3 d’ag. 2007

Esplendor de la Mediterrània

La conca de la Mediterrània no debades té el gènere femení. Com la Mar, la Terra, la Vida, la Bellesa, la Dona, la Mare, la Collita, la Cultura, la Civilització, la Festa…
Els dies més hermosos de l’estiu mediterrani tenen el seu vèrtex el 15 d’agost amb la Festa de l’Assumpció, dita entre nosaltres “de la Mare de Déu Morta”.
Es celebra d’una manera molt especial a la Corona d’Aragó, tot i que no exclusivament. És festa nacional a França i també a Xipre, Eslovènia, Grècia, Itàlia i Malta. A més d’Àustria, Bèlgica, Lituània, Luxemburg, Polònia i Portugal.
La Fundació Amics del Patrimoni vol recuperar aquest gran dia per a Palma, que no té cap festa ciutadana durant l’estiu. I la vol recuperar amb sentit tradicional, popular, arrelat a la Terra, respectuós amb allò religiós i amb el rerafons antropològic que, a ningú mitjanament informat, se li escapa que té la Festa de l’Assumpta.
La vol celebrar fent un èmfasi especial amb tot allò que és femení i que és el magma vital d’on surt tot i tots.
La Festa de la Mare de Déu amaga, dins el cimat dels segles, la Festa de la Mare Terra, la mare forta, fecunda i fèrtil ( instal·lació de Pepe Dámaso, ”Entre la Natura”, 2005, dreta) ; dolça i sacrificada; bellíssima i encisadora (v. instal. Chus Burés, ”Trànsit” 2006, esquerra); que dóna la vida i alimenta amb les collites que, en aquest temps de l’any, vessen riquesa i eufòria de viure.



És la Festa de la Dona ubèrrima, creadora de la vida que tota dona està disposada a donar sense escatimar res, fins la immolació pròpia (V. instal. Teresa Matas: “Ruega por nosotras”, 2003, esquerra).


Tanta bellesa, tanta incondicionalitat als seus, i sempre dins una serenor magnífica, és el pont indescriptible cap a una realitat superior. (Veure instal. “Speculum” de P.Vidal ,2004, a baix).


Aquestes dades antropològiques (evidents a les iconografies egípcies, gregues i mesopotàmiques etc.) no fereixen, ni contradiuen, ni manquen respecte a l’esplendidesa de la celebració cristiana de l’Assumpta.
El cristianisme ha recollit tots aquests precedents i ho ha vessat damunt la figura històrica i magnètica de Maria de Nazaret, sempre basant-se en el textos sagrats que, amb quatre pinzellades, descriuen una Dona que no deixa indiferent a ningú.
Hi ha devoció mariana a molts països musulmans i, darrerament, tenim notícia de la processó de Nostre Dame de Trapani (Tunísia) amb entusiasme de jueus i musulmans.
Maria, donzella jueva, Míriam, pels musulmans, encarna com cap criatura humana, totes les qualitats del dit “etern femení”, “l’anella perduda de la Creació” que els humans descobrim en les dones:aquest ésser que dóna la vida, que alleta, que es sacrifica en el silenci i des del segon lloc; que comprèn i disculpa , “setanta vegades set”, i que, inclús, si hi ha tal desgràcia, ha de dur a enterrar el propi Fill; la que fa sempre la voluntat d’aquell que és el Més Gran, i amb qui es reuneix , com un meteorit cap al Sol, portant, bella i entregada, el ramell blanc de núvia…
La Fundació Amics del Patrimoni vol que, amb el màxim respecte a l’àmbit religiós de cada un, els mallorquins gaudeixin d’aquest homenatge que la Naturalesa i els Homes reten a la Dona, infinita en dimensions i subtilitats, i veritable ESPLENDOR DE LA MEDITERRÀNIA



ESPLENDOR DE LA MEDITERRÀNIA 2007

La inauguració oficial al públic de la instal.lació contemporània, realitzada aquest any per Amparo Sard, tindrà lloc a la seu de la Fundació Amics del Patrimoni (Can Weyler) el proper dia 9 dijous a les 20 hores.

Es tracta d’una celebración de tot alló que és femení i que es sintetitza en la figura, respectada universalment i sagrada pels cristians, de la Mare de Deu d’Agost.

És una festa feta per dones de la Fundació, d’Arca i del Llegat Jueu i per tant, elles rebran els covidats, especialment dones significatives de la nostra societat i de la cultura en especial: artistes plàstiques, empresàries, polítiques.

Diari de Balears
Diario de Mallorca