17 de jul. 2018

ARCA TORNA A INSISTIR EN LA INTERVENCIÓ URGENT DE LA COMISSIÓ DE PATRIMONI DEL CONSELL DE MALLORCA A LA CARTOIXA DE VALLDEMOSSA.

Corredor de la Cartoixa de Valldemossa.
FA QUATRE ANYS QUE ARCA VA DEMANAR AMB UN INFORME EXTENS DE LA SITUACIÓ HISTÒRICA DE LA CARTOIXA DE VALLDEMOSSA.

MANCA CONSERVACIÓ I ORDENACIÓ DE LA INTERVENCIÓ EN EL GRAN IMMOBLE HISTÒRIC, AVUI DE DIFERENTS PROPIETARIS.

La situació de la Cartoixa de Valldemossa: manca intervenció i conservació

Segons informen els mitjans de comunicació, un recent informe tècnic sobre la Cartoixa de Valldemossa demanat per la propietat ha dictaminat greus danys estructurals, deguts a filtracions ocasionades pel seu sistema hidràulic.

Aquesta problemàtica s’ha agreujat per una ocupació inconscient del monestir, que ha arribat al límit durant les darreres dècades. Poc després de la desamortització de 1835, un pic hagueren partit els monjos, s’inicià la divisió del conjunt que comportà la multiplicació de propietaris, l’habilitació d'habitatges i la transformació dels edificis. Llavors es preveia el manteniment d’elements comuns. Però la subdivisió continuà fins a la situació actual, dominada per la falta de cura de les infraestructures i els espais compartits. Això es reflecteix avui als moviments estructurals dels corredors, al claustre de les murteres que s’esfondra o a la murada, que s’ha començat a esbucar per la zona de les cel·les del segle XVII. També les humitats i el tràfec dels visitants han afectat l’església, mostrant una radiografia molt preocupant del BIC.
Murada cel·les segle XVII.

Pensam que en el context actual no s’ha d’incidir en plans de màrqueting o en projectes museogràfics, perquè les necessitats són altres, molt més urgents.

El 21 de juliol de 2014, signàrem i adreçàrem a la Comissió Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca una petició redactada conjuntament per Concepció Bauçà de Mirabò i ARCA, sembla ser que admesa com a necessària per l’Ajuntament de Valldemossa, on demanàvem una protecció efectiva del BIC de la Cartoixa de Valldemossa. A partir d’una completa visió del bé que partia d’una tesi doctoral, aportàvem gran quantitat d’informació sobre l’evolució i la situació actual del conjunt, per tal d’aclarir tot allò referent a la seva complexitat i emmarcar millor el seu valor patrimonial. Quatre anys després i malgrat les gestions fetes per uns i altres, no hem rebut encara resposta a aquella petició.

Cruis al corredor de Cartoixa.
Davant la greu situació, URGEIX LA INTERVENCIÓ DECIDIDA DEL CONSELL DE MALLORCA amb el compromís clar de tota la comunitat de propietaris (inclosa la Diòcesi i l'Ajuntament de Valldemossa), front a qualsevol interès particular. I també cal demanar la implicació del Govern de les Illes Balears (per exemple, la seva Conselleria de Cultura organitza concerts en l'espai sense preocupar-se'n, sembla, del seu estat de seguretat i de conservació real). Per la peculiaritat del BIC de què es tracta, el Govern també s'hi ha d'implicar, fins i tot, potser amb doblers públics de l'impost turístic.


Aquest sí que és un Projecte de conservació de patrimoni cultural pendent de realitzar i amb efectes directes a tota la serra de Tramuntana, a la població de Valldemossa i al turisme en general. Pareix mentida que en els temps que corren no ens poguem posar d'acord amb un Projecte d'intervenció com aquest que implica la conservació -si arribam a temps i esperam que sí- d'un BIC de primer nivell. Per complicat que sigui, la Cartoixa de Valldemossa ho requereix de forma urgent, no es pot esperar més.