19 de jul. 2012

ARCA va omplir la sala d’actes a la tercera i darrera conferència del cicle per defensar els Hospitals General i Joan March


La conferència d'ahir, pronunciada a tres veus, va respondre sobradament a les expectatives del títol. “Hospital Joan March. Història i compromís”.

Bàrbara Suau, investigadora de la revista Es Castellet, va repassar la història de l’Hospital de Caubet des de la primera pedra l’any 1928 fins ara. El projecte inicial data de 1919. No faltaren detalls com que el “lunch” de la festa de col·locació de la primera pedra el serví el Grand Hotel i que la gent utilitzà el tren per arribar a Bunyola i autocars per pujar fins a Caubet. L’Hospital es va concebre com Preventori per a infants malalts infecciosos o fills de tuberculosos. Durant la guerra civil va servir per curar ferits del front nacional i torturar als republicans. El forn, del que es pot veure la xemeneia actualment, es va emprar per cremació de republicans assassinats.

Els primers anys la població bunyolina no volia tenir contacte amb Caubet. Tenien por al contagi. Les treballadores venien d’Andalusia i hi vivien al mateix hospital que era gairebé una petita població amb festes i activitats escolars. Poc a poc l’Hospital va anar essent un element fonamental del municipi.

Bartomeu Togores, Especialista en Medicina Interna, Responsable d'Ortogeriatria de l’Hospital Joan March, fa 28 anys que treballa a l’hospital. Va explicar l’evolució dels serveis sanitaris a l’hospital. Com s’ha adaptat a la realitat social i la importància actual del tracte individualitzat a una població cada vegada més necessitada d’atenció a persones d’edat avançada i a rehabilitació que suposen estades mitges de 20 dies i llits molt més econòmics que els dels hospitals d’aguts (son Llàtzer i Son Espases)

Caterina Garcies, periodista a més de col·laborar amb la investigació de la història especialmnt respecte a la persona de Joan March, va fer la crònica de la reivindicació de l’hospital.Una reivindicació que està viva i és necessària.

L’Hospital és nostre, va ser el clam ahir vespre. El necessitam i s’ha de mantenir obert i actiu: El mateix Joan March es va assessorar per la ubicació idònia de l’Hospital. El va voler amb les màquines i instal·lacions més modernes i va fer donació de l’Hospital a Mallorca.

ARCA tancà ahir aquest cicle “ARCA DEFENSA ELS HOSPITALS. UN PATRIMONI VIU” amb una valoració molt positiva tant de participació com de motivació. Aquí no acaba el nostre treball a favor dels Hospitals. Ara redactarem un document a mode de conclussions del cicle que farem públic pròximament.

A la foto adjunta es veu: Pere Ollers (president d’ARCA), Caterina Garcies, Tomeu Togores, Bàrbara Suau i Àngels Fermoselle. (coordinadora del cicle d’ARCA).