13 de set. 2010

ARCA va visitar ahir diumenge la catedral de Vitòria per a conèixer in situ la iniciativa “Obert per obres”

Obert per obres és el programa marc ideat per l’equip que dirigeix la rehabilitació de la catedral Santa Maria, de Vitòria-Gasteiz, també coneguda com la catedral vella.
Es tracta de que el públic que ho desitgi pugui, amb visites guiades, conèixer la catedral i el procés de rehabilitació en profunditat.

Qui visita el monument en obres, ho fa amb casc i es troba amb bastiments, xarxes, panells explicatius i professionals de l’arquitectura, de l’arqueologia i de la restauració que furguen dins els secrets de les parets, els fonaments i els detalls escultòrics.
Així s’aconsegueixen tres objectius:

1) Mantenir obert al públic el monument al llarg dels anys que duri el procés, creant així un vincle afectiu i de participació amb la societat local.
2) Transformar en positiu cap al Patrimoni i el seu interès econòmic, els greus problemes estructurals i d’altres patologies de l’edifici, ja que aquest sistema novedós, sense dubta atreu públic i turisme.
3) Que qui ho visita no conegui tan sols un temple, sinó la història de la ciutat, ja que les feines d’excavació del sòl interior i exterior a la catedral, han permès arribar als primers rastres de qui primer va habitar la ciutat.

Una vintena de persones varem participar diumenge dia 12 a la visita a Vitòria organitzada per ARCA. L’arquitecte director de les obres, el Sr. Juan Ignacio Lasagabaster i d’altres representants de la Fundació Catedral Santa María, a la qual participen la Diputació Foral de Álava, l’Ajuntament de Vitoria i el Bisbat.

Per ARCA es tracta d’un projecte emocionant que és possible gràcies a l’entusisme del l’equip impulsor amb l’arquitecte Lasabagaster al capdavant i que hauria de ser un exemple a imitar a iniciatives de rehabilitació d’edificis singulars perquè és didàctic i apassionant descobrir les incògnites del Patrimoni. Dins aquest equip entusiasta hem de destacar també la feina de comunicació i divulgació per part de Izaskun Fernández de Castillo i de l’àrea de finances, que coordina Jon Lasa.
La idea de veure "in situ" les obres d’aquesta catedral va sorgir com a conseqüència d’una conferència que va organitzar ARCA a Can Weyler durant el passat mes d’abril. Trobareu la informació d’aquella activitat a:
http://arcapatrimoni.blogspot.com/2010/04/conferencia-sobre-la-restauracio.html

D’aquesta manera se fa realitat una frase de capçalera d’ARCA: “Qui coneix el Patrimoni, l’estima i qui l’estima, el conserva”

1 comentari:

Víctor ha dit...

una iniciativa interessant, així encara que puga estar 3 anys en obres... no és el mateix!