29 de des. 2017

Presentat "Patrimoni en Xarxa".

Andreu Mateu (Alrum), Tina Codina (Tres Serveis Culturals),
KIka Coll (Directora Insular de Patrimoni), Xavier Terrasa (ARCA)
i Daniel Iranzo (Aldarq).
Neix Patrimoni en Xarxa, una iniciativa per aglutinar les entitats que fan feina en la divulgació del patrimoni a Mallorca. 

El primer objectiu, segons ha explicat avui la directora insular de Patrimoni, Kika Coll, és elaborar un registre de les persones i entitats vinculades al patrimoni de la nostra illa per, després, crear espais de trobada i intercanvi entre tots ells i plantejar la creació d'un catàleg d'activitats d'aquestes entitats i poder-les oferir des del Consell de Mallorca a la ciutadania i als ajuntaments.

"El que volem és oferir des de l'administració un canal de comunicació i fomentar el treball en xarxa amb l'objectiu de conèixer millor la riquesta del nostre patrimoni material i immaterial. Volem provocar la participació i que la gent s'organitzi", en paraules de Kika Coll, durant la presentació del projecte, a la qual han assistit representants de diferents entitats que fan feina en la difusió del patrimoni de Mallorca -Aldarq, ARCA, Alrum, Tres Cultura...-.  
  
Per aconseguir-ho, la primera passa és elaborar un registre d'entitats i persones vinculades al patrimoni a Mallorca que s'està duent a terme a través d'un qüestionari que es pot trobar a la web de Participació Ciutadana. Des de la Direcció Insular de Patrimoni també es planteja fer trobades presencials i crear fòrums de coneixement i debat per posar en comú "com i de quina manera pensam que hauríem de treballar per al patrimoni que ens envolta". Patrimoni en Xarxa vol ser, en definitiva, un espai de trobada i d'intercanvi de totes les entitats i la ciutadania vinculada al patrimoni de Mallorca. "És cabdal vincular patrimoni amb difusió i participació", segons Kika Coll, "i per això no descartam donar el mateix servei que es dona des de la Direcció Insular de Cultura amb un catàleg d'activitats relacionades amb el patrimoni".  
  
De fet, el passat mes d'agost es va posar en marxa un pla pilot d'activitats de caire patrimonials, que la Direcció Insular de Patrimoni ha ofert als ajuntaments de Mallorca. Tina Codina, a través de l'empresa Tres Cultura, ha coordinat la iniciativa que s'ha desenvolupat des d'agost al desembre de 2017 i que ha duit a 14 municipis de Mallorca activitats relacionades amb el món del patrimoni -ja sigui en forma de tallers, visites guiades...-, en les quals han participat més de 500 persones.  
  
"Ha estat una manera d'experimentar com funcionen les activitats relacionades amb patrimoni entre públic infantil i familiar i també públic adult", explica Tina Codina, "mentre de manera paral·lel·la es va construint aquest llistat d'entitats. I el que hem constatat és que hi ha una gran demanda. Aquesta prova pilot ens ha permès dibuixar el marc en què volem fer feina de cara al futur".  
  
El projecte s'ha donat a conèixer públicament aquest migdia en una trobada en la qual han participat la directora insular de Patrimoni, Kika Coll; Tina Codina, de l'empresa Tres Cultura; Daniel Iranzo, d'Aldarq; Andreu Mateu, d'Alrum; i Xavier Terrasa, d'ARCA.