12 de jul. 2012

Una sala estibada de gent escoltà la conferència de Gaspar Valero sobre la història de l’Hospital General

El metge Francesc Albertí hi explicà la importància dels serveis que ofereix  l’esmentat hospital

Ahir vespre la sala d'actes d'ARCA quedà petita degut al nombrós públic que s'hi reuní per conèixer la historia de l’Hospital General i la reivindicació per a la seva conservació i la del Joan March. Molts d'assistents hagueren de seguir la xerrada i veure les imatges de la història de l'hospital des del pati exterior de la seu d’ARCA, organitzadora de l’acte.

L’historiador Gaspar Valero explicà l’evolució  històrica de l’Hospital General, un PATRIMONI VIU fundat el 1456 per reial ordre d’Alfons el Magnànim. El centre hospitalari, durant més de cinc cents anys ha anat adaptant les seves funcions a les necessitats de la societat i, tal com digué l'historiador Gaspar Valero, ha generant 'fills': la Inclusa, l'Hospital Psiquiàtric, o La Misericòrdia. L’Hospital General depenia del Gran i General Consell i en un primer moment en què la medicina no estava tan desenvolupada es dedicava més a atencions d’hospitalitat, i de beneficència per a les persones més necessitades i per a nadons expòsits (abandonats).
Valero ressaltà la funció de les DIDES de l'hospital, dones que alletaven els infants i que moltes vegades venien des de pobles. La feina de dides els  permetia contribuir al manteniment de les seves famílies. La caritat i les almoines i foren les fonts econòmiques de l’Hospital durant segles.

El doctor Francesc Albertí, començà la seva intervenció manifestant l’orgull dels professionals de l’Hospital General de ser successors de la història mèdica d'aquesta institució

Explicà l’evolució en l'oferta de serveis de l’Hospital General fins a l'època actual, en què funciona com a centre socio sanitari. El doctor Albertí destacà també  la importància i necessitat actuals  dels hospitals General i Joan March davant l'increment de la població  de gent gran amb necessitats d'atenció mèdica especial. Es referí  al TSUNAMI GERIÀTRIC (terme utilitzat a occident per descriure l'augment progresiu de la franja de  població  de gent gran amb malalties cròniques i  amb necesitats de rebre atenció mèdica geriàtrica) i als de la nova situació sanitària de futur vinculada a l’increment de l’esperança de vida i a l'augment dels pacients amb necessitats geriàtriques i socio sanitàries.
Els hospitals General i Joan March estan previsorament adaptats a aquesta realitat present i futura: atendre la realitat social de l’increment de població d’edat avançada i per tant amb malalties cròniques. Els hospitals d’aguts (Son Espases, Son Llàtzer) no són idònis per atendre persones de malalties cròniques, amb estades de llalrga durada, recuperacions i rehabilitacions d’aquests tipus de malalts. El llit dels hospitals sociosanitaris que defensam costen una tercera part de doblers d'un hopital d'aguts, degut precisament per la seva especialització i atenció.
“La nostra tecnologia són els equips humans pluridisciplinars” va dir el doctor Albertí que ha estat director dels dos Hospitals: el Joan March i el General i ara és director del programa de Pluripatològics del General.

Cridada al sentit comú i esperança

L’acte, després de diverses intervencions del públic, va concloure amb una cridada al sentit comú de qui governa i amb l’esperança de què el tarannà i la gestió de l’actual Conseller tenguin en compte la reivindicació ciutadana, demostrada amb més de 85000 signature, la importància i la necesitat dels dos centres sanitaris   i els actes com el d'ahir, que compten amb l'assitència de nombrós públic que exigeix el manteniment dels dos hospitals.

Dimecres que ve:  la història de l’Hospital Joan March

Recordar que ARCA continúa amb aquest cicle, on la proprera activitat tendrà lloc dimecres 18 de juliol a les 20'15 hores al carrer de la Pau, 1A. Serà una conferència i projecció de fotografies titulada "Hospital Joan March. La història i el compromís", a càrrec de Bàrbara Suau. Revista Es Castellet de Bunyola, Caterina Garcias. Periodista, Bartomeu Togores. Cap de Secció de Medicina Interna. Unitat d’Ortogeriatria. Hospital Joan March. L'acte serà presentat per Pere Ollers, president d'ARCA.