29 d’oct. 2018

ARCA organitza la sisena visita del programa d'Agricultura, paisatge i patrimoni a la Cofradia de Pescadors de Portocolom.

Cati Estelrich ens mostra l'etiquetatge
que han de dur les captures pescades.
El passat dissabte 27 d'octubre es dugué a terme la VIª visita del programa Agircultura, paisatge i patrimoni, organitzat per ARCA i amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears. En aquesta visita ens aproparem a la Confraria de Pescadors de Portocolom. El president de la federació de cofradies de pescadors de Balears, el Sr. Joan Cànaves i la secretaria de la Cofradia de Pescadors de Portocolom, la Sra. Cati Estelrich ens explicaren el funcionament d’aquesta confraria i amb ells passejarem per Portocolom, on gaudirem d’aquest fantàstic port que presenta nombrosses i interessants històries.

Un cop recorregut una part del port, poguerem veure d’aprop algunes de les embarcacions que els pescadors de Portocolom utilitzen per a la seva tasca diària a la mar. Durant aquests dies, els pescadors es trobaven inmerssos en la campanya de la pesca de la llampuga, producte de temporada que arribarà a les nostres taules en uns pocs dies.

Els visitants tingueren l’oportunitat de conèixer els productes que es pesquen en aquestes aigües a través d'una peixeteria que es troba a la zona del port i que exposa i ven productes de la mar de primera qualitat.

Un cop finalitzada aquesta visita, continuarem el nostre programa per tal de veure i observar de primera mà el jaciment arqueològic de
Closos de can Gaià, situat a les afores de Portocolom. Llorenç Oliver, codirector del projecte de Closos ens va rebre per explicar-nos quina ha estat la seva feina al jaciment des de l’any 1996.

El jaciment arqueològic de “Els Closos de Can Gaià”.
Imatge de Portocolom. Fotografia: Lluïsa Palomero.

És un poblat de navetes (o naviformes segons la terminologia científica) de les que es conserven al manco nou perfectament identificables, encara que, originalment, amb tota probabilitat, n’existirien més com així es pot intuir per alguns trams de murs situats a la perifèria del nucli central. La disposició de les estructures sobre el terreny és dispersa amb una orientació molt similar (S-E).

El poblat fou construït cap el 1700 BC, a l’inicio de l’Edat del Bronze a les Illes Balears, i fou habitat de forma ininterrompuda fins al 850 BC, moment en que el primers talaiots ja estaven funcionant, quan s’abandonà. Posterior en aquesta data, però, s’han documentat diferents activitats en els seus voltants al llarg dels anys. Entre aquestes utilitzacions esporàdiques destaquen les que es feren durant l’ocupació bizantina de Mallorca, en el període islàmic i a època moderna.

Llorenç Oliver ens explicà el projecte del jaciment de Closos
de Can Gaià. Fotografia: Lluïsa Palomero.
Situat a uns 700 m en relació a la mar, els terrenys que l’envolten es caracteritzen per la seva pedregositat, afloraments constants de la roca mare i argiles molt vermelloses que formen les terres més típiques de la zona. Les condicions climàtiques tenen com a constant més important l’escassetat de pluges, fenomen que dona lloc a una vegetació de garriga baixa, amb pocs pins i molts d’ullastres, llentiscles, romaní i altres espècies pròpies de la garriga mediterrània. Però, tant els continus treballs agrícoles que es dugueren a terme fins a mitjans del s. XX com la recent i sostinguda urbanització de l’àrea ha destruït bona part de la vegetació de la zona.

La propera visita del programa es durà a terme dia 10 de novembre a Olis Solivellas (Alcúdia) i ho complementarem amb una petita excursió de pujada al puig Maria (Pollença).