10 de gen. 2008

Nova portalada de l'Església dels Sagrats Cors


Imminentment, segons anuncia un pancarta que penja de l’església dels Sagrats Cors, es duran a terme les obres de la Nova Portalada, situada al carrer Sant Gaietà. La idea és finalitzar una obra que no fou mai acabada, i així, gràcies a una actuació contemporània, respectant el marc artístic i històric damunt el que s’actuarà, es posarà fi amb gran solemnitat al treball artístic de la nostra parròquia veïna.

CONCURS D’IDEES

La idea començà el 22 d’octubre de 2005, on gràcies a un acord arribat entre la corporació empresarial Barceló (patrocinadors del projecte), els Missioners dels Sagrats Cors (titulars de l’edifici) i la Fundació Amics del Patrimoni (impulsors del projecte), es decidí organitzar un concurs d’idees. Les característiques del avantprojecte es resumien en cinc punts:

a- . L’avantprojecte havia recollir el concepte de la portalada com a lloc de recepció i acollida, a part de tenir en compte, tot i que fos mínimament, la història d’aquest Temple: Església de Sant Martí (Els Jesuïtes), de Sant Gaietà (Els Teatins) i els Sagrats Cors (dels Missioners), actuals propietaris.

b- La portalada tenia que ser una obra del segle XXI, i per tant, era una oportunitat extraordinària per a realitzar una obra d’avui.

c- La contemporaneïtat del disseny, fou valorada com a una empremta expressiva de la nostra època amb un seguiment de diferents moments estilístics.

d- El disseny de la portalada havia de ser coherent amb el discurs arquitectònic, clarament exposat al Temple i al mateix temps, tenir en compta l’entorn urbà on es trobava.

e- S’havia de col·locar en un lloc preferent l’escut reial que presideix dita portalada.
ARQUITECTES PARTICIPANTS
Al concurs es presentaren quatre estudis d’arquitectura de gran ressò nacional i internacional Cada un d’ells oferí el seu projecte, amb diferents característiques. Els arquitectes que es presentaren foren:

JOSEP BOHIGAS ARNAU neix a Barcelona en 1967. Cursà els seus estudis a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. En 1990 creà l’estudi BOPBAA junt amb Iñaki Baquero i Francesc Pla.
Ha obtingut el premi FAD d’Arquitectura en 1996 per l’exposició “Paladi al Tinell” i en 2000 per l’exposició “Kelly, una seducció...”
Ha sigut guanyador d’alguns concursos arquitectònics: remodelació de la Plaça de l’Església de Caldes de Montbui en 1993, avantprojecte d’un bloc de vivendes a l’àrea del Fòrum 2004, i ampliació del Museu Thyssen-Bornemisza de Madrid en el 2000.

Actualment forma part de la junta gestora del FAD.


MANSILLA + TUÑON. En 1992 Emilio Tuñón Álvarez (1958) i Luis M. Mansilla (1959) funden l’oficina MANSILLA + TUÑÓN ARQUITECTOS.
Ambdós son professores titulars del departament de projectes arquitectònics de la Escuela de Arquitectura de Madrid, i professors de la Graduate School of Design de Harvard.
Han guanyat els següents concursos: Ayuntamiento de Lalín (2004), Pla Director de l’àrea de Valbuena a Logroño (2003), Museu de Cantàbria (2002), Museu dels Sanfermines (2001), Centre de cultura contemporània de Brescia (2000), Museu de Belles Arts de Castelló (1998), Auditori de la ciutat de León (1996) i altres nombrosos premis.

En 1993 funden la cooperativa de pensaments CIRCO, editant una publicació del mateix nom.


MARTÍNEZ LAPEÑA I TORRES ARQUITECTOS S.L. En 1968 José Antonio Martínez Lapeña (Tarragona, 1941) i Elías Torres Tur (Eivissa, 1944) funden el seu estudi professional. Han sigut professores de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona i autors de diversos llibres.
Han aconseguit nombrosos premis al llarg de la seva trajectòria: Menció Especial de la Biennal d’Arquitectura Espanyola 2005 per l’Explanada del Fòrum Barcelona 2004, diversos premis FAD, premi a la 9ª Biennal d’Arquitectura Internacional de Venècia, etc.
Prop d’un centenar d’obres construïdes avalen la seva carrera professional, s’han centrat a Catalunya i Illes Balears, però també s’han projectat fins a Madrid, Andalusia, Canàries, Navarra, Estats Units, Japó i Xina.

Afegir que, també, han participat en el disseny de mobiliari, disseny d’exposicions i arquitectura efímera.


MATTEO VERCELLONI (Milà, 1961). Cursà els seus estudis a la Facultat d’Arquitectura del Politècnic de Milà. Treballa al seu estudi d’arquitectura des de 1996.
Ha participat en gran nombre de projectes, centrats especialment en l’àrea de Milà, tot i que també podem trobar treballs seus a Brasil, Hondures, Estats Units, Tailàndia, Moscou Japó i Xina. La seva carrera professional s’ ha centrat en l’arquitectura d’edificis, disseny urbà i interiorisme.

Ha compaginat la seva professió amb la docència, és assessor de la revista INTERNI i ha realitzat nombroses publicacions.


DESCRIPCIÓ DELS PROJECTES PRESENTATS

JOSEP BOHIGAS, FRANCESC PLA e IÑAKI BAQUERO (Barcelona) presentaren “RE_PORTA”. La portalada presentada per aquests arquitectes era una solució excepcional; es resolia amb 4 portes que acollien i s’obrien; les superiors per a les dates excepcionals; les inferiors per al pas. Era un bell i original projecte ben resolt en els materials de fusta i amb referències vernacles als forats característics de l’arquitectura mallorquina.

EMILIO TUÑÓN y LUÍS MORENO MANSILLA (Madrid) presentaren “ENTRE”. Aquest projecte tenia la qualitat del monomatèric al resoldre’s amb un mosaic de pedra picada. Era valent i encertat a l’apostar per un sol material. El seu caràcter daurat era de gran impacte, integrant-se amb la portalada amb un disseny decoratiu que tenia la virtut de la seva rotunditat.

MARTÍNEZ LAPEÑA – TORRES ARQUITECTOS, S.L. (Barcelona) presentaren “ATEIAG”, resolia acabar la façana amb els mecanismes de l’arquitectura clara i rotunda que completava l’accés amb dos grans brancals, una llinda i un arc on es situa l’escut reial. La importància i disseny donat a la porta diferencia i realitza amb claredat la portalada. S’enfronta a l’encontre amb la façana resolent-ho amb el mestratge de l’estereotomia de la pedra on està construïda la façana dels Sagrats Cors. És un projecte subtil, culte i refinat, que arriba a resoldre els detalls d’encontre amb la façana inacabada amb un criteri arquitectònic y plàstic a la porta innovador i contemporani.

MATTEO VERCELLONI (Milà) presentà “MULTIFRONS”. El projecte de l’arquitecte italià era la sobrietat contundent, més monumental. Amb una sinceritat absoluta, mantenint-se desenganxat de la façana. El projecte dissenyà un signe que era eloqüent com a arquitectura del Segle XXI. Es resolia des de l’òptica actual, essent especialment interessant la il·luminació de la façana rasant d’aquesta peça sobreposada sobre la façana original.


DELIBERACIÓ


El dia 13 de març de 2006 es reuní a la sala Vermella del Palau Solleric un jurat, format per especialistes i en representació pròpia o varies institucions, per tal de donar un veredicte final al concurs. Els membres foren els següents:

- Pare Agustí Martí (representant dels Missioners dels Sagrats Cors, congregació propietària del temple), com a president.
- Sr. Joan Guaita (president de la Fundació Amics del Patrimoni), com a vice-president.
- Sr. Carlos Clemente (arquitecte).
- Sr. Juli Capella (arquitecte).
- Dra. Catalina Cantarellas (catedràtica de la UIB).
- Pare Gabriel Llompart (membre de la Reial Acadèmia de la Història i soci d’honor d’ARCA).
- Sra. Teresa Matas (artista i sòcia d’ honor d’ARCA).
- Sr. Alejandro González (arquitecte representant de l’Ajuntament de Palma).
- Sr. Federico Climent (arquitecte representant del Col·legi d’Arquitectes de Balears).

El Sr. Lluís J. Segura (jurista) actuà en qualitat de secretari.

El Jurat per unanimitat va declarar guanyador del concurs al projecte presentat amb el lema “ATEIAG”, essent l’autor, l’estudi MARTÍNEZ LAPEÑA – TORRES ARQUITECTOS, S.L. (Barcelona).


PRESENTACIONS

Dia 4 d’abril de 2006, es presentà al Palau Solleric, davant els medis de comunicació, al Sr. Elies Torres, qui ens parlà del projecte guanyador, com a representant de l’estudi d’arquitectura MARTÍNEZ LAPEÑA – TORRES ARQUITECTOS, SL. A la roda de premsa també hi foren representades les institucions organitzadores, on hi assistiren el Sr. Alvaro Pacheco (corporació empresarial Barceló), Pare Agustí Martí (Missioners dels Sagrats Cors) i el Sr. Joan Guaita (president de la Fundació Amics del Patrimoni).

Dia 5 de maig de 2006, s’inaugurà al pati del Palau Solleric, una exposició sobre els projectes presentats al concurs d’idees. L’exposició va romandre tot el mes de maig. A la inauguració hi assistiren, la batlessa de Palma, en aquell moment, la Sra. Catalina Cirer i altres representats polítics, al igual que el president de la corporació empresarial Barceló, el Sr. Simó Pere Barceló, el Pare Agustí Martí i el Sr. Joan Guaita.


REDEFINICIÓ DEL PROJECTE

Després de mesos de converses entre patrocinadors, arquitectes, propietaris i organitzadors, per tal de redefinir el projecte i trobar la millor solució final per a l’església dels Sagrats Cors s’ha començat a tramitar el projecte d’obra i esperem que en un breu termini de temps, tinguem l’autorització per a començar les obres.


El País 16-3-2008 Sobre piedras y personas