17 de jul. 2013

Es conservaran al seu lloc les restes d'una tafona a Deià.

El Consell de Mallorca no autoritza la retirada de les restes d’una tafona a Deià

ARCA satisfeta amb la decisió.

L’antiga possessió de Son Moragues actualment convertida en l’hotel La Residència (Son Canals s/n. Deià), presenta al seu interior un restaurant conegut com El Olivo. El menjador d’aquest restaurant és l’antic espai que ocupava la tafona de la possessió de Son Moragues. Des de la seva reconversió en allotjament turístic, només es conserva el trull, element que molia l’oliva, una pica de pedra viva i els dèpostits on s’emmagatzemava l’oliva.

ARCA va advertir tant al Consell de Mallorca com a l’Ajuntament de Deià de les intencions previstes per l’empresa Son Moragues SA de retirar els elements de la tafona que formaven part d’aquesta antiga possessió i que ara estan integrades al restaurant de l’Hotel.

Pensem que un allotjament turístic d’aquesta categoria guanya personalitat si respecta elements d’aquesta tipologia, que formen part del nostre passat i que li donen una identifiació i un sentit especial a l’establiment.

ARCA va alertar  a les administracions competents

Les administracions competents en matèria de patrimoni històric han decidit no autoritzar el trasllat dels únics elements que queden de la tafona. I ARCA ho celebra.
Des de la nostra entitat varem demanar que no es consentís que un espai com aquest perdi més signes d’identitat cultural. El trull i la pica de l’antiga tafona recorden el que fou aquest indret en un temps, llavors no es podia  permetre la seva retirada.

ARCA va demanar a  l’Ajuntament de Deià i al Consell de Mallorca la protecció i catalogació dels antics i únics elements que formaven part de la tafona de Son Moragues, actual hotel La Residencia.

Informes tècnics desfavorables al seu trasllat

L’Ajuntament de Deià ha informat formalment a ARCA que qualsevol intervenció que es vulgui fer al respecte haurà de passar per la Comissió Insular de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca al ser elements d’interès etnogràfic.

Mentre que el Consell de Mallorca ha emès un informe tècnic que “desaconsella totalment el trasllat a l’exterior de les peces que resten de la tafona ja que això significaria el desmantellament total de la maquinària de la tafona”.

Deià, un paratge de la serra de Tramuntana, que el Consell de Mallorca té que protegir


Cal recordar, que Deià es troba immers dins el privilegiat paratge de la serra de Tramuntana, declarada Patrimoni de la Humanitat per la seva riquesa cultural, llavors es feina i obligació del Consell de Mallorca no consentir aquest agreujament, que aniria en detriment de la imatge del poble i del conjunt de la Serra.