9 de set. 2010

Vª VISITA AGRÀRIA A LA FINCA DES VINYOL (MANACOR) I A LA PETRA DE FRA JUNIPER SERRA

ARCA amb el patrocini de la conselleria d’Agricultura i Pesca del Govern Balear ha organitzat la cinquena visita del programa Agricultura, paisatge i patrimoni.

El ppssat dissabte dia 11 de setembre es visità la finca des Vinyol, situada al camí de Son Fangos, del terme municipal de Manacor. Aquesta empresa familiar desenvolupa la producció d’agricultura ecològica i és un referent a Mallorca, ja que fou de les primeres a l’illa en implantar aquest sistema, després d’un viatge a Israel a finals dels anys’80 per part del seu propietari, el Sr. Biel Oliver. Actulament, ell i el seu fill produeixen una varietat de productes agrícoles: verdures, hortalisses i fruites, de primera qualitat i a un preu molt competitiu, on el client es pot emportar a ca seva una senalla amb diferents productes frescs de temporada.

La finca des Vinyol treballa a ple rendiment durant tot l’any, per tal de produir i oferir una varietat de productes de temporada durant qualsevol època. La finca autogenera tota la seva producció i recicla els seus residus, que serveixen com a combustió per als nous conreus.

Un cop finalitzada la visita, ens dirigirem a la localitat de Petra, on gaudirem d’una visita especial, les primeres pases de Fra Juniper Serra (1713-1784), un dels mallorquins més universals que ha donat aquesta terra, nascut al barri del Barracar de Petra i que als 35 anys abandonà Mallorca per embarcar-se fins a les Indies, on fou el fundador de diverses missions al llarg de la costa de California, que s’han convertit a dia d’avui en importants centres urbans dels Estats Units i Mèxic.

Des de l'any 1959 l'Associació d'Amics de Fra Juniper Serra vetlla pel manteniment i conservació de la casa on va viure durant els seus primers anys aquest il·lustre personatge, la qual encara conserva un aire de l'època, després de ser restaurada a l'any 1932. La mateixa associació s'encarrega d'atendre el museu dedicat a la memòria del frare franciscà i del seu recorregut com a missioner per la costa oest de nord-amèrica. Peces interessants vengudes des d'Amèrica de forma voluntària i altres donades des de la pròpia Mallorca confeccionen un petit espai que ens fa entendre un poc millor la vida i l'obra d'un dels mallorquins més importants que ha donat la nostra història.
Fotografies: Pep Camps i Pere Joan Serna.