15 d’oct. 2010

VIIª VISITA A LES BODEGUES BARTOMEU ISERN (ESTELLENCS) I AL POBLE DE BANYALBUFAR

El passat dissabte 16 d’octubre ARCA organitzà amb el patrocini del Govern Balear la VIIª visita del programa Agricultura, paisatge i patrimoni a les bodegues Bartomeu Isern (Estellencs).

El productor Bartomeu Isern abandonà la seva Palma natal, ara fa més de trenta anys, per afincar-se a un dels punts més privilegiats de la serra de Tramuntana, el poble d’Estellencs. Dedicat al negoci de la restauració, a l’any 1996 decidí començar un nou projecte, la producció de vi, recuperant l’espècie autòctona de la comarca d’Estellencs i Banyalbufar, la malvasia.

El que en un principi era una petita producció, destinada a amics, coneguts o gent del poble, passat els anys ha anat creixent i a dia d’avui es produeixen uns 6.000 litres de malvasia anuals. La petita producció de vinya del Sr. Isern es va veure incrementada gràcies a l’aportació d’altres productors de la zona d’Estellencs, que decidiren recuperar aquesta producció pròpia d’una comarca i que han fet que a dia d’avui el seu vi tengui la distinció de Vi de la serra de Tramuntana-Costa Nord.

Un cop finalitzada la visita, ens va rebre a la torre des Verger, el Sr. Francec Albertí, president de l’associació cultural Bany-Al-Bahar, qui ens va parlar de les reivindicacions que ha dut a terme la seva associació des de l'any 1990. Entres moltes de les accions dutes a terme cal destacar, la de la recuperació de la torre des Verger i del seu topònim (abans incorrectament, es deia de les Ànimes), promoure la compra de la possessió de Planícia per part del Govern Balear, garantir el pas a Planícia per la finca des Rafal, la restauració del retaule de la parròquia de Banyalbufar, conseguir que el pati de la Baronia sigui d'ús públic per a actes culturals municipals o la publicació de llibres sobre la història i la cultura de Banyalbufar.

Bany-Al-Bahar representa una forma de viure la cultura, des d'una societat civil que no deixa de reivindicar que es valori tot el llegat cultural d'un poble com signe d'identitat o forma de ser.
Fotografies: Pep Camps.