava Son Busquets simplement com a un gran solar on no hi havia res. Una manera d'actuar antiga, gens ecològica i gens respectuosa amb un patrimoni humil, però que s'ha de conservar perquè és el rastre de la història recent.

Com deia un dels ponents "és un luxe poder disposar de fusta i marès a les construccions ja existents, perquè ara és gairebé impensable a la nova construcció".

ARCA vol manifestar la seva satisfacció perqu finalment, estiguem aprop d'evitar definitivament una destrucció colossal. La nostra entitat venia advertint-ho des de feia tres anys. Ha estat la unió de la ciutadania i la presentació de les alternatives viables que s'han demostrat al concurs convocat per JAM "Explotam Son Busquets", qui ha obert definitivament els ulls a qui té la capacitat de decidir.

Ara s'ha de materialitzar el compromís de tots els partits polítics amb el millor futur per Son Busquets. És un bon moment, aquest període electoral.

ELS MATEIXOS EQUIPAMENTS I HABITATGES DE PROTECCIÓ OFICIAL (HPO) PREVISTOS, PREFERENTMENT DE LLOGUER  CONSERVANT EL QUE HI HA

Els mateixos habitatges de protecció oficial (HPO) previstos, preferentment de lloguer i els nous equipaments construïts a les parcel·les del solar que donen a Sant Vicenç de Paül i a la carretrra de Sóller, ferà possible la conservació de la majoria dels hangars i altres edificacions existents  que ja constitueix un espai urbanísticament equilibrat amb arbres, camins i horts.

L'ESPAI CENTRAL PLE DE VIDA I GAIREBÉ SENSE COTXES

Les propostes urbanístiques de Son Busquets permeten  mantenir allò ja construït, hangars i espais lliures com a espai central, que se podria omplir de vida i ser un pol d'atracció per a la ciutat. "Quedam a Son Busquets", seria un bon lema de futur on el Patrimoni no serà un inconvenient sinó un element central que tendrà un ús i serà un valor afegit.